Tour de France

20. etape - Albertville > Val Thorens | Tour de France 2019

20. etape af Tour de France 2019 er 130 km lang og køres fra Albertville til Val Thorens. Se profil, favoritter og analyse her.

  • Etapetype: Bjerg
  • Længde: 130 km
  • Starttidspunkt: 13.35
  • Etapen køres lørdag d. 27. juli
  • Favoritter: Egan Bernal, Simon Yates, Geraint Thomas, Steven Kruijswijk, Nairo Quintana

OBS: Etapen er blevet forkortet på grund af dårligt vejr.

Fredag aften besluttede løbsledelsen at forkorte den sidste bjergetape af hensyn til rytternes sikkerhed. Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, men også meget fornuftigt, så det ikke ender ligesom på 19. etape, der blev forkortet undervejs og endte uden vinder. Det var vildt, og det skal vi ikke ud i igen.

Den væsentligste stigning op mod Val Thorens er stadig med, og den er så led, at der sagtens kan komme til at ske mange ting. Det er ikke sådan, at der ikke er noget hårdt tilbage, bare fordi den sidste bjergetape er blevet kortere. Løbet har også været hårdt indtil nu.

Jeg havde selvfølgelig gerne set, at de også skulle over de andre stigninger, men det er den helt rigtige beslutning. Der skal tænkes på rytternes sikkerhed, og kan man foregribe tingene, skal man gøre det.

I klassementet ligger det stadig fint til Egan Bernal, der kørte sig i gult i går. Men når der er færre stigninger, kan det være en fordel for Julian Alaphilippe på andenpladsen. Han kan nemmere overskue at forsvare podiet nu. Jeg tror stadig, han kan knække op ad Val Thorens-stigningen. Men for de andre ryttere, der stadig håber og kæmper for en plads på podiet, bliver det sværere.

Alt i alt ser det ud til, at Bernal kan forsvare sejren. INEOS skal bare forsvare hen til bunden, og han er den stærkeste opad lige nu.

Men det er nu, Tour de France skal afgøres. I modsætning til de sidste par år er det i bjergene fremfor på en enkeltstart. I mit første Tour de France sluttede vi med Mont Ventoux næstsidste dag. Det var en fed, men selvfølgelig hård oplevelse. Jeg var jo allerede helt færdig, da jeg skulle ud af bussen, så hvordan skulle jeg klare de 167 kilometer med bjerge? Jeg sad allerede med alt for høj puls, inden vi ramte stigningen, tankerne farede gennem mit hoved: Jeg kan ikke svigte Fränk og Andy nu.

Tanken om, at det var sidste kraftanstrengelse i det års Tour hjalp nok også på det hele. Da jeg først tog hul på mit føringsarbejde i bunden af Ventoux, kunne jeg alligevel mærke, der var lidt at køre med. Nicki Sørensen og jeg deltes om arbejdet, og da jeg endelig slog ud med 12-13 kilometer til mål, så jeg til min store glæde, at gruppen ikke var så stor længere. Selvom jeg var helt smadret, kunne jeg alligevel nyde stemningen de sidste mange kilometer op mod toppen.

Klassementsrytterne er ikke i den position, at de kan nyde stemning og bare slappe af på denne etape. Det er en rigtig hård sag. Oprindeligt skulle der have været 4500 højdemeter på 131 kilometer. Det taler sit klare sprog. Godt nok er den lange Cormet de Roselend og den knap så lange Notre-Dame-Du-Pré slettet af hensyn til rytternes sikkerhed, men den latterligt lange Val Thorens kommer stadig til at lægge asfalt til Tourens afgørelse.

Val Thorens-stigningen er 33,4 (!) kilometer lang. Bevares, den stiger kun med 5 procent i snit og har stykker undervejs, hvor det er ret let at sidde på hjul. Da jeg kørte på Fortuneo, forberedte vi faktisk Tour de France med vores anden højdetræningslejr her. Jeg blev lidt træt af at skulle slutte af med 33 kilometer opkørsel hver dag. Er du gal, det føltes som et evighedsprojekt.

Omvendt var der selvfølgelig en vis fornøjelse i at starte med at køre 33 kilometer med over 60 kilometer i timen i gennemsnit, når vi startede ud om morgenen og kørte nedad. Rytterne i feltet kommer dog ikke til at prøve stigningen i den retning, da de slutter oppe på toppen.

Det, at stigningen ikke er så stejl, gør, at vi kan få lidt mere taktisk cykelløb at se i forhold til en stejl stigning, hvor du bare kan køre folk ud af hjulet. Onde tunger vil spørge, om Team Ineos så ikke bare kan føre hårdt og sætte låg på det meste. I princippet jo, og det kan sagtens også komme til at ske.

Efter 19. etape fører de løbet, så det bliver spændende at se, hvordan de andre hold vil angribe. Det kan sagtens blive en stigning, hvor situationen ændrer sig tusind gange. Folk kan komme tilbage, hvis det går i stå oppe i front. Lidt ligesom bjergafslutningen i Catalonien Rundt til Valter 2000, hvor Dan Martin kom tilbage omkring 20 gange vel.

Etapens betydning for klassementet (1-5 stjerner)