Tour de France

Forkortet etape får konsekvenser for flere klassementer

Mere end halvdelen af 20. etape i Tour de France er blevet sløjfet, og dermed streges en del point også fra point- og bjergkonkurrencen.

Moder Natur spillede en stor rolle på fredagens 19. etape i Tour de France, som blev aflyst med omkring 30 kilometer til mål.

Lørdag gør hun det igen, hvor der er varslet rigtig dårligt vejr og fare for nye jordskred. Derfor har Tour-arrangørerne set sig nødsaget til at forkorte etapen fra 130 til 59 kilometer.

Det betyder, at to bjerge og den indlagte spurt er væk - og selvfølgelig, at der er færre kilometer til at gøre en forskel i klassementet.

Pointkonkurrencen

Selv hvis 20. etape ikke var blevet ændret, skulle Peter Sagan formentlig udgå for at miste den grønne trøje.

Han fører med 85 point ned til Elia Viviani, og efter at den indlagte spurt på 20. etape er blevet fjernet, er der nu i alt 90 point tilbage at køre for. En del af de point ligger på toppen af Val Thorens, så Sagan er mere eller mindre sikker på at vinde den grønne pointtrøje for syvende gang i karrieren.

Bjergkonkurrencen

En kategori 1- og 2-stigning er nu væk, og derfor er der i alt 42 point tilbage at køre for i bjergkonkurrencen mod 57 inden etapeændringen.

Den største andel af point køres der om på 20. etapes afsluttende stigning, Val Thorens, hvor der er henholdsvis 40, 30, 24, 20, 16, 12, 8 og 4 point til de otte første ryttere.

Franske Romain Bardet fører konkurrencen med 86 point, og med færre point at køre for er der nu kun seks ryttere, der kan overhale ham. Før var der 12.

 1. Romain Bardet 86
 2. Tim Wellens 74
 3. Damiano Caruso 67
 4. Simon Yates 59
 5. Egan Bernal 58
 6. Nairo Quintana 58
 7. Alexey Lutsenko 45

Der er to point i alt at køre om på 21. etape.

Den gule trøje

Colombianske Egan Bernal kørte sig i førertrøjen på den kaotiske 19. etape, og han skal nu forsvare den på væsentligt færre kilometer.

Finalestigningen til Val Thorens på hele 33,4 kilometer er dog stadig en del af etapen, men Bernals favoritværdighed er ikke blevet mindre.

 1. Egan Bernal
 2. Julian Alaphilippe +0:48
 3. Geraint Thomas +1:16
 4. Steven Kruijswijk +1:28
 5. Emanuel Buchmann +1:55

Ungdomstrøjen

Egan Bernal, der er 22 år gammel, skal formentlig udgå af Tour de France, hvis han ikke skal vinde ungdomskonkurrencen.

Han har et forspring på over 20 minutter ned til David Gaudu på andenpladsen, mens Enric Mas på tredjepladsen er 52 minutter efter.

Holdkonkurrencen

Spanske Movistar har tre ryttere i top-10 i klassementet, så meget skal også gå galt, hvis holdkonkurrencen ikke skal vindes af dem.

Movistar er knap en halv time ned til Trek-Segafredo på andenpladsen og knap en times forspring til Team INEOS på tredjepladsen.

I holdkonkurrencen er det de tre første rytteres tid over målstregen, der tæller.