Tour de France

Sagan sikrer sig den grønne trøje og overgår Zabels rekord

Pointkonkurrencen blev vundet af Peter Sagan, mens Romain Bardet vandt bjergtrøjen for første gang.

2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 og 2019.

Syv gange har Peter Sagan nu vundet pointkonkurrencen. Det kan konkluderes, da konkurrenterne om den grønne trøje ikke længere matematisk kan indhente slovakken.

Inden 21. etape er Elia Viviani 85 point efter slovakken, og der er kun 70 point at hente på den sidste etape. 20 point for at vinde den indlagte spurt og 50 for at vinde etapen på Champs-Élysées.

Sagan overgår dermed den tidligere rekord på seks grønne sejre, som han og Erik Zabel delte.

Med undtagelse af 2017 har Peter Sagan vundet pointkonkurrencen alle de gange, han har deltage i Tour de France. I 2017 blev han smidt ud af løbet efter 4. etape, da kommissærerne mente, at han var årsagen til, at Mark Cavendish styrtede i en spurt.

Erik Zabel vandt pointkonkurrencen seks gange i træk fra 1996-2001.

Første prikker til Bardet

Bjergkonkurrencen blev også afgjort efter 20. etape. Her var der langt mere spænding om udfaldet.

Romain Bardet kørte ud på etapen i den prikkede trøje, men da han blev sat fra favoritgruppen undervejs, var der mulighed for, at Egan Bernal eller Nairo Quintana kunne overhale ham.

Det krævede, at Bernal eller Quintana sluttede minimum på andenpladsen. De to ryttere krydsede dog målstregen som henholdsvis nummer fire og ti, så Bardet fastholdt trøjen med en føring på otte point ned til Bernal. På sidste etape er der maksimalt to point at hente.

Det er første gang, at Romain Bardet vinder bjergkonkurrencen.

De to sidste trøjer, den hvide og gule, tilhører 22-årige Bernal. Meget skal gå galt, hvis han ikke skal på podiet i Paris som vinder af de to konkurrencer.

Inden sidste etape har han et forspring på 1 minut og 11 sekunder ned til holdkammeraten Geraint Thomas i klassementet. I ungdomskonkurrencen fører han med 23 minutter og 29 sekunder til David Gaudu.