Tour de France

- Bernal har opfyldt en stor drøm for en nation i problemer

Egan Bernal kan blive den første colombianske Tour-vinder, hvis han undgår uheld på søndagens sidste etape. Og den sejr er længe ventet.

Han kunne ikke holde tårerne tilbage. Med sin mørkeblå cykelhjelm spændt på hovedet, fulgte han med på skærmen, som en folkemængde havde samlet sig omkring.

Befolkningen i byen Zipaquira i Colombia var berørte, da de stod der og så på skærmen, hvor de kunne se byens stolte søn, 22-årige Egan Bernal, forsvare sin gule førertrøje på 20. etape i Tour de France.

Han skal bare undgå uheld, før han bliver Colombias første Tour de France-vinder nogensinde samt den yngste vinder på tværs af alle nationaliteter siden 1909.

Sejren er nemlig ikke kun stor for INEOS-rytteren. Hele landet har længtes efter og savnet den sejr, forklarer den anerkendte cykeljournalist Matt Rendell, der har indgående kendskab til Colombia og har skrevet bøger herom.

- Egan Bernal er blevet frelseren i en meget mærkelig tid i Colombia. Landet indgik i 2016 en fredsaftale, men det er sidenhen blevet klar, at det, der er blevet præsenteret som fred i landet for Colombia og verden, har været noget, der er langt mere kompliceret og voldeligt, forklarer Matt Rendell til TV 2 SPORT.

- Derudover er der også krisen med Venezuela, hvor millioner af venezuelanere er tvunget til at flygte til Colombia, og da colombianerne er så venligt et folkefærd, har det givet problemer for økonomien.

- Der er mange andre problemer i landet, så denne indfrielse af en national drøm i form af en mand på 22 år – den yngste i 110 år – er noget, der har skabt et helt nyt kapitel i Colombias historie, og det er måske et tegn på lysere tider, forklarer Rendell.

Bernal: Det er en stor ære

Ligesom befolkningen i hjembyen Zipaquira kunne INEOS-rytteren ikke holde følelserne tilbage, da han tog trøjen fra Julian Alaphilippe efter 19. etape.

Det kan meget vel blive tilfældet igen søndag, når han stiller sig op på podiet på Champs Élysées og med stor national stolthed tager den gule trøje på en sidste gang som dette års vinder af verdens største cykelløb.

- Vi er ved at vinde vores første Tour de France i Colombia. Det gør mig virkelig glad, for den her sejr er ikke kun min, men hele Colombias, sagde Egan Bernal efter 20. etape.

- Vi har vundet en Giro d’Italia og en Vuelta a España, men vi mangler Touren, og det vil være en stor ære for mig at være den første colombianer, som vinder Touren.

Det er svært at se, at der i de næste to, tre år kommer en som ham

Matt Rendell

Blev fascineret af Bernal på Tourmalet

Matt Rendell beskriver dette års Tour de France som værende lidt mærkeligt, da alle bjergene over 2000 meter først kom i sidste uge, men hvor flere af stigningerne blev annulleret på grund af regn og jordskred.

Der har været mange diskussioner generelt på grund af det, forklarer Rendell, men én ting har alle været enige om. Egan Bernal har været den stærkeste.

- Jeg var meget fascineret af at høre fra ham på Tourmalet. Da Pinot kørte væk, kiggede han nøje på sin watt-måler og besluttede at lade ham køre, for han var tæt på at producere flere watt, end han var komfortabel med.

- Det siger mig, at han er meget nøjsom med at forblive inden for grænserne, så han ikke overbelaster sig selv, så han har kræfter nok tilbage på Alpe-etaperne. Det var moden kørsel fra ham. INEOS-staben ved, hvordan man vinder Tour de France, og på trods af sin unge alder havde han intelligensen til at køre på den måde.

Svært at se en ny Bernal foreløbigt

Spørgsmålet er så, hvad fremtiden bringer for den intelligente, unge colombianer.

Ifølge Matt Rendell er der to svar på det spørgsmål. Det ene svar er, at der venter en masse Tour de France-sejre og måske også i triumfer i Ardennerklassikerne.

- Men det andet svar er, at vi simpelthen ikke ved det. Han har haft styrt før i tiden, og han er en af de ryttere, hvor han tænker, at styrtene leder efter ham. Nu har han vundet en Grand Tour, men der er en masse faktorer, der skal spille sammen, før han kan vinde en til.

- Der er en masse unge ryttere, der er på vej i kulissen, men Egan Bernal er der allerede. Det er svært at se, at der i de næste to, tre år kommer et ligeså stort talent som ham.

Du kan se sidste etape af Tour de France på TV 2 og TV 2 PLAY med studie fra klokken 15.45.