Tour de France

Der er en fare ved at vinde så tidligt, siger ekspert

Egan Bernal kan blive den tredjeyngste vinder af Tour de France. Der er dog en bagside af medaljen ved at triumfere i så ung en alder, mener ekspert.

Søndag er Egan Bernal 22 år og 196 dage gammel, og kan han holde sig på cyklen og gennemføre 21. etape, skriver han sig ind i historiebøgerne som den yngste Tour de France-vinder i 110 år.

Han vil blive den tredjeyngste vinder i Tourens historie, og det lover jo ekstremt godt for fremtiden for den unge colombianer og Team INEOS-stjerne.

Man kan ikke dømme Tour de France kedeligt de næste ti år

Anders Lund, landstræner

Carsten Jeppesen, der er teknisk direktør på det britiske storhold, "håber selvfølgelig", at det her er begyndelsen på et Bernal-dynasti i Tour de France, men ifølge Danmarks landstræner, Anders Lund, er det ikke uden fare at vinde en Grand Tour så tidligt.

- Både Chris Froome og Geraint Thomas gjorde det efter nogle år, hvor de også har prøvet at køre langsomt, siger Anders Lund.

- Der er en fare ved ikke at have prøvet andet end at køre stærkt. Selvom han er i den bedste skole hos Team INEOS, der ved, hvad der skal gøres, har han ikke prøvet på sin egen krop, hvordan det er, når det går galt. Derfor har han ikke nødvendigvis så mange værktøjer, hvis han kommer ud af et forkert spor.

- Man kan ikke sige nu, at han vinder de næste ti år. Han skal vise det. Det er ikke lige til. Han skal have en speciel psyke. Vi kender ikke hans psyke særlig godt. Han er ny. Så man kan ikke dømme Tour de France kedeligt de næste ti år.

Har kopieret Geraint Thomas

Anders Lund understreger dog, at Bernal fysisk ligner en rytter, der sagtens kan vinde de næste mange år.

Den bedste skole i verden, som Anders Lund nævner, er også noget, Carsten Jeppesen påpeger. I skole hos de to Tour de France-vindere Froome og Thomas.

- Der er ikke ret mange steder, der er bedre at lære at gøre det, siger Jeppesen til TV 2 SPORT.

- Det har man også kunnet se i den her Tour. Han har egentlig bare kunnet kopiere, hvad Geraint har gjort: Slappe af på hotellet, lade være med at tage det for tungt med alle interviews og så videre. Det er Geraint rigtig, rigtig dygtig til. Der er ikke noget, der kan slå ham ud, og det synes jeg, Egan har taget ved lære af.

Egan Bernal kan blive den første colombianer til at vinde Tour de France, så Carsten Jeppesen regner med, at han den næste måneds tid vil være "konge af Colombia".

Atypisk colombianer

Colombianske ryttere har historisk været uhyggeligt stærke i bjergene, men har haft for mange mangler på flad vej til at kunne vinde verdens største cykelløb. Men der er sket en udvikling, mener cykelekspert Chris Anker Sørensen.

- Han kører godt opad og kører en relativt god enkeltstart. Det er det, der er sket med de colombianske ryttere – fra kun at være bjergryttere kan de nu finde ud af alt muligt andet. I Paris-Nice så vi også, at Bernal kørte fremragende på sidevindsetaper, som man som regel ikke har regnet med, de colombianske ryttere kunne, siger han.

- Han er så god i bjergene, at selv med lange enkeltstarter, tror jeg, han kan være med om sejren.

Egan Bernal fører inden søndagens paradeetape til Paris med 1 minut og 11 sekunder til holdkammeraten Geraint Thomas.