Egan Bernal blev tvunget til at fortsætte, da han hellere ville studere

16x9
Egan Bernal har i 2019 vundet Paris-Nice og senest Schweiz Rundt. Foto: Anne-christine Poujoulat / Ritzau Scanpix

Egan Bernal er et af cykelsportens største talenter. Men spoler vi tiden seks år tilbage, lignede det en helt anden karrierevej for colombianeren.

I anledning af Egan Bernals Tour de France-sejr genudgiver TV 2 SPORT et portræt af colombianeren, som blev udgivet den 11. juli 2019.

Året er 1997. Det er januar, og i den lille by Zipaquirá nær Colombias hovedstad Bogotá bliver Egan Bernal født.

Kårene er trange og pengene små i familien Bernal. Til gengæld er glæden for cykling stor.

Faren Germán Bernal er amatørrytter, og sammen ser han og sønnen de største europæiske cykelløb i fjernsynet. Det gør indtryk på den unge colombianer.

- Da jeg var seks, syv år gammel, så jeg Tour de France og Giro d’Italia med min far. Og jeg sagde til ham: ”En dag vil jeg køre der”, siger Egan Bernal i et større interview i mediet RIDE.

Nok er det unge Egan Bernals drøm at blive professionel cykelrytter, men det stemmer ikke overens med faderens ambitioner for ham.

Derfor forsøger han at stoppe sønnens blomstrende interesse for cykelsport ved at give ham en tung, gul cykel, som hans fætre tidligere har ejet.

- Germán sagde til Egan, at der ingen fremtid var i cykling, og han sendte ham ud på lange ture. Men i stedet for at trætte ham gjorde det ham stærkere, fortæller Egan Bernals mor til The Times.

Colombianerens drøm om at blive professionel lever videre, men pludselig får han også andre interesser og skal afgøre, om cyklingen skal være førsteprioritet.

I det øjeblik valgte jeg universitetet - for mig var det det vigtigste

Egan Bernal om valget mellem cykling og uddannelse

Universitetet frem for cykling

Cykelsport optager fortsat Egan Bernal, mens han træder ind i teenageårene. Sideløbende med træningen begynder han på universitetet, og han drømmer om at blive journalist.

Men cyklingen gør det svært at overholde mødetiderne i skolen, og derfor bliver den nu 16-årige colombianer stillet over for et ultimatum: Enten satser du fuldt ud på skolen eller på din cykelkarriere.

Modsat tidligere støtter faren pludselig op om cykelkarrieren, fordi han har bemærket sønnikes store talent. Det gør ikke valget lettere for den unge colombianer.

- I det øjeblik valgte jeg universitetet - for mig var det det vigtigste. Men mange mennesker og mine forældre sagde: ”Nej, du skal blive ved med at cykle. Du skal fortsætte”.

- Det var svært for mig, for jeg kunne godt lide at læse, husker Egan Bernal tilbage i et interview med RIDE.

Forældrene får overtalt ham til udelukkende at satse på cyklingen i et år for at se, om talentet kan række til noget stort. Ellers kan han jo altid vende tilbage til universitet, forsikrer de ham.

I 2014 satser han derfor helhjertet på mountainbike. Samme år tager han de første vigtige tråd i retningen mod at blive professionel, da han bliver nummer to ved junior-VM i mountainbike efter danske Simon Andreassen.

Det er ikke et arbejde at cykle i 6-8 timer. Jeg nyder det, og det må ikke udvikle sig til et pres eller noget negativt

Egan Bernal

Fra mountainbike til Tour-favorit

Efter gennembruddet ved junior-VM går det stærkt for Egan Bernal. I 2016 skifter han mountainbikeruterne ud med landevejen, da han skriver kontrakt med det italienske hold Androni Giocattoli–Sidermec.

Året efter vinder han ungdommens Tour de France, Tour de I’Avenir - og kort tid efter bliver det offentliggjort, at han skal køre for det altdominerende cykelhold Team Sky, der nu hedder Team INEOS, i 2018-sæsonen.

I sin debutsæson hos Team Sky vinder han blandt andet det colombianske mesterskab i enkeltstart og Tour of California. Det britiske storhold ser noget særligt i Egan Bernal og forlænger hans kontrakt helt frem til 2023.

- Egan har potentialet til at vinde de største løb i verden i de kommende år. Alder er ingen barriere for, hvad han kan udrette. Egan er en del af den næste generation hos Team Sky, og han er en fremtidig Grand Tour-kaptajn, lød det fra Dave Brailsford i forbindelse med kontraktforlængelsen.

Når jeg kommer hjem, er alle spændte, og børnene siger: ”Der er den nye Nairo Quintana" eller "den nye Rigoberto Uran”

Egan Bernal

Med sine 22 år kan Egan Bernal i princippet stadig deltage i ungdommens Tour de France. Men Team INEOS og Egan Bernal drømmer større. Meget større.

For blot anden gang i karrieren kører han i år Tour de France - men denne gang i en delt kaptajnrolle med sidste års vinder, Geraint Thomas.

- Jeg forsøger at gøre det godt, og jeg har trænet godt i Colombia. Mine venner har hjulpet mig i træningen og gennem hele processen, sagde Egan Bernal til TV 2 SPORT inden 1. etape og tilføjede:

- Det her er cykelløb, og jeg elsker at cykle. Det er ikke et arbejde at cykle i seks til otte timer. Jeg nyder det, og det må ikke udvikle sig til et pres eller noget negativt. Jeg vil simpelthen gerne nyde at cykle.

Et ikon blandt børnene i Colombia

Selvom Egan Bernal har skiftet den gamle, aflagte cykel ud med professionelt cykeludstyr på Team INEOS, besøger han ofte familien i Colombia.

Og her kan han mærke, at han ikke længere blot er lille Egan Bernal fra Zipaquirá.

- Når jeg kommer hjem, er alle spændte, og børnene siger: ”Der er den nye Nairo Quintana" eller "den nye Rigoberto Urán”. De leger, og jeg kan godt lide dem, fortæller colombianeren med et smil til RIDE.

Lille Egan Bernal er blevet den store i Colombia, hvor forventningerne stiger dag for dag. Sådan lyder det fra cykeljournalist Matt Rendell, der har boet i det sydamerikanske land i en årrække.

- Egan Bernal er bestemt til at være den rytter, der skal vinde det første Tour de France til Colombia. Det virker til, at Nairo Quintana bliver kritiseret for ikke at vinde hvert løb, han stiller til start i. Og Rigoberto Urans personlighed er mere elsket, end han er som rytter, siger Matt Rendell til TV 2 SPORT.

Egan Bernal betyder meget for Colombia, men hjemegnen betyder bestemt også meget for stortalentet.

Han og familien har eksempelvis købt julegaver til byens børn for et par år siden, fordi byens indbyggere lever i relativ fattigdom og ikke nødvendigvis selv har råd til gaver.

Sådan var det også engang for Egan Bernal. Men det er fortid nu.

Nu er den tunge, gule cykel nemlig skiftet ud med drømme om den gule trøje.

- Hvis jeg vinder, er det fint, og ellers kan jeg hjælpe en holdkammerat. Det ville jeg også nyde, sagde han til TV 2 SPORT, inden han satte sig i sadlen til karrierens andet Tour de France.

Herunder kan du læse, hvad andre siger om stortalentet fra Colombia.

Det siger cykelverdenen om Egan Bernal