Cykling

Tour-danskere uenige om virkning af ketoner

Nogle bruger det, andre gør ikke. Danskere fra Tour de France-feltet har forskellige erfaringer med cyklingens nye vidundermiddel ketoner.

Drikkelige ketoner er gået fra at være en hemmelighed blandt cykelhold til pludselig at være offentlig kendt.

Ketoner

Når ens krop ikke får tilstrækkelig energi fra føde, så producerer leveren ketoner helt naturligt.

Ketoner hjælper kroppen, når den bliver fysisk presset og effektiviserer dens restitution.

I 2003 fik en forsker fra universitetet i Oxford til opgave at udvikle en drik, som skulle gavne amerikanske soldater i krig. Her blev de drikkelige ketoner udviklet.

Flere danske ryttere fra årets Tour de France har haft midlet i drikkedunken, blandt andet under Tour de France. Hos Michael Mørkøvs Deceuninck - Quick-Step har det været brugt i flere år, og han kan godt mærke effekten af ketonerne, der er lovlige at indtage.

- Det er noget forholdsvis nyt, der er begyndt at blive brugt i cyklingens verden. Ketoner er energidrik på højde med kulhydrater, protein og fedt. Derfor er det noget, vi bruger for at præstere på de distancer, vi kører, siger Michael Mørkøv til TV 2 SPORT.

Også Mørkøvs holdkammerat Kasper Asgreen benytter sig af midlet, der oprindeligt er udviklet til det amerikanske militær og i øjeblikket koster cirka 4000 kroner per flaske.

Asgreen ser, at flere og flere professionelle cykelhold er begyndt at bruge det. Og ifølge Asgreen bliver ketoner kun mere populært i fremtiden, fordi det har en virkning.

- Da energigels og energibarer kom frem, var det de store hold, der brugte det, og nu bruger enhver motionist det til sin træning. Jeg tænker, at sådan bliver det også med ketoner på et tidspunkt, siger Kasper Asgreen.

En sjov debat

Men i øjeblikket er der andre, der ikke benytter sig af drikkelige ketoner – også i det professionelle felt. Lars Bak har dog prøvet det.

- Jeg synes ikke, at det gør den store forskel ved mig, siger Lars Bak, der kører for Dimension Data.

Han forstår ikke, at ketoner er blevet det store samtaleemne, da det ifølge ham er et helt naturligt produkt.

- Det, der er doping, er doping. Det, der ikke er doping, er ikke doping. Ketoner er jo ikke ulovligt. Jeg synes, det er en sjov debat, der er kommet. Må vi så heller ikke drikke sukker? Det er jo fuldstændig det samme, siger Lars Bak.

Katushas Mads Würtz Schmidt har overvejet at bruge ketoner, men han har aldrig fået det gjort.

- Jeg tror ikke, at det gør en forskel, for så havde det været på dopinglisten. Man vil hele tiden optimere, men om to år kan det være et andet kosttilskud, som alle vil benytte sig af, siger Mads Würtz Schmidt.

Han har i stedet sin egen opskrift på succes.

- Jeg sørger for at spise vitaminer gennem kosten. Det er den sundeste måde, og så holder jeg mig fra alle former for piller, siger Mads Würtz Schmidt.

Det forlyder, at flere ryttere drikker tre flasker ketoner på en etape. Det løber altså op i cirka 12.000 kroner per rytter - en relativt dyr omgang for et produkt, der ikke beviseligt gør nogen kæmpe forskel.

- Det ser interessant ud. Det peger i retningen af det, jeg vil kalde et lille potentiale. Men vi har brug for flere studier for at kunne sige det mere entydigt, siger Peter Møller Christensen, sportsfysiolog Team Danmark.