Cykling

- Han er nok det største talent, cykelsporten nogensinde har set, siger Brian Holm

Remco Evenepoel blev lørdag den yngste vinder nogensinde af et World Tour-løb, og hans danske kollegaer er fulde af roser til det belgiske talent.

19 år og 191 dage.

Det var den livserfaring, Remco Evenepoel kørte over målstregen med i cykelklassikeren San Sebastián. Over målstregen som den første i årets udgave, hvor han var klart den yngste.

- Det er totalt overraskende for mig - og det er det også for ham selv, siger Mikkel Frølich Honoré, der ligesom Evenepoel var en del af Deceuninck-Quick Step-holdet til lørdagens baskiske cykelklassiker.

Nok det største talent, cykelsporten nogensinde har set

Brian Holm, sportsdirektør hos Deceuninck-Quick Step

Et løb, der er blevet kørt siden 1981, og som aldrig før har haft så ung en vinder før.

- Knægten er 19 år, og så kører han alene hjem i San Sebastián. På papiret er det ikke muligt. Og altså når man ser på de navne, han slår, så kommer det bag på de fleste, vil jeg sige, lyder det anerkendende fra sportsdirektør Brian Holm.

Den bjergrige klassiker i den nordlige del af Spanien havde igen i år flere stjerner til start som eksempelvis den nykårede Tour de France-vinder, Egan Bernal, verdensmester Alejandro Valverde, og verdensranglistens nummer et, Julian Alaphilippe.

Remco Evenepoel

 • Kører for Deceuninck–Quick-Step.
 • Født den 25. januar 2000.
 • Fra Schepdaal i Flandern, Belgien.
 • 171 cm høj. 
 • 61 kg.

Kilde: Procyclingstats.com

Sidstnævnte vandt løbet sidste år, og igen i 2019 var han Deceuninck-Quick Steps håb sammen med Enric Mas. Men Alaphilippe udgik undervejs, og i hans fravær tog Evenepoel affære.

Den unge belgier blev sat undervejs på rutens stejleste stigning, men han kom op igen og agerede hjælperytter ved at hente flasker. Og så med omkring 20 kilometer til mål stak Evenepoel fra fronten - til overraskelse for hans danske holdkammerat.

- Jeg talte med ham i løbet af dagen, hvor han sagde, han ikke havde det super godt. Men han viser sin løbsintelligens ved at angribe inden den sidste stigning, da det er momentet for ham. Det er helt vildt, at han så ender med at vinde det hele, fortæller Mikkel Honoré til TV 2 SPORT over telefonen fra Spanien, hvor han og holdkammeraterne gjorde klar til at fejre sejren.

Han er iskold over, hvilke store stjerner han kører imod og tror bare på sig selv

Mikkel Honoré, holdkammerat på Deceuninck-Quick Step
Remco Evenepoel var meget glad efter sin sejr og fortæller her, at det altid har været en drøm for ham, at vinde San Sebastián. Video: TV 2 SPORT

I ensom majesæt rullede Remco Evenepoel til slut over stregen til sin største sejr i karrieren. 38 sekunder foran den olympiske mester Greg Van Avermaet. Det var i øvrigt den største sejrsmargin i San Sebastián siden 1999, hvor italienske Francesco Casagrande vandt med 43 sekunder ned til nummer to.

- Det er meget imponerende, at han kan vinde løbet på den måde, som han gjorde. Det er jo tydeligt for enhver, at han er et kæmpe, kæmpe talent i cykelsporten, siger holdkammerat Kasper Asgreen, der er hjemme i Danmark og får en pause efter Tour de France.

Dedikation kostede kæresteforhold

Hvor 22-årige Mikkel Honoré på det seneste har kørt flere løb med det tre år yngre supertalent, så har Kasper Asgreen kun oplevet Evenepoel på holdets træningslejr inden sæsonen.

Remco Evenepoel - største sejre

 • Vinder af Clásica de San Sebastián 2019.
 • Vinder af Tour of Belgium 2019.
 • Etapesejr i Adriatica Ionica Race 2019.
 • Tredje plads i belgiske seniormesterskaber i enkeltstart 2019.
 • Juniorverdensmester på landevej og enkeltstart 2018.
 • Junioreuropamester på landevej og enkeltstart 2018.
 • Belgisk juniormester på landevej og enkeltstart 2018.

- Han er seriøs med sine ting og meget målrettet, men han har det ellers også bare sjovt med at køre på cykel – og det er nok det vigtigste lige nu, siger Asgreen.

Den knægt er fra en anden planet

Brian Holm, sportsdirektør hos Deceuninck-Quick Step

Den 24-årige dansker har selv fået sit store gennembrud hos Deceuninck-Quick Step i denne sæson. Ifølge ham er de på det belgiske succeshold særligt gode til at løfte talenterne til det næste niveau.

- Holdet har et godt setup til at udvikle de unge ryttere i det tempo, der passer dem hver især. Remco blev ikke kastet ud i de helt store løb fra start af. Han har bygget på løbende over sæsonen.

- Han skulle lige finde farten på World Touren, men den ser ud til at være der nu, siger Asgreen om Evenepoel, som i år debuterer på cykelsportens højeste niveau.

Debutantens dedikation kom senest til udtryk, da han droppede forholdet til kæresten Oumaima Rayane for at flytte til Monaco og fokusere på cykelkarrieren. Noget, de to unge belgiere blev enige om ifølge Evenepoels far.

- I den forstand forstår de hinanden fuldt ud. Og så kom de ud af det på en positiv måde, siger Patrick Evenepoel ifølge feltet.dk til Het Laaste Nieuws.

Fodboldfortid og få år på cyklen

Netop far Patrick Evenepoel er selv tidligere professionel cykelrytter. Han kørte i 1988 på Histor-Sigma-holdet med Brian Holm, der i dag er sportsdirektør for blandt andre Remco Evenepoel hos Deceuninck-Quick Step.

At sønnike skulle klikke sig i pedalerne lå ellers ikke lige for. Han foretrak nemlig at have knopper i stedet for klamper under fødderne som barn.

- Det er ikke meget mere end tre år siden, at han var ved at blive en god fodboldspiller, men han fik så en knæskade og skulle i genoptræning. Her finder han ud af, at han også har anlæg for cykling, fortæller Brian Holm.

Som dreng har Remco Evenepoel spillet ungdomsfodbold for storklubberne Anderlecht og PSV Eindhoven, ligesom han har optrådt for det belgiske U16-landshold.

Men manglende spilletid og skader sænkede motivationen for fodbold, og fokus blev rettet mod cyklingen. Forholdsvis hurtigt efter skiftet i 2017 fik han succes. Ikke mindst i 2018, hvor belgieren stort set vandt alt - og alle trøjer - i de løb, han kørte.

Nærmest som den legendariske landsmand Eddy Merckx, som Remco Evenepoel allerede er blevet omtalt som "den nye" version af i det cykelfanatiske Belgien. Muligvis med god grund ifølge Brian Holm:

- Vi havde hørt, han var god, men hvad han præsterede sidste år... Den knægt er fra en anden planet. Ved det belgiske juniormesterskab hentede han konkurrenterne med en omgang – det har man aldrig set før.

Jeg tror, han bliver en af fremtidens helt store ryttere

Mikkel Honoré, holdkammerat på Deceuninck-Quick Step

- Ved junior-VM viste han, at han bare var et niveau bedre end de andre, både på enkeltstart og landevej. Man tænkte, at på et tidspunkt må det stoppe. Men han er bare blevet bedre og bedre. Så jeg tror, uden at overdrive, så er det nok det største talent, cykelsporten nogensinde har set.

Remco Evenepoel er juniorverdensmester i både enkeltstart og linjeløb.

Bernal skal passe på ham

For en uge siden blev 22-årige Egan Bernal den yngste vinder af Tour de France i 110 år. Men det colombianske stjerneskud kan om nogle år meget vel få sig en knaldhård konkurrent i Remco Evenepoel.

- Teoretisk er man ikke færdigudviklet som 19-årig, så han kan blive bedre fysisk. Og taktisk forståelse og løbsintelligensen kommer også til at udvikle sig mere. For samme penge, så skal INEOS og Bernal se at passe på med hensyn til Tour de France, for han kan også køre opad.

- Man skal altid passe på med at sige, at unge ryttere kan vinde Tour de France, men han ligner en, der kan rigtig, rigtig meget, siger Brian Holm.

19-årige Remco Evenepoel er klart den yngste af rytterne på World Touren. Han er den eneste, der er født efter årtusindskiftet.

Fremtidens duellanter? Egan Bernal ved siden af Remco Evenepoel efter belgisk gadeløb.

Alderen til trods har han udover den dugfriske sejr i Spanien også markeret sig i større løb i Italien, Tyrkiet og ikke mindst hjemlandet, hvor han i juni vandt Tour of Belgium. Og netop i Belgien vandt han i mandags et gadeløb foran føromtalte Egan Bernal.

De to har udover et enormt talent for at cykle også andet til fælles.

- Jeg tror, han minder lidt om Bernal, hvor hovedet også er lidt ældre end fødselsattesten. Sådan er Remco også, siger Brian Holm, der også udpeger Evenepoels umiddelbart største styrke samt svaghed:

- Han er udholdende. Men skal man sige noget negativt, så er han knap så eksplosiv. Men han er en velopdragen ung mand, som ikke mister jordforbindelsen. Meget velovervejet, stille og rolig. Ikke en type, der har brug for at gå meget ud og fægte med arme og ben.

Med sine 171 centimeter syner Remco Evenepoel ikke af meget. Modsat forholder det sig med de skyhøje forventninger for fremtiden, der følger med et så kolossalt potentiale og en kontrakt hos et notorisk succesfuldt hold.

Men måske stemmer det fint overens med mulighederne for den 19-årige himmelstormer fra Flandern:

- Jeg tror ikke, der er nogen grænser for, hvad han kan drive det til. Det kan blive for hårdt med al presset og knække ham. Men det tror jeg ikke sker. Jeg tror, han bliver en af fremtidens helt store ryttere, siger Mikkel Honoré.