Cykling

Fænomen brød sammen - dedikerede EM-triumf til afdød landsmand

Teenagefænomenet Remco Evenepoel vandt herrernes EM i enkeltstart. Efterfølgende dedikerede han sejren til Bjorg Lambrecht, der døde mandag.

Tårerne fik frit løb hos 19-årige Remco Evenepoel, da han torsdag vandt EM-guld. Ved siden af ham sad den danske EM-sølvinder, Kasper Asgreen, der gav sin holdkammerat fra Quick-Step et langt og varmt kram.

Belgierens mange følelser var en reaktion på en turbulent uge. Lørdag vandt han den stjernebesatte klassiker San Sebastian, men to dage senere modtog han og resten af cykelverdenen en tragisk nyhed, da den 22-årige belgier Bjorg Lambrecht døde efter et styrt i Polen Rundt.

- EM-guldet er fantastisk. Efter alt det, der skete i sidste uge, hvor jeg vandt om lørdagen, og vores gode ven og kollega Bjorg døde, så er det helt utroligt. Jeg føler en glæde blandet med en masse andre følelser, fortalte Evenepoel til TV 2 SPORT efter sejren.

Vandt EM-stjernerne for nogle større stjerner i himlen

Evenepoel sendte en hilsen mod himlen.

På podiet kyssede belgieren hånden og sendte en finger mod himlen i retning af sin afdøde landsmand.

- Op til EM havde jeg stor selvtillid og så frem til at køre, men efter jeg hørte, at en god ven og kollega var død, så tog den gode stemning virkelig et dyk. Jeg var ked af det og vidste ikke, om jeg kunne grave så dybt, som man skal på en enkeltstart.

- Jeg var på en gang positiv og ked af det, men det lykkedes at finde kræfterne og motivationen til at stille op. Jeg ville vinde EM-trøjen med stjerner for nogle endnu større stjerner i himlen. Det lykkedes, og det er fantastisk, tilføjede Evenepoel.

Bjorg Lambrechts død ramte ikke kun den belgiske cykelnation, men hele verden. Ryttere og hold reagerede med stor sorg og rørende hilsener til det belgiske stortalent.

I det officielle vinderinterview efter EM-guldet dedikerede Evenepoel også sejren til den belgiske rytter Stef Loss. Den 19-årige landsmand omkom tilbage i marts, da han blev påkørt under løbet Memorial Alfred Gadennes i Belgien.