Cykling

Dopingdømt rytter forklarer dom: - Jeg græder, mens jeg skriver det her

Slovenske Janez Brajkovic skriver på sin hjemmeside, at han i hele sin karriere har kæmpet med spiseforstyrrelsen bulimi.

1. juni kunne Janez Brajkovic igen køre cykelløb efter en dopingdom på ti måneder.

Sloveneren blev sidste år testet positiv for det forbudte stof methylhexanamine, som han havde indtaget via et kosttilskud.

Da dommen faldt i starten af 2019, fortalte han, at den internationale cykelunion (UCI) havde godtaget hans forklaring om, hvorfor han havde indtaget stoffet, og at der ikke var tale om bevidst doping.

I den periode var der ikke en eneste dag, hvor jeg ikke græd, før jeg skulle ud at cykle

Janez Brajkovic, cykelrytter

Forklaringen har han nu givet offentligt i en blog på sin hjemmeside.

- Det handler om noget, jeg har kæmpet med gennem hele min karriere, skriver Brajkovic.

- Det handler om et dårligt forhold til mad, hvor forstyrret spisning blev til en spiseforstyrrelse, bulimi. Det skete hurtigt, og før jeg vidste af det, var jeg ikke længere i kontrol. Det kontrollerede mig.

Bulimi er en spiseforstyrrelse, hvor man indtager voldsomme mængder mad for så at kaste det op eller for eksempel bruge afførende midler til at komme af med maden.

Det eneste, der blev i maven

35-årige Janez Brajkovic har i sin karriere kørt for storhold som Discovery, Astana og Radioshack. I 2010 vandt han forberedelsesløbet til Tour de France, Critérium du Dauphiné.

Hans bedste placering i Tour de France er en niendeplads i 2012. Han kørte sidst løbet i 2017 for Bahrain-Merida.

Brajkovic skriver, at han har oplevet flere topryttere med spiseforstyrrelser. Selv holdt han det skjult, indtil han fik sin dopingdom.

Han forklarede UCI, at kosttilskuddet var det eneste, han kunne indtage, uden at det kom op igen.

- I den periode var der ikke en eneste dag, hvor jeg ikke græd, før jeg skulle ud at cykle. Jeg var desperat, og alt var mørkt. Det, jeg elskede og dedikerede hele mit liv til, blev taget fra mig, skriver han.

Jeg udstiller mig selv, og mens jeg skriver det her, får jeg tårer i øjnene

Janez Brajkovic, cykelrytter

Janez Brajkovic var fyldt 34 og kørte for det italienske kontinentalhold Adria Mobil. Han havde taget skridtet ned fra World Touren, men havde store problemer med at følge med de andre.

Føler sig forrådt

Nu røg han ind i minimumsstraffen på ti måneders udelukkelse for doping.

Han fortæller, at UCI, der tildelte ham minimumsstraffen på ti måneder, havde lovet at give ham hjælp fra den medicinske stab til at komme videre, men det skete aldrig.

Ligeledes fortæller han, at han fik opbakning fra Adria Mobil, som gerne ville have ham tilbage, når straffen var udstået. Det skete heller ikke.

Således kunne en Brajkovic gøre comeback 30. juni - uden noget hold - i det slovenske mesterskab, hvor han blev nummer ni.

Han har fundet hjælp, der kan få ham tilbage på sporet, og nu vil han så bruge sin historie til at hjælpe andre i samme situation, fordi spiseforstyrrelser ifølge ham er et stort tabu i cykelsporten.

- Jeg udstiller mig selv, og mens jeg skriver det her, får jeg tårer i øjnene. Det bør ikke være sådan. Det kan løses, skriver cykelrytteren.

- Jeg er ikke den rette person til at hjælpe, men bare det at tale med nogen, som har været igennem det, hjælper enormt meget. Læsset, der kommer af ens skuldre, er uforklarligt. Det giver håb.

Stort tema i Danmark

Temaet om idræt og spiseforstyrrelser har fyldt meget i Danmark i år, efter at flere danske topsvømmere stod frem i en DR-dokumentar og fortalte om offentlige vejninger, som var med til at fremprovokere sygdom.

5. juni vedtog Danmarks Cykle Unions (DCU) bestyrelse en ny ernæringspolitik.

Her er en række retningslinjer for, hvordan trænere og ledere skal håndtere ernæring og eventuelle spiseforstyrrelser, ligesom de blandt andet skal slå fast over for rytterne, at "vægt og kropskomposition kun er ét af mange parametre", der er med til at udvikle dem.

- Selvfølgelig har vi vores måder at gøre tingene på. Ligesom vi har holdninger, også på dette område. Og både handlinger og holdninger er nu gennemarbejdet og nedskrevet i en dugfrisk politik, som sikrer, at alle ved, hvor de har os, skrev landstræner Morten Bennekou i et blogindlæg på DCU's hjemmeside.

- Vi har med andre ord nu en officiel ernæringspolitik, som jeg faktisk er rigtig stolt af at være afsender på. En politik, som indeholder input fra samtlige landstrænere, fra administrationen samt fra vores kompetente samarbejdspartnere i Team Danmark. Det er da til at tage og føle på, så det vil jeg foreslå, at I alle gør.

Besat af vægt som 16-årig

I foråret stod den 18-årige cykelrytter Jacob Schebye frem og fortalte, at han allerede som 16-årig udviklede en spiseforstyrrelse.

Han fortalte sin historie til Landsforeningen for Spiseforstyrrelser og Selvskade og pegede på, at han målte sig op mod sine jævnaldrende, som han mente havde en lavere fedtprocent.

Han stoppede med at køre konkurrence, men begyndte at træne mere og mere - og spise mindre.

- Jeg ender med at leve af gulerødder og mælkeskum, og hele mit liv handler om mad og cykling. Jeg begynde at veje mig hver dag, tit 4-5 gange på en dag, fortalte Jacob Schebye.

- Jeg blev helt høj, hvis jeg havde tabt mig, selv hvis det kun var få gram, men var helt nede, hvis det var det omvendte. Jeg fik en kick-følelse af at se blodårer springe op på mine lår og på mine ben og se min muskler komme frem i den lave fedtprocent, jeg havde.

Ved hjælp af en kommunal diætist og en coach slap han efter halvandet års kamp af med spiseforstyrrelsen.

Schebye cykler stadig og deltog ved årets DM for U23-ryttere.