Cykling

- Et lille lys i mørket, siger landstræner efter rørende EM-triumf

Den belgiske cykelrytter Bjorg Lambrecht døde mandag efter et styrt. Tre dage senere sikrede hans landsmand EM-guld og brød sammen i tårer.

Nyheden om 22-årige Bjorg Lambrechts dødsfald, der mandag rystede cykelverdenen, blev modtaget med chok på det belgiske cykellandshold, der var samlet i Holland for at forberede sig til EM.

Den unge belgier styrtede under Polen Rundt og døde af en stor flænge i leveren. Efter flere dag i sorg lykkedes det torsdag landsmanden Remco Evenepoel at sikre lidt glæde i den belgiske lejr, da han vandt EM-guld i enkeltstart.

En triumf, der blev meget rørende, da 19-årige Evenepoel brød sammen efter sejren og på podiet pegede mod himlen. Den belgiske landstræner, Rik Verbrugghe, kunne efterfølgende fortælle til TV 2 SPORT, at det var en sejr, som nationen i den grad kunne bruge.

- Det er helt utroligt, når du ser, hvad en 19-årig knægt som ham kan udrette. Der har været mange underlige følelser efter Lambrechts død. Det belgiske hold er noget specielt, og det er kun mestre, der kan gøre, hvad Remco gjorde. At hente en medalje hjem for familien, det vil give en lille smule lys i mørket, sagde landstræneren.

Svære dage med gruppeterapi

Samtidig satte han ord på de meget svære dage, hvor den belgiske trup havde været samlet til en form for gruppeterapi. Her forsøgte de sammen at bearbejde de følelser, der var opstået i kølevandt på nyheden om kollegaens dødsfald.

- Det hjalp alle med at se frem. Vi må videre, livet går videre, men det er virkelig hårdt for familien, og vi føler alle sammen med dem. Remcos EM-triumf var et lille lys for hele cykelverdenen og forhåbentlig også for Bjorgs familie, sagde Verbrugghe og slog fast, at rytterne også vil ære deres afdøde landsmand i linjeløbet med sørgebind:

- Bjorg vil altid være i vores hjerter. Alle rytterne deltager ved mesterskabet med ham i tankerne.

Tårerne fik frit løb hos EM-guldvinder

Ordene blev i den grad tydelige, da tårerne fik frit løb hos Remco Evenepoel. Med den danske EM-sølvvinder Kasper Asgreen ved sin side, brød han sammen i gråd og fik også et trøstende kram af danskeren.

Belgieren fortalte efterfølgende til TV 2 SPORT, hvordan han havde haft stor selvtillid op til VM, men at alt blev ændret, da nyheden om Lambrecht ramte. Her mistede han både en god ven privat og en kollega på cyklen. Alligevel gravede han dybt i ressourcerne og vandt enkeltstarten.

- Det lykkedes at finde kræfterne og motivationen til at stille op. Jeg ville vinde EM-trøjen med stjerner for nogle endnu større stjerner i himlen. Det lykkedes, og det er fantastisk, sagde Evenepoel.

Bjorg Lambrechts død ramte ikke kun den belgiske cykelnation, men hele verden. Ryttere og hold reagerede med stor sorg og rørende hilsener til det belgiske stortalent, som du kan læse mere om her.