Cykling

Dansk landstræner nedtoner sin rytters 'skandale'-udmelding

Den danske rytter Andreas Stokbro betegner U23-rytternes EM i landevejsløb som en motorpace-skandale.

TV-billederne var i perioder rigtig skarpe og tæt på rytterne, da U23-rytterne lørdag dystede om titlen som europamester i landevejsløb. Måske var billederne endda lidt for gode.

I hvert fald mente den danske rytter Andreas Stokbro efter løbet, at motorcyklerne havde siddet så tæt på rytterne, at "hele løbet var en motorpace-skandale". Det skrev danskeren på Twitter som et svar til et billede af den italienske udbryder Alexander Konychev seks kilometer fra målstregen.

Konychev tæt på TV-motorcyklen foran.

Motorpace er en betegnelse i cykling, hvor rytteren kører lige bag en motorcykel, så rytteren ligger i læ for vinden og på den måde hjælpes til både at øge farten og spare på kræfterne.

Under løbet bemærkede TV 2 SPORTs kommentatorer flere gange, at både udbryderne og feltet fik hjælp af motorcyklerne. Alligevel bakker den danske landstræner Anders Lund ikke op om "skandale-udmeldingen" fra Andreas Stokbro.

- Jeg tror, man kan have fornemmelser i et cykelløb som rytter, at der er noget, der er off. Nogle gange er det til ens fordel og andre gange ikke. Det er klart et tema, som vi bliver nødt til at være opmærksomme på i cykelsporten, så det ikke bliver løbsafgørende. Det kan det nemt blive, hvis ikke man er omhyggelig.

- Jeg synes ikke, det blev afgørende i dag. Heldigvis for os. Så må vi arbejde videre med, om vi ikke kan løse det på sigt, siger landstræneren, der fik en sølvmedalje med hjem til Danmark via Niklas Larsens andenplads.

Tydelig hjælp fra motorcyklen

Det var specielt på de sidste 30 kilometer, at TV 2 SPORTs kommentatorer begyndte at notere sig den megen hjælp fra motorcyklerne.

- Nu får udbruddet gevaldig hjælp af den her motorcykel. Det er tydeligt at se, og så øger de forspringet. Det er ikke i orden, lød det fra cykelekspert under EM, Emil Vinjebo, der dog var hurtig til at konstatere, at forholdene var ens for alle.

- I feltet får de også motorpace. Så går det lige op.

Helt fremme holdt italienske Alexander Konychev til sidst alene stædigt fast i forspringet til feltet, inden han blev hentet kort før mål.

- Jeg oplevede, at Konychev var utrolig svær at hente for feltet, men jeg har ikke set en motorcykel direkte tæt på ham. Jeg kunne se, at TV-billederne var meget præcise, og han var lige i fjæset på ham. Det kan godt indikere, at motorcyklen ikke er super langt væk.

- Omvendt har feltet nok også fået lidt hjælp af en motorcykel hist og pist, så det kan være, det regnestykke i virkeligheden går lige op, lyder konklusionen fra den danske landstræner, Anders Lund.