Cykling

Kun 42 ud af 148 gennemførte EM: - Flere af os var mærket

Rekordfå antal ryttere gennemførte herrernes EM i linjeløb. Halvdelen af de danske ryttere kørte til målstregen.

Det var det kun fjerde europamesterskab i historien, da hollandske Alkmaar søndag lagde asfalt til herrernes linjeløb.

Italienske Elia Viviani vandt løbet, hvor der blev sat en bemærkelsesværdig rekord trods de få antal mesterskaber. Kun 42 ryttere gennemførte EM i Alkmaar ud af 148 startende ryttere.

Dermed blev den "negative rekord" fra sidste år slået, hvor 51 ryttere kørte til målstregen i Glasgow. Da Herning i 2017 var arrangør, gennemførte 125 ryttere, mens tallet det første år i franske Plumelec var 101.

Cort: - Flere af os var mærket

Årets 172,6 kilometer lange rute blev indledt med et stykke på 46 kilometer ind til Alkmaar, hvor rytterne derefter kørte en 11,5 kilometer lang rundstrækning 11 gange.

Med 65 kilometer tilbage satte italienerne frem og dominerede løbet. Det kostede for en stribe af ryttere, der måtte slippe de forreste grupper. Herefter stod mange af, hvis de enten røg for langt efter, blev hentet med en omgang eller bare løb tør for kræfter.

  • Magnus Cort: - Der var som forventet meget vind og åbne veje, så feltet splittede i mange grupper. Vi fik samlet en halvstor gruppe inde på rundstrækningen, hvor der var mange danskere i, men jeg tror, flere af os var mærket. Det var jeg i hvert fald selv.
  • Mads Würtz Schmidt: - Jeg havde gode ben, men det var også dieselben. Så skulle vi have kørt tre store omgange i stedet for at køre en masse små. Det nev lidt i benene med de mange accelerationer.
  • Rasmus Byriel: - Jeg kom til at sidde for langt tilbage, da det splittede, og så panikkede jeg lidt og prøvede at køre frem ude i siden af vejen. Så syrede jeg til, og så var det svært at komme ind på dæk igen. Så var der langt op lige pludseligt.

Sådan lød ordene fra tre af de danskere, der udgik undervejs i løbet.

Michael Mørkøv sluttede dagen som Danmarks bedste rytter på en femteplads. De andre, der gennemførte, var Mads Pedersen (24), Asbjørn Kragh Andersen (27) og Kasper Asgreen (38).