Cykling

Viviani vinder EM-guld - Mørkøv slutter som nummer fem

Belgiens Yves Lampaert, Tysklands Pascal Ackermann og Italiens Elia Viviani fordelte medaljerne imellem sig efter et angreb med 27 kilometer til mål.

Otte danske ryttere stillede til start ved europamesterskaberne i linjeløb, men da EM-medaljerne skulle fordeles, var det uden dansk deltagelse.

Helt i front var italienske Elia Viviani hurtigste mand, da han slog belgiske Yves Lampaert i spurten og fuldførte en italienske magtdemonstration gennem hele dagen. Kort efter kom tyske Pascal Ackermann rullende i mål og tog sidste plads på podiet.

Michael Mørkøv blev bedste dansker, da han spurtede med i næste gruppe og kom i mål på en femteplads.

Top 10 fra herrernes EM i linjeløb.

Den hurtige dansker, der er vant til at køre netop italienske Elia Viviani frem i spurterne, når kollegaerne kører sammen hos Quick-Step, blev kun slået af norske Alexander Kristoff. Mørkøv formåede derimod at slå hurtige folk som Bennett, Trentin, Mezgec og Demare.

- Det kan jeg kun være ganske godt tilfreds. Jeg spurter mod nogle af de bedste sprintere i verden og er tæt på at slå Kristoff. Tak til Mads Pedersen, der kørte mig frem i spurten, sagde Mørkøv, der dog ikke lagde skjul på, at danskerne missede det afgørende moment.

- Vi kom til at sidde for langt tilbage. Det er svært at sige, hvornår det præcis kører inde på de her omgange, og personligt sad jeg og passede på for at spare mig til spurten. Så var flere af de andre meget aktive, men desværre var kun Kasper Asgreen med, da de kørte en 15-mandsgruppe væk.

Den hurtige dansker, der er vant til at køre netop italienske Elia Viviani frem i spurterne, når kollegaerne kører sammen hos Quick-Step, blev kun slået af norske Alexander Kristoff. Video: TV 2 SPORT

Store splittelser i sidevinden

Allerede tidligt i løbet skete den første store splittelse, da en gruppe på omkring 60 ryttere kørte fra resten af feltet. Her var Danmark stærkt repræsenteret med hele syv ud af otte ryttere. Kun Rasmus Byriel sad ikke med i forreste gruppe.

Med omkring 65 kilometer til mål lagde det italienske hold pludseligt et voldsomt pres i Alkmaars gader. På imponerende vis formåede de at splitte frontgruppen igen - anført af Matteo Trentin. Kun Kasper Asgreen nåede lige nøjagtig med i gruppen på 13 ryttere, der kørte væk.

Den hollandske hjemmebanefavorit, Dylan Groenewegen, sad i anden gruppe, og derfor satte hollænderne sig frem for at hente de forreste. Længe lå forspringet mellem grupperne dog fast omkring 20-30 sekunder.

Et kort øjebliks uopmærksomhed i frontgruppen tillod med 27 kilometer de tre stærke ryttere Yves Lampaert, Pascal Ackermann og Elia Viviani at køre alene væk. Ingen formåede at svare tilbage, og så kunne trioen ellers sejle væk fra resten af gruppen.

Yves Lampaert, Pascal Ackermann og Elia Viviani kørte alene væk med 27 kilometer til mål ved herrernes EM. Video: TV 2 SPORT

Rolf Sørensen skuffet over danskerne

Derfra var herrernes EM i linjeløb reelt afgjort, og så var det bare et spørgsmål om, hvordan medaljerne skulle fordeles imellem de tre i front. Et øjebliksbillede, der skuffede TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen undervejs i kommenteringen.

- Jeg synes, at danskerne, med undtagelse af Asgreen, der har siddet med og gjort det godt, er statister. Det havde jeg ikke forventet. Jeg havde troet, Danmark havde ageret meget mere i det her løb, og danskerne var slet ikke til stede, da skruen blev sat hårdt i vandet. Der var danskerne usynlige.

- Det er mest af alt irritation, der fylder, fordi jeg ved, hvor dygtige vores danske cykelryttere er. De skal have mere ud af de her dage, og nu ender de med bare at være en del af løbet og sidde med i en gruppe, der er tilbage, lød det fra Rolf Sørensen.

Bag de tre forreste blev de næste grupper samlet og forsøgte forgæves at indhente fronttrioen.

På de afgørende kilometer forsøgte belgiske Lampaert at køre alene væk, hvilket resulterede i, at tyske Ackermann blev hægtet af.

Elia Viviani holdt dog belgieren i kort snor, og så skulle de to ud i en sprinterduel, hvor der aldrig blev tvivl om vinderen. Italienske Viviani kørte først og målstregen og kunne juble over titlen som ny europamester. Yves Lampaert fra Belgien blev nummer to, og Pascal Ackermann fra Tyskland vandt bronze.

Kasper Asgreen faldt igennem efter at have siddet med i frontgruppen, så de næstbedste danskere blev Mads Pedersen som nummer 24 og Asbjørn Kragh Andersen som nummer 27.