Cykling

Vemodigt farvel for Breschel: - Det er meget rørende

34-årige Matti Breschel kørte mandag sit sidste cykelløb på dansk grund. Her blev han hyldet af familien, tilskuere og cykelkollegaer.

Det var en afklaret Matti Breschel, der mandag aften gjorde sig klar til sit sidste cykelløb i Danmark - Tour de Charlottenlund.

Efter 14 sæsoner som professionel havde Breschel forinden annonceret, at han stopper karrieren senest ved årsskiftet. Selv en rutineret ræv blev dog rørt, da han først stod klar ved startstregen, efter han indledningsvis var blevet hyldet af det fremmødte publikum og kollegaerne.

- Det er meget rørende at se alle de mennesker, som tilkendegiver at de har holdt med mig.

- Jeg kan godt mærke nu, hvor jeg snakker med jer og ser de gamle ansigter igen, at jeg bliver en smule vemodig. Jeg tror måske, det er noget, der rammer mig bagefter. Det bliver noget af en omvæltning og super mærkeligt, men jeg glæder mig til at stoppe, lød ordene fra Matti Breschel.

Mæthed og gigtsygdom har overmandet Breschel

Den danske cykelrytter blev professionel i 2005 og har blandt andet vundet VM-bronze og -sølv, en etapesejr i Vuelta a España samt flere andre markante sejre.

- Jeg har prøvet det hele og været en del af gamet i mange år. Jeg har fået lidt følelsen af mæthed, sagde Matti Breschel før starten.

Det vil jeg aldrig glemme dig for. Det var mere værd end at vinde selv

Michael Mørkøv til Matti Breschel om etapesejr i Danmark Rundt

En mæthed, der for alvor tonede frem tilbage i februar, hvor en gigtsygdom satte en dæmper for cykellysten.

- Det påvirkede mig meget i starten af året. Selvfølgelig fysisk, fordi jeg havde ondt, men også mentalt, fordi jeg ikke rigtig vidste, hvad det var.

- Jeg har fundet en form for løsning eller i hvert fald lært at leve med det. Jeg synes stadig, det er besværligt at være cykelrytter, men det er mere i forhold til det medicin, jeg får. Jeg synes ikke, at jeg kører stærkt nok.

Mørkøv: - Også en stor dag for mig

Ved sin side mandag aften havde Matti Breschel årets danske mester, Michael Mørkøv. De to har igennem årene kørt både mod hinanden og sammen, når Mørkøv oftest har hjulpet Breschel frem i spurten.

- Det er jo absolut en af Danmarks bedste cykelryttere og en af de ryttere, som har vundet flest løb. Det er en rytter, som mange af os har set op til i årenes løb. Det er også en stor dag for mig, når Matti vælger at køre sit sidste løb i Danmark, sagde Michael Mørkøv.

Han havde heller ikke glemt dagen for fire år siden, hvor Breschel i Danmark Rundt lod sin landsmand køre først over stregen og sikrede en dobbelt triumf på Frederiksberg Allé.

- Du (Breschel, red.) gav den sgu. Det var jo faktisk din sidste sejr. Det vil jeg aldrig glemme dig for. Det var mere værd end at vinde selv. Det vil jeg påstå, sagde Mørkøv til Breschel.

De to landsmænd hyggede sammen før Breschels sidste løb i Danmark.

- Michael har jo hjulpet mig gennem mange år. At få lov til at betale tilbage på den måde, det er ikke noget, som normalt sker. Det var jeg glad for, at jeg kunne. Jeg synes, jeg havde opnået det, jeg ville i Danmark Rundt. Jeg var glad for, at den mulighed opstod, lød svaret fra Breschel, der selv vandt to etaper i løbet.

Håber at blive i cykelsporten

Selvom den 34-årige veteran havde håbet på en podieplacering i sit sidste løb på dansk grund, så måtte han sande, at konkurrenterne kørte for stærkt i Charlottenlund.

Resten af året byder også på flere cykelløb, selvom Breschel ikke kender sin præcise løbsplan endnu. Men når han har trådt sine sidste professionelle tråd, så håber han på at have en fremtid i cykelsporten.

- Jeg er opsøgende, og jeg holder ører og øjne åbne.

Kunne det blive som sportsdirektør?

- Jeg kunne godt forestille mig, at det bliver noget i den dur. Jeg har jo stadig en stor kærlighed til sporten, så det kunne jeg godt tænke mig.

Foreløbig nøjedes han dog med at glæde sig over, at han 19 år efter sit første løb i Charlottenlund fik lov at sætte et punktum præcis samme sted på dansk grund.

- Første gang jeg kørte her, var jeg en lille lort. Det var der, det startede. Og det er på en måde her, det slutter. Jeg har suget det til mig.

Breschel kørte mandag aften sit sidste løb på dansk grund.