Vuelta a España

Dansk Grand Tour-debutant er spændt på den 'ubekendte faktor'

For første gang i karrieren skal Casper Pedersen køre et tre uger langt etapeløb. Arne Dedert / Ritzau Scanpix

23-årige Casper Pedersen Grand Tour-debuterer i Vuelta a Espana.

Han har prøvet lidt af det hele i sin første sæson på sportens øverste hylde, Casper Pedersen.

Han har kørt etapeløb som Critérium du Dauphiné og Paris-Nice. Og stået på startstregen i klassikere som Flandern Rundt, Paris-Roubaix og Milano-Sanremo.

Det er et skridt i min udvikling at kunne håndtere at køre Grand Tours

Casper Pedersen, Team Sunweb

Men nu oplever den 23-årige Sunweb-dansker noget unikt i cykelsporten. Og noget for ham ukendt.

For første gang i karrieren skal Casper Pedersen køre et tre uger langt etapeløb.

- Det er det, der er den store, ubekendte faktor. Det bliver spændende at se, lyder ordene fra den unge københavner.

- Det er svært at sige, hvordan det lige kommer til at gå, men jeg håber, at jeg har forberedt mig godt. Det eneste, jeg har kunne gøre, er at forberede mig godt og træne ordentligt, sagde Casper Pedersen til TV 2 SPORT før første etape.

Her fik han en god start, da han og holdet blev nummer tre på holdtidskørslen. Casper Pedersen var en af de fire Sunweb-ryttere, der holdt helt til målstregen.

Et før og et efter

Når han er spændt på den tredje uge i sin Grand Tour-debut, er det fordi, den siges at være definerende for en cykelrytter.

- Der er nogen, der kommer ud, er helt på knæ og har brug for en lang periode for at komme ovenpå igen. Og så er der nogen, der kommer flot igennem og kan køre med i offensiven i sidste uge. Det er ikke min forventning, at jeg kan køre med i sidste uge som sådan - men du kan tydeligt mærke, om det er en skefuld for meget eller for lidt.

Er det en test?

- Holdets perspektiv er helt klart, at de gerne vil have mig med i nogle Grand Tours som hjælper for de sprintere, vi stiller med. Så jeg tænker, at det er et skridt i min udvikling at kunne håndtere at køre Grand Tours, siger Casper Pedersen.

Danskeren forventer, at den første optræden i et tre uger langt etapeløb kommer til at rykke hans niveau. Det samme gør TV 2 SPORTs cykelekspert Brian Nygaard.

- Den første store Grand Tour er en milepæl i en ung rytters udvikling. Der er et før og et efter. For de fleste gør det dem til en meget bedre cykelrytter. Både fordi de lærer noget, men også fordi kroppens evne til at få tæv udvikles. Så det er godt, at han får oplevelsen allerede nu.

- Og så virker han ikke som en, der får sceneskræk, og det tror jeg, at holdet sætter pris på, siger Brian Nygaard.

Selvtillidsfuld

Casper Pedersen finder da også selvtillid i den tillid, som hans arbejdsgiver, tyske Team Sunweb, har givet ham.

- Jeg har allerede kørt et program på højeste niveau med mange World Tour-løb. Så på den måde har de kunne teste mig af og se, om jeg var klar. Jeg synes, at jeg har klaret mange af de opgaver, jeg har fået, rimelig godt. Jeg er blevet testet af i den opgave, jeg også får her, siger Casper Pedersen.

Opgaven bliver at hjælpe tyske Max Walscheid i spurterne og at positionere hollandske Wilco Kelderman på bjergetaperne.

Han virker ikke som en, der får sceneskræk

Brian Nygaard, cykelsportsekspert

Den opgave dedikerer danskeren sig fuldt ud til, selvom han på sigt drømmer om at få sine egne muligheder i de store etapeløb.

- Men alting tager sin tid, så du skal først arbejde dig op i hierarkiet og så må du se, hvor dygtig du selv bliver, lyder det velovervejede svar fra Casper Pedersen.

Generelt er 'velovervejet' et passende ord at bruge om Casper Pedersen. Han svarer roligt og fornuftigt for sig.

Men drømme har alle.

- I år drømmer jeg om at være med til at køre lead-out for Walscheid, der vinder en etape. Og så drømmer jeg om, at der er en eller to muligheder, hvor jeg får lov at prøve mig selv af i finalen. Jeg har ikke nogen forventninger om at køre med om en etapesejr, men det kunne være fedt, hvis jeg lige pludselig sad der fra et udbrud og kunne køre en top-10 på en eller anden måde.

- Men det er drømme – det er ikke noget, jeg forventer, lyder det fra den 23-årige københavner på vej ud på ukendt terræn.