Vuelta a España

Læk i badebassin skyld i flere storholds styrt på 1. etape

Både Jumbo-Visma og UAE Emirates var i vådt føre på 1. etape af Vuelta a España, hvor holdene styrtede stort set samme sted.

Primoz Roglic og Steven Kruijswijk er begge blandt favoritterne til at vinde årets Vuelta, og allerede på 1. etape var det forventet, at de og Jumbo-Visma-holdet kunne tage tid på konkurrenterne.

Men sådan gik det ikke. Tværtimod.

- Oiiij, nej nej! Styrt Jumbo-Visma. Favoritholdet er styrtet, lød det fra TV 2 SPORT-kommentatorboksen, da de fire forreste ryttere fra det hollandske storhold røg i asfalten efter et sving ud af en rundkørsel.

Styrtet var der en valid - omend lidt vandet - undskyldning for:

- Vi kørte ind i rundkørslen, som selv under tørre forhold er en risiko, men så pludselig strømmede der vand over vejen, siger holdets chef, Addy Engels, til den hollandske radiokanal NPO Radio 1.

- Jeg ved ikke, om nogen har smidt noget vand der, men det var der ikke under rekognosceringen, og så styrtede de første ryttere i svinget, lyder det fra Tony Martin til Cyclingnews.

Forskellige teorier

Hvor vandet kom fra, var der efterfølgende forskellige teorier om. Blandt andet en overvandet have og en smeltet isskulptur. 1. etape af Vuelta a España blev kørt i den spanske kystby Torrevieja, men årsagen til den våde vej var ikke det omkringliggende hav.

Som det ses på asfalten under Jumbo-Visma-rytterne, så løb der vand over vejen.

Fra officiel side blev det angivet, at den lille pøl, som samlede sig i svinget, stammede fra en større pøl lige i nærheden.

- Jeg spurgte Vuelta-organisationen. De havde været ved huset, hvor vandet kom fra. Det 500 meter fra ruten, på en stejl bakke, som ledte lige ned til rundkørslen.

- Der var et barn, som legede i et plastic badebassin, og det var derfra, der pludselig kom så meget vand, siger Addy Engels.

Både slovenske Roglic og hollandske Kruijswijk var nede i styrtet, men kom hurtigt op igen og kørte begge videre.

Det endte med at koste et 40 sekunders tidstab til vinderne fra Astana. Den ufrivillige vandrutjsebane var dog lidt af en forskrækkelse.

- Sååå, fed åbning på dette vidunderlige løb med et par overraskelser i sidste øjeblik. Vi skulle selvfølgelig have tjekket vores 'radar for lækkende pools'. Vi kæmper videre, skriver Steven Kruijswijk på Twitter.

UAE i identisk styrt

I samme sving, hvor hollænderen og tre holdkammerater røg i jorden, var kollegaerne fra UAE Emirates også uheldige.

Omkring otte minutter inden Jumbo-Vismas styrt gled syv ryttere på stribe og landede i en gevaldig bunke. De to største profiler på det emiratarabiske hold, stortalentet Tadej Pogacar og supersprinteren Fernando Gaviria, var begge en del af styrtet.

Heldigvis slap de uden større skader, skriver holdet på Twitter, hvor Gaviria også kommer med en reaktion på uheldet:

- Der var en stor pøl af vand i et af svingene. Vi kørte for stærkt til at nå at reagere, og vi endte alle i asfalten. Det ændrer ikke på vores drøm om at vinde, og vi vil kæmpe videre.

Mens slovenske Tadej Pogacar, der kører for klassementet, tabte 67 sekunder til Miguel Ángel López og Jakob Fuglsang, satte Gaviria yderligere 1 minut og 42 sekunder til på den 13,4 kilometer lange holdtidskørsel.

Tvunget i offensiv

Det mærkbare tidstab på grund af styrtet betyder, at Jumbo-Vismas to klassementshåb er sat mere end et halvt minut tilbage i forhold til eksempelvis Miguel Ángel López og Rigoberto Urán.

- Det er mere end en katastrofe lige nu for Roglic’ og Kruijswijks chance i klassementet, lød reaktionen umiddelbart fra ekspertkommentator Rolf Sørensen.

Den tid skal vindes tilbage, men først skal situationen stabiliseres, lyder det fra holdets chef:

- Vi skal i første omgang holde fast på det første vigtige slag for klassementet, siger Addy Engels med henvisning til onsdagens etape, der byder på årets Vueltas første reelle stigninger.

Jumbo-Visma håber, at den tabte tid på holdtidskørslen kan hentes, når de igen skal dyste på tid - denne gang individuelt.

- Vi har også enkeltstarten i Pau (10. etape). Det bliver en meget vigtig dag. Normalt ville vi lave et hul til konkurrenterne der, men nu må vi i stedet hente tid.

- De 40 sekunder dér; det er altså ikke ingenting, lyder det fra Engels.

Søndag skal rytterne igen på cyklen, når 2. etape af Vuelta a España venter. Du kan se med på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY fra klokken 14.30.