Cykling

Holdkammerat var den sidste til at tale med afdøde Lambrecht

Björg Lambrecht i startområdet før tredje etape i Polen Rundt. Agencja Gazeta / Ritzau Scanpix

Carl Frederik Hagen har brugt træning som en distraktion fra at tænke på ulykken, der kostede Björg Lambrecht livet i etapeløbet Polen Rundt.

Cykelrytteren Björg Lambrecht mistede 5. august livet på tragisk vis efter et styrt på tredje etape i Polen Rundt.

Det 22-årige belgiske talent styrtede ind i en betonvæg med 50 kilometer til mål og døde efterfølgende af sine kvæstelser. Men kort forinden havde han vekslet, hvad der skulle blive hans sidste ord, med sin ven og holdkammerat på Lotto Soudal, Carl Frederik Hagen.

Hagen kører i disse uger Vuelta a España, men mindet om den skæbnesvangre dag sidder stadig dybt i nordmandens krop og sind.

- Det er frygteligt hårdt. Det er noget, du ikke kan være forberedt på, og noget du aldrig tænker, kan ske for dig. Og specielt når jeg var den sidste, der snakkede med ham, siger Carl Frederik Hagen til TV 2 Norge.

- Jeg har fortsat billedet af hans styrt i hovedet. Det er ikke noget, du har lyst til at se. Det er forfærdeligt, og det er stadig uvirkeligt, at det skete. Han var så uheldig, som det er muligt at være. Det er bare frygteligt, frygteligt trist.

To dage efter styrtet oplyste Lotto Soudal, at Björg Lambrecht døde af et hjertestop, da en stor flænge i leveren som følge af styrtet havde forsaget en massiv indre blødning. Udover en værdsat holdkammerat var det også en god ven, som Hagen mistede i begyndelsen af august.

- Vi nåede at lære hinanden godt at kende i de sidste måneder. Vi kørte alle løb sammen og har været på samlinger sammen siden Tour of Norway. Vi tilbragte næsten seks uger sammen siden maj, og vi snakkede på Snapchat og WhatsApp, når vi ikke var samlet.

- Vi havde planer om at køre mange løb sammen, for vi supplerede hinanden godt. Vi havde mange planer sammen, og det er rigtig trist, at vi ikke har det længere, fortæller Hagen.

Træning er blevet terapi

Ulykken har også betydet, at Carl Frederik Hagen ikke har haft lyst til at restituere og slappe af i ugerne mellem Polen Rundt og Vuelta a España, for med Lambrechts styrt på nethinden har opskriften været at holde sig i gang.

- Træningen er blevet terapi for mig. Det er værre ikke at træne. Jeg havde én hviledag, og det var den værste dag. Det har været godt for mig at sidde på cyklen, og jeg har spurgt træneren flere gange, om jeg kan få flere træningstimer, for jeg har bare lyst til at cykle.

- På cyklen er jeg tryg og i mit rette element, og det var også det, Björg kunne lide at gøre. Jeg er meget fokuseret, når jeg cykler, og jeg bliver aldrig ufokuseret eller tænker på andre ting, for jeg ved, at det kan medfører en stor risiko. Så det gør også, at tankerne ikke flyver andre steder hen, selvom de første dage efter Polen Rundt var hårde.

I år havde Björg Lambrecht markeret sig ved blandt andet at vinde ungdomstrøjen i Critérium du Dauphiné, blive nummer fire i Fleche Wallonne og nummer seks i Amstel Gold Race.

Ifølge cykelmediet ProCyclingStats var det planen, at Bjorg Lambrecht skulle have kørt Vuelta a España, der begyndte lørdag.