Vuelta a España

9. etape - Andorra la Vella > Cortals d'Encamp | Vuelta a España 2019

9. etape af Vuelta a España er en bjergetape og 94,4 kilometer lang. Der er start i Andorra la Vella og mål i Cortals d'Encamp.

Se Vuelta a España på TV 2 PLAY.

  • Etapetype: Bjergetape
  • Længde: 94,4 km
  • Etapen køres søndag 1. september

Tidsplan

  • Reel start kl. 14.54
  • Forventes i mål kl. 17.35

Afslutningen

Favoritter: Nairo Quintana og Esteban Chaves

Niende etape vil jeg betegne som løbets kongeetape. Selvom den kun er 94,4 kilometer lang, er den alligevel spækket med bjerge. To førstekategorier, en uden for kategori og to andenkategorier. Derudover er det den eneste etape, hvor rytterne er over 2000 meters højde, som påvirker nogle ryttere mere end andre. Arrangørerne holder med denne etape fast i tendensen med de korte og intense etaper, hvilket jeg kun kan bifalde. De giver bare altid godt cykelløb, hvor der er aktion på hele vejen.

Coll d’Ordino er ret regulær stigning på god vej og en stigning, som er ret overskuelig, medmindre du er helt kold. Col de Gallina derimod er en led stigning. Den er meget irregulær i sin stigningsprocent. Du finder aldrig en rytme på den, og den kan virkelig få dig til at gå helt ned med flaget. Der er nogle skrækkeligt stejle hårnålesving, hvor du mister al farten. Nedkørslen efterfølgende er rigtig svær, og her kan en god nedkører, eller en rytter der kender nedkørslen godt, lave en forskel. De sidste tre stigninger hænger stort set sammen. Der er en kort nedkørsel efter Cornella og et fire kilometer langt fladt grusvejsstykke efter Engolasters. De sidste 5,7 kilometer går det så opad først stejlt siden lidt mindre stejlt.

Etapen kan sammenlignes med næstsidste etape af Vueltaen i 2018, som jo også blevet kørt i Andorras bjerge. Den etape havde mål på Gallina, og det var en fed en af slagsen. Valverde gik forholdsvis meget ned og smed 3 minutter til Enric Mas, som vandt etapen og kørte sig op på podiet. Simon Yates sikrede sig den samlede sejr. Ion Izagirre, som lå i top-ti af klassement smed næsten fem minutter. Så der er lagt i kakkelovnen til en fed etape. Hvis du kun kan se én etape af Vueltaen, så vælg denne.