Cykling

Matti Breschel fik et rørende farvel i karrierens sidste cykelløb

Matti Breschel blev hyldet på scenen i Vejle under dette års PostNord Danmark Rundt for sine mange gode præstationer i cykelsporten. Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix

Nu er der ikke flere kilometer i benene hos Matti Breschel, der søndag spændte cykelskoene for sidste gang som professionel.

Det nordvestfranske endagsløb Bretagne Classic blev det sidste løb for den tidligere VM-sølvvinder.

Det har i et godt stykke tid været kendt, at Matti Breschel ikke længere skal træde i pedalerne. Lørdag fyldte københavneren 35 år, og søndag blev der sat det endegyldige punktum på en flot cykelkarriere.

Det var en glad og lettet mand, som TV 2 SPORT vækkede fra sin lur søndag aften for at få en snak om det definitive farvel. Men også en mand, der ser frem til at smide cyklen i garagen og ligge på langs det næste stykke tid.

- Er du sindssyg, den der cykel skal bare pakkes ned nu. Det er en ting, der er helt sikkert, fortæller en grinende Breschel.

Selvom Breschel ser frem til ikke at sidde på sin cykel hver dag, har han planer om at finde løbetøjet frem inden længe ’for ikke at blive alt for tyk’, som han selv fortæller det.

Vi kører jo fandeme 50 kilometer i timen, så det er jo bare lige et skulderklap, et ’tillykke med det’ og ’god vind fremover’

Matti Breschel, tidligere cykelrytter

Men hvad fremtiden ellers bringer, har Breschel ikke lagt sig fast på. Han ser gerne sig selv have en fremtid i cykelverdenen, men er bogstavelig talt åben for det meste.

- Jeg er meget nysgerrig og er ikke kræsen. Mine kammeraters studiejobs lyder også vildt tiltalende. Det kunne være sjovt at prøve lidt af det hele. Lange noget kaffe over en disk og møder nogle mennesker, ik?

Et rørende farvel

Breschel kom ikke i mål i sit sidste løb, Bretagne Classic. Men at karrieren slutter med et løb, der ikke blev færdiggjort, ændrer ikke noget for danskeren.

Hvis det stod til Breschel, var han stoppet tidligere. Men EF Education First havde brug for ham grundet en tætpakket løbskalender, og han ønskede at give holdet noget igen.

- Jeg var super afklaret og egentlig rimelig realistisk omkring min egen præstation – eller mangel på samme. Jeg har ikke trænet nok her på det sidste til at være med der, hvor det er sjovt. Så jeg vidste jo godt, at de her sidste cykelløb ville være ren overlevelse, siger Breschel, der bare er glad for, at det hele nu er overstået.

Matti Breschel vinder i Madrid på sidste etape af Vuelta a España i 2008 foran ryttere som Greg Van Avermaet og Erik Zabel.
Matti Breschel vinder 3. etape af Post Danmark Rundt i 2015, hvor han repræsenterede Tinkoff-Saxo.
Matti Breschel fejrer VM-sølv i landevejscykling i 2010.

Selvom Breschel under søndagens sidste løb havde mere ondt i benene end normalt grundet den manglende træning, prøvede han at suge det hele til sig. Stemningen inden løbet, turen ud til Bretagne og sammenværet med holdet.

- Jeg elsker jo stadigvæk det hele. Så det var dejligt.

Søndagens største oplevelse for Breschel var dog hverken stemningen inden løbet, turen til Bretagne eller holdet. Mange af feltets ryttere var nemlig under løbet forbi danskeren for at lykønske ham. Ikke noget specielt, men nok til at Breschel blev rørt.

- Folk kom bare over og sagde det, de havde overskud til. Vi kører jo fandeme 50 kilometer i timen, så det er jo bare lige et skulderklap, et ’tillykke med det’ og ’god vind fremover’. Men nu lagde jeg noget op på Instagram i går og har fået vildt mange beskeder. Og det var helt sikkert noget, der rørte mig.

- Farvel så længe, venner. Min karriere som professionel cykelrytter har nået sin ende, og i morgen (søndag, red.) kører jeg mit sidste løb. Kan du forestille dig det, 15 år på vejen. Godt og dårligt. For det meste godt. For det meste rigtig godt. Jeg har kørt på min cykel, siden jeg var otte år, så jeg tænker, at det er en del af min identitet. Mand, hvor jeg stadig elsker den her sport. Men jeg er træt af at lide, så jeg bliver nødt til det. Hæng det op! Tak for en fantastisk tid og tak for alle de gode minder. Tak til EF Education og et stort, varmt tak til DIG!!, skriver Breschel på Instagram.

Karrierens største øjeblik

Den 35-årige dansker har blandt andet vundet VM-sølv og -bronze, en etapesejr i Vuelta a España, DM i linjeløb og ni etapesejre i Danmark Rundt.

Trods de utallige flotte meritter er det dog ingen af disse øjeblikke, som danskeren husker tilbage på som det største.

- Jeg glemmer aldrig, da jeg skrev min første kontrakt. Det var stort.

Det var i 2004, at Bjarne Riis gav Breschel chancen som professionel cykelrytter. Og i 2005 startede et eventyr, som Breschel aldrig glemmer.

- CSC-dagene - og det med at have haft muligheden for at udvikle mig på Danmarks største cykelhold og under Bjarne Riis - er virkelig noget, jeg kan se tilbage på som en fantastisk tid, siger Breschel.

Breschel nævner dog også sin første professionelle sejr, der kom i Danmark Rundt i 2007, som et stort øjeblik. Det var ifølge ham selv det tidspunkt, hvor der kom hul på bylden.

Selvom fremtiden kan byde på meget forskelligt, har Breschel gjort sig lidt tanker.

Lige nu nyder han at kommentere lidt cykelløb, og fremover kunne han godt tænke sig at skrive nogle af de ting ned, han har oplevet samt dele nogle af de erfaringer, han har gjort sig.

Herunder kan du læse om og se en række af Matti Breschels største resultater.

Matti Breschels største resultater

 1. 2004

  1. DM-bronze allerede som 19-årig

   Matti Breschel (th) vandt DM-bronze i 2004.

   105 danskere deltog i DM i landevejscykling 2004 i Hadsten, hvor rytterne skulle ud på en 189,5 kilometer lang rute.

    

   Den dengang blot 19-årige Matti Breschel kørte med i afslutningen, og han tog sin første DM-medalje på eliteniveau, da han sikrede sig tredjepladsen. Michael Blaudzun tog guldet, mens Stig Dam snuppede sølvet.

  2. Flot placering ved U23-VM og professionel kontrakt

   På de italienske veje var Matti Breschel en af flere danskere, der imponerede ved U23-VM. Danskeren blev nummer seks i løbet, mens Mads Christensen tog sig af tredjepladsen.

    

   Få uger senere blev det offentliggjort, at 20-årige Matti Breschel havde skrevet en to-årig kontrakt med Bjarne Riis' hold CSC Proteam. 

    

   - Det er klart, at man har fået en ordentlig spandfuld motivation, og jeg glæder mig som en lille dreng, udtalte han dengang.

 2. 2005

  1. Vinder af ungdomstrøjen i Tour of Qatar

   I sin første sæson som professionel kørte Matti Breschel blandt andet Tour of Oman. Her imponerede den unge dansker, da han hentede en samlet andenplads og vandt ungdomskonkurrencen.

    

   Faktisk blev podiet ryddet af CSC-ryttere alene, da Lars Michaelsen vandt, mens Fabrizio tog sig af tredjepladsen. Stjernerytteren Tom Boonen måtte tage til takke med en fjerdeplads.

  2. DM-bronze for andet år i træk

   Matti Breschel vandt i 2005 DM-bronze for andet år i træk.

   DM 2005 havde målstreg i Odense, og her var Matti Breschel endnu en gang med i kampen om de sjove placeringer. Guldet var dog uden for rækkevidde, da Lars Bak kørte alene af sted og sikrede sig det ædleste metal i sikker stil.

    

   Lars Michaelsen, Matti Breschel og Frank Høj kæmpede om de sidste podiepladser, og her lykkedes det altså Matti Breschel at sikre sig DM-bronze for andet år i træk. Lars Michaelsen tog sig af sølvet.

 3. 2008

  1. Breschel træder et skridt op på DM-skamlen

   Matti Breschel vandt DM-sølv i 2008.

   DM i landevejscykling 2008 bød på en rute på 196 kilometer. Her sikrede Nicki Sørensen sig den rød-hvide trikot, da han kom i mål alene hele 1 minut og 16 sekunder foran feltet.

    

   Til gengæld skulle sølvet og guldet fordeles i en massespurt, og her sprintede Matti Breschel sig til en sølvmedalje, mens Jens-Erik Madsen vandt bronze.

  2. Vinder af 21. etape i Vueltaen

   Matti Breschel kunne række armene i vejret på 21. etape i Vueltaen 2008.

   Matti Breschel kørte i 2008 Vuelta a Espana for sit hold Team CSC Saxo Bank, og på den sidste etape satsede holdet på danskeren. Og det gjorde de med god grund, for den dengang 24-årige dansker vandt spurten i Madrid.

  3. Optimistisk Breschel vinder VM-bronze

   Kun en uge efter etapesejren i Vuelta a Espana leverede Matti Breschel karrierens på daværende tidspunkt største resultat, da han snuppede VM-bronze.

    

   Den unge dansker var med i et udbrud, men han kunne ikke følge med værtslandets Alessandro Ballan og Damiano Cunego, der vandt henholdsvis guld og sølv. Til gengæld fik han spurtet sig til den sidste podieplads, og det gav ham blod på tanden: 

    

   - Jeg synes sgu, det var stort. Jeg ville gerne have hørt den danske nationalsang, men det blev det ikke til i år.

   Det kan du måske nå en anden gang så?

   - Ja for faaan', jeg er jo først lige startet jo, lød det fra Matti Breschel.

 4. 2009

  1. Første DM-guld siden juniortiden

   Matti Breschel var et stort smil, da han vandt DM i 2009.

   Tilbage i 2001 blev Matti Breschel danmarksmester i landevejscykling for U19-ryttere, og i 2009 lykkedes det ham så at vinde guld i eliterækken.

    

   Matti Breschel og Chris Anker Sørensen kom af sted i udbrud sammen, og sidstnævnte forsøgte at ryste Matti Breschel af på en stigning kort før mål. Det lykkedes dog ikke, og derfor kunne Matti Breschel i overlegen stil spurte DM-guldet hjem.

 5. 2010

  1. Sejr i Dwars door Vlaanderen

   Matti Breschel jubler over sejren i Dwars Door Vlaanderen.

   I marts 2010 viste Matti Breschel storform, da han deltog i semiklassikeren Dwars door Vlaanderen. 

    

   Team Saxo Bank-rytteren vandt nemlig det belgiske brostensløb - endda efter 20 kilometers imponerende solokørsel, hvor store navne som Tom Boonen og Juan Antonio Flecha ikke var i stand til at svare igen på danskerens angreb.

  2. Skuffet Breschel vinder VM-sølv

   Australien lagde i 2010 asfalt til VM i landevejscykling, og her var der lagt op til en massespurt. 

    

   Matti Breschel tog af sted med drømmen om VM-guld, men norske Thor Hushovd var en tand stærkere. Derfor løb nordmanden med guld, mens Matti Breschel måtte 'nøjes' med sølv.

    

   - Sådan lige umiddelbart er jeg da en lille smule skuffet. I dag kørte jeg efter sejren og måtte nøjes med en andenplads. Det er sgu næsten den værste placering, man kan få, lød det dengang fra Matti Breschel.

 6. 2013

  1. Rekordholder i Post Danmark Rundt

   Etapesejrene i Post Danmark Rundt stoppede ikke i 2013 for Matti Breschel. I 2015 kunne kan nemlig juble over at have vundet ni etaper i alt.

   Matti Breschel hentede i 2013 to etapesejre i Post Danmark Rundt. Det bragte ham op på i alt seks etapesejre i det løb, og dermed overtog han rekorden for flest etapesejre. 

    

   Siden da har han vundet tre etaper ved det danske etapeløb, og han er fortsat indehaver af rekorden med ni sejre. De nærmeste forfølgere er Jesper Skibby og Nicola Minali med fem etapesejre.

 7. 2014

  1. Vinder af Luxembourg Rundt

   I 2014 vandt Matti Breschel etapeløbet Luxembourg Rundt, og det gjorde han med manér. Danskeren vandt nemlig to ud af fire etaper, og udover førertrøjen sikrede han sig også pointtrøjen.

    

  2. Akkurat ingen medalje ved VM

   Igen i 2014 var Matti Breschel en del af finalen ved VM. Men her trak han det korte strå, da han blev passeret af Alejandro Valverde på de sidste meter.

    

   Polakken Michal Kwiatkowski blev verdensmester det år.