Vuelta a España

Jakob Fuglsang vinder stor bjergetape i Vueltaen

For første gang i karrieren vandt Jakob Fuglsang en Grand Tour-etape.

Jakob Fuglsang slog til på 16. etape i Vuelta a España.

Søndag missede danskeren det afgørende udbrud, men på mandagens bjergetape med mål på den 17,8 kilometer lange Alto de la Cubilla-stigning kom han med.

Fuglsang var på papiret den stærkeste blandt de 24 ryttere, der ramte dagens udbrud, og det levede han op til.

På Alto de la Cubilla angreb Fuglsang og fik kun Gianluca Brambilla med på hjul.

Med godt fire kilometer til toppen kørte Fuglsang fra italieneren og sikrede sig en suveræn solosejr.

- Det er fedt endelig at få en etapesejr i en Grand Tour. Det er et af de mål, jeg havde med at komme hertil. Det er en fed følelse. Jeg er rigtig glad for, det lykkes, siger Jakob Fuglsang til TV 2 SPORT.

Første Grand Tour-sejr

Jakob Fuglsang har store meritter som Liège-Bastogne-Liège og Critérium du Dauphiné samt etapesejre i Romandiet Rundt og Tirreno-Adratico på cv'et, men først i en alder af 34 år lykkedes det danskeren at vinde en etape i en af de tre Grand Tours: Giro d'Italia, Tour de France og Vuelta a España.

I 2011 var han med til at vinde holdløbet i Vueltaen med Leopard Trek, hvor han samtidig kom i den røde førertrøje.

Sejren på 16. etape var Fuglsangs nummer 22 i karrieren.

Roglic udbygger

I klassementet er Fuglsang langt fra toppen, men rykker frem på 13.-pladsen efter dagens etape. Forinden var han nummer 20.

Danskeren er mere end 16 minutter efter slovenske Primoz Roglic, der udbyggede sit forspring i klassementet, da Alejandro Valverde nede i feltet ikke kunne følge med på finalestigningen.

Roglic er nu 2 minutter og 48 sekunder foran Valverde på andenpladsen. Tadej Pogacar er fortsat på tredjepladsen, 3 minutter og 42 sekunder efter Roglic.

Se hele stillingen her.

Sådan forløb etapen

/ritzau/

Etapen var blot på omkring 144 kilometer fra Pravia til Alto de la Cubilla, og sammen med blandt andre Niklas Eg (Trek) var Fuglsang med i et større udbrud.

Etapen bød på tre hårde bjerge, og det var sidste etape i dette års rundtur i Spanien, hvor der blev afsluttet på en stigning.

Det hele skulle afgøres på Cubilla-stigningen, og med ni minutters forspring til feltet ved foden af stigningen stod det klart, at vinderen skulle findes i gruppen af udbrydere.

Jakob Fuglsang kom med i det store udbrud på 16. etape, der talte i alt 24 ryttere. Video: Bo Bentsen

Thomas De Gendt, Philippe Gilbert og Geoffrey Bouchard stak af inden det gik opad igen, men Fuglsang fik kontakt. Flere ryttere kom op ved foden af stigningen, og her sad også Fuglsangs holdkammerat Luis León Sánchez, mens Niklas Eg (Trek) også var tilbage.

Alto de la Cubilla bød på 17,8 kilometer opad med en stigningsprocent på 6,2 i gennemsnit.

Med syv kilometer igen angreb Fuglsang, og han fik Trek-rytteren Gianluca Brambilla med sig.

Fuglsang angreb to gange på den afsluttende stigning og kørte til sidst solo i mål på Vueltaens 16. etape. Video: TV 2 SPORT

Med fire kilometer igen kørte danskeren så alene væk og satte Brambilla, og Fuglsang kørte sit hårde tempo alene i front med sammenbidt grimasse.

Tao Geoghegan Hart forsøgte at køre danskeren ind, men det lykkedes ikke.