Vuelta a España

Sidevind i vente - Astana kan komme i store problemer, siger ekspert

Chris Anker Sørensen forudser, at kraftig sidevind kan skabe en nervøs 17. etape. Forholdene giver udfordringer for Astana og Jakob Fuglsang.

Dagens 17. etape er med sine 219,6 kilometer den længste i årets Vuelta a España.

Men det er ikke afstanden fra startbyen Aranda de Duero til målbyen Guadalajara i den centrale del af Spanien, som rytterne skal frygte mest på onsdagens flade etape.

Vi kan godt forvente os et sidevindsdrama

Chris Anker Sørensen, Cykelekspert TV 2 SPORT

Det er i langt højere grad vinden, der kan komme til at spille en afgørende rolle for udfaldet af 17. etape.

Ifølge TV 2 Vejret frisker vinden op og drejer i nordøstlig retning, hvilket kan skabe en hel del sidevind på dagens etape, der køres mod syd i den centrale del af Spanien.

- Der forventes middelvind op til 30-40 kilometer i timen og vindstød på op til 70 kilometer i timen, siger Andreas Nyholm fra TV 2 Vejret.

17. etape i Vuelta a España er en flad en af slagsen, men sidevinden kan meget vel spille en rolle og splitte feltet. Video: TV 2 SPORT

Vind kan skabe huller i feltet

Udsigten til kraftig sidevind kan få afgørende betydning, specielt på den første halvdel af dagens etape, fortæller TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen.

- Etapen køres i et meget åbent område. Det første stykke ser ud til at være med sidevind, mens det sidste stykke ind mod mål bliver med medvind, så vi kan godt forvente os et sidevindsdrama, siger Chris Anker Sørensen.

Området i den centrale del af Spanien er et terræn, hvor det ofte kan blæse, og hvor der flere gange igennem Vueltaens historie er blevet kørt sidevindskørsel.

Sådan påvirker sidevind cykelløb Video: Jacob Nordestgaard Lage

I 2013 var Chris Anker Sørensen selv var med til at skabe splittelse i feltet, da han kørte for Saxo-Tinkoff.

Den tidligere professionelle cykelrytter mener, at mange af løbets favoritter på forhånd vil være bange for at miste tid i dag. Derfor skal de respektive hold forsøge at holde deres kaptajner ude af problemer i sidevinden så godt som muligt.

Middelvinde på 30-40 kilometer i timen og kraftige vindstød på op til 70 kilometer i timen vil nemlig være nok til at splitte feltet, hvis nogle hold vælger at gå all-in i sidevinden.

- Vi er i tredje uge af Vueltaen, og nogle ryttere er rigtig trætte. Havde det været en af de første dage, så havde vinden ikke været nok til at splitte feltet.

- Men rytterne slipper nu rimelig nemt hjul og kan nærmest ikke overskue det. De er mentalt i Madrid. Derfor tror jeg, der kommer huller i feltet via sidevindskørsel, og så må vi bare se, hvem der bliver fanget, siger Chris Anker Sørensen.

Svære forhold for Astana

Muligheden for sidevindskørsel er dog ikke noget som forhåndsfavoritten og løbets førende rytter, Primoz Roglic, har ligget søvnløs over.

Snarere tværtimod. For den slovenske rytter i den røde føretrøje kan muligvis se frem til at udbygge sin føring i den samlede stilling.

- Primoz Roglic har i Jumbo-Visma det bedst hold til at køre i sidevind. De kommer fra Holland, hvor der er meget sidevind, og de har nogle store tempomaskiner som eksempelvis Tony Martin, siger TV 2s cykelekspert.

Derimod kan det blive en hård dag for Jakob Fuglsang og Astana, der primært har udtaget bjergryttere til holdet i årets Vuelta a España.

- Vi så i Tour de France, hvor dyrt det kan være at blive fanget i sidevinden (10. etape, hvor Fuglsang mistede 1 minut og 40 sekunder til konkurrenterne red.). Derfor bliver Jakob Fuglsang nødt til at være tæt på Miguel Ángel López, for sidevind er ikke noget, han kan lide, siger Chris Anker Sørensen.

Udsigten til sidevindskørsel kan ifølge TV 2 SPORTs cykelekspert være med til at skabe en nervøs stemning i feltet, som i sidste ende kan medføre styrt og skabe splittelse i klassementet.

Følg optakten til dagens 17. etape i Vuelta a España på TV 2 SPORT fra klokken 14.25 - og selve etape fra klokken 15.00.