Vuelta a España

Gilbert slog fire år gammel rekord og er nu indehaver af historisk pris

Philippe Gilbert er den nye indehaver af 'Ruban Jaune' efter sin etapesejr på den underholdende 17. etape i Vueltaen.

Italienske Matteo Trentin må efter 17. etape i Vuelta a España kradse et klistermærke af sin cykel. Et klistermærke af et gult bånd, som har siddet der siden hans sejr i Paris-Tours i 2015.

Det gule bånd var et bevis på, at han var indehaver af titlen ’Ruban Jaune’, som gives til rytteren med den højeste gennemsnitsfart på World Tour-løb over 200 kilometer. Den pris må han nu give videre til sin tidligere Quick-Step-holdkammerat Philippe Gilbert, som tilbagelagde Vueltaens underholdende 219,6 kilometer lange 18. etape med en gennemsnitsfart på imponerende 50,63 kilometer i timen.

- Rekorder er til for at blive brudt! Lidt ked af at sige farvel til 'Ruban Jaune', men lykønsker Philippe Gilbert med en utrolig etape i går, skriver Matteo Trentin torsdag formiddag på sin Twitter og vedhæfter et billede af klistermærket, der ikke længere er aktuelt.

Dengang kørte Matteo Trentin det 231 kilometer lange endagsløb med en gennemsnitsfart på 49,64 – altså næsten en kilometer i timen langsommere end hans belgiske overmand.

Historisk indehaver af det gule bånd

Det er første gang, at ’Ruban Jaune’ bliver givet til en rytter i et etapeløb. De seneste fem indehavere har alle vundet titlen i Paris-Tours.

Det var i sandhed en vild Vuelta-etape onsdag og en sejr, Gilbert og Deceuninck – Quick-Step-mandskabet er meget glade for.

- 50,63 kilometer i timen og den prestigefylde 'Ruban Jaune' til Philippe Gilbert, skriver holder på sin Facebook.

- Det var vanvittigt derude

Lige så stolt var 37-årige Gilbert af den mindeværdige sejr.

- Det var bare vanvittigt derude, og jeg kan forsikre dig om, at jeg aldrig har oplevet noget lignende i 17 sæsoner som en professionel. Jeg er sikker på, at denne etape for evigt vil være en del af Vueltaens historie, og folk vil tale om det i mange år fra nu af, siger han.

Den første indehaver af 'Ruban Jaune' var belgiske Gustave Danneels, som vandt Paris-Tours i 1936 med en gennemsnitsfart på 41,455 kilometer i timen.

Gilbert og resten af Vuelta-feltet får ikke tid til at slappe af efter den hårde etape, når de skal ud på løbets næstsidste bjergetape på 18. etape. Se hele etapen på TV 2 SPORT fra klokken 12.15.