Vuelta a España

Sejre har ændret Fuglsangs taktik: Skal skjule, jeg er godt kørende

Jakob Fuglsangs mange triumfer har gjort, at han er nødt til at se ud, som om han lider, før han kan forsøge at skaffe resultater.

Førstepladser i Andalusien Rundt, Liége-Bastogne-Liége og Critérium du Dauphiné. Dertil skal lægges en etapesejr i Tirreno-Adriatico samt nu også en sejr på mandagens etape i Vuelta a Espana.

34-årige Jakob Fuglsang har haft sin karrieres bedste sæson, hvor han har spillet en rolle i starten og nu også mod slutningen af sæsonen.

Men det succesrige år har også gjort, at danskeren ikke længere ubemærket kan komme i finaler. Konkurrenterne holder øje med Fuglsang, og dermed er han nødt til at spille skuespil for at komme i de afgørende situationer.

- Sejrene betyder selvfølgelig, at jeg skal køre lidt klogt og forsøge ikke at vise, at jeg er godt kørende til at starte med. Men stadigvæk give en hånd med for ikke at skabe for meget splid, siger Jakob Fuglsang til TV 2 SPORT.

- Der er formentlig mere respekt omkring mig som person og som rytter i feltet. Og jeg er helt sikkert en af dem, folk holder mere øje med på godt og ondt. Når jeg eksempelvis forsøger at komme i udbrud, så kan det være sværere at komme afsted.

Det udelukker måske ikke, at jeg kan få lov til at køre afsted i et udbrud igen

Jakob Fuglsang om etapesejren

Skal være springbræt for Lopez

Jakob Fuglsang har flere gange inden starten på de bjergrige etaper i Vueltaen sagt, at han ville forsøge at køre i udbrud.

På mandagens etape kom han så afsted og lykkedes med sin mission. Det får ikke danskeren til at udelukke et muligt udbrud på de resterende etaper i det store spanske etapeløb, men det er tvivlsomt, at det bliver for at jagte endnu en sejr. Fokus er nemlig rettet på kaptajnen Miguel Angel Lopez, der skal forsøge at jagte en podieplads – og måske endda at vinde løbet.

- På de to bjergetaper kommer det egentlig an på holdets taktik, og hvad Lopez er klar på. Det udelukker måske ikke, at jeg kan få lov til at køre afsted i et udbrud igen. Eventuelt være et springpunkt, hvis han har benene til det, siger Fuglsang om Lopez.

- Det kan også være, at vi holder alle mand omkring ham og forsøger at lave noget ravage nede bagfra, hvis det kan lade sig gøre. Jeg er sikker på, at hele holdet er klar til at kæmpe, og Vueltaen slutter først i Madrid.

Miguel Angel Lopez er efter onsdagens sidevindsdrama nede som nummer fem i klassementet, hvor han er fire minutter og ni sekunder efter Primoz Roglic, der fører løbet. Han har samtidig 1 minut og 21 sekunder op til Alejandro Valverde på tredjepladsen.

Jakob Fuglsang indtager en 13. plads og er 17 minutter og 48 sekunder efter Roglic.

Fuglsangs sejre siden 2016

 1. 2016

  1. OL-sølv

   Fuglsang (th) på podiet i Rio med Rafal Majka (th) og Greg van Avermaet.

   Det er ganske vist ikke en sejr, men det markerer et vendepunkt i Jakob Fuglsangs karriere.

    

   Fuglsang rejser til OL uden en eneste sejr i over fire år.

    

   Men på den bjergrige og lange rute omkring Rio de Janeiro er Fuglsang pludselig - og med lidt held - at finde i finalen sammen med Greg van Avermaet og Rafal Majka. Belgieren er den stærkeste afslutter og slår Fuglsang på målstregen, men danskeren får altså noget med hjem - en medalje af sølv.

 2. 2017

  1. Critérium du Dauphiné

   Der skulle næsten gå fem år, før Jakob Fuglsang fik en sejr.

    

   På 6. etape i forberedelsesløbet til Tour de France, Critérium du Dauphiné, kørte Fuglsang finale mod de stærke ryttere Richie Porte, Chris Froome og Fabio Aru.

    

   Han var efterhånden blevet kendt som en dårlig afslutter og den evige toer, men det blev endelig gjort til skamme, efter målfotoet viste etapesejr til Fuglsang.

  2. Dobbelttriumf i Dauphiné

   På 8. og sidste etape i Critérium du Dauphiné gik Fuglsang til angreb og løb af sted med det hele.

    

   Inden etapen var han over et minut efter Richie Porte i klassementet, men det blev der vendt op og ned på.

    

   Fuglsang vandt etapen med en smuk solosejr, og han tog så meget tid på rivalerne i klassementet, at han vandt etapeløbet.

  3. Tour of Almaty

   Sidst på sæsonen vandt Fuglsang 2. etape i det kazakhiske etapeløb Tour of Almaty.

 3. 2018

  1. Romandiet Rundt

   Jakob Fuglsang jubler over sejren på kongeetapen i Romandiet Rundt.

   Jakob Fuglsang viste gode takter og god form tidligt i 2018-sæsonen, da han vandt 4. etape i Romandiet Rundt - løbets kongeetape.

    

   Han blev nummer fire i klassementet og blev i juli nummer to i Schweiz Rundt, men etapesejren i Romandiet Rundt blev sæsonens eneste sejr.

 4. 2019

  1. Vuelta a Andalucía

   Tidligt i sæsonen tog Jakob Fuglsang sin første sejr, da han vandt etapeløbet Vuelta a Andalucía foran holdkammeraten Ion Izagirre og hollandske Steven Kruijswijk.

    

   Det var hans første etapeløbssejr siden Dauphiné i 2017.

  2. Tirreno-Adriatico

   5. etape i Tirreno-Adriatico blev vundet af danskeren, der angreb alene på den kuperede etape.

    

   I klassementet sluttede han som nummer tre efter Primoz Roglic og Adam Yates.

  3. Liège-Bastogne-Liège

   Karrierens største triumf kom i monumentet Liège-Bastogne-Liège.

    

   Fuglsang var forinden blevet nummer tre og to i de store endagsklassikere Amstel Gold Race og Flèche Wallonne, og talrækkefølgen blev fulgt i og omkring Liège.

    

   Fuglsang satte det afgørende angreb ind med 13 kilometer til mål og blev ikke hentet.

  4. Critérium du Dauphiné

   Han vandt ingen etaper, men i klassementet stod Jakob Fuglsang for anden gang i karrieren ud for nummer et efter otte etaper.

    

   Danskeren noterede sig undervejs for en anden- og tredjeplads på etaperne, og den generelle kørsel rakte altså til en sejr med 20 sekunder ned til Tejay van Garderen på andenpladsen.

  5. Vuelta a España

   Jakob Fuglsang stillede til start i årets sidste Grand Tour uden ambitioner om at køre klassement. Han ville derimod gå efter en etapesejr, hvorved han kunne slette nullet ud for sejre i Grand Tour-sammenhæng.

    

   Det skete på 16. etape, en stor bjergetape, hvor Fuglsang ramte det afgørende udbrud.

    

   Her var Fuglsang på papiret den stærkeste rytter, og det beviste han på finalestigningen ved at køre de resterende udbrydere agterud.