Cykling

Nu er det sidste udkald i kampen om danske VM-udtagelser

Søren Kragh Andersen, Kasper Asgreen og Jakob Fuglsang er alle sammen mulige VM-ryttere for Danmark. Ritzau Scanpix

Landstræneren Anders Lund venter med at udtage VM-truppen til på mandag, hvis der skulle dukke et superresultat op, som han ikke lige havde set komme.

Mere end 15 danske cykelryttere er på cyklen i denne uge. De kæmper alle sammen om en plads i den danske trup til et af cykelsportens allerstørste løb. Verdensmesterskaberne.

VM i cykling bliver i år afholdt i Yorkshire i England, og her sender Danmark en trup på otte mand afsted i håbet om at erobre VM-trikoten fra spanske Alejandro Valverde.

Selv om mange af de store cykelnationer allerede er begyndt at offentliggøre trupperne, venter landstræneren Anders Lund til på mandag af velovervejede årsager.

- Jeg følger jo meget med i de her dage. Men det bliver først på mandag, for der er Vueltaen, Tour of Britain og de to canadiske World Cup-løb slut. Så der har jeg det fulde billede, siger Anders Lund til TV 2 SPORT.

Lige nu er tre danskere i aktion i Vueltaen, efter Jesper Hansen måtte udgå med sygdom, syv danskere kører Tour of Britain, og indtil videre er fem danske ryttere udtaget til de to canadiske endagsløb.

I faktaboksen kan du se, hvilke ryttere der skal træde i pedalerne inden VM.

Danske cykelryttere i aktion inden VM

Vuelta

 • - Jakob Fuglsang (Astana)
 • - Niklas Eg (Trek)
 • - Casper Pedersen (Sunweb)
 • - Jesper Hansen, udgået (Cofidis)

Tour of Britain

 • - Mads Würtz Schmidt, udgået (Katusha)
 • - Lasse Norman (Corendon)
 • - Rasmus Iversen (Lotto Soudal)
 • - Alexander Kamp (Riwal)
 • - Emil Vinjebo (Riwal)
 • - Andreas Stokbro (Riwal)
 • - Torkil Veyhe (Riwal)

Grand Prix de Québec (13/9) og Grand Prix de Montréal (15/9)​

 • - Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)
 • - Magnus Cort (Astana)
 • - Jonas Gregaard (Astana)
 • - Kasper Asgreen (Quick Step)
 • - Mikkel Honoré (Quick Step)
 • - Christopher Juul Jensen (Mitchelton)
 • - Michael Valgren (Dimension Data)

Og alle disse ryttere er med i landstrænerens overvejelser.

- Det er også i forhold til, at der ikke lige pludselig dukker en op med et superresultat, som jeg ikke lige havde set komme. Så det er for at gå med livrem og seler samt at få det hele med, at jeg venter til mandag.

Anders Lund ved om nogen, hvordan man forbereder sig godt til et VM. I 2003 vandt han VM-sølv for juniorer i Canada, da han selv var aktiv cykelrytter.

Danskerne har kippet med flaget

Fuglsang viste sig frem på fornem vis, da han mandag vandt den bjergrige 16. etape af Vuelta a España til stor begejstring for landstræneren.

Men det er ikke kun den danske Astana-rytter, der er noteret i landstrænerens blok for flotte præstationer.

- Jeg synes, der er flere, der har kippet med flaget og vist, at de er ved at være på plads. Så jeg følger det meget tæt og har også en dialog med rytterne om, hvor de står.

- Og det danner ligesom grundlaget for den endelige udtagelse, siger landstræneren.

Anders Lund vil ikke sætte navn på nogen ryttere, men han bekræfter, at "der er en håndfuld, hvor det ville overraske mig meget, hvis de ikke kommer med".

Spændende rute for Danmark

Landstræneren vil ikke komme nærmere ind på, hvordan Danmark har tænkt sig at gribe løbet an, men løbets rute har skabt optimisme.

- Helt generelt synes jeg, at det er en rigtig spændende rute set med danske øjne, siger han.

Også antallet af de danske deltagere kommer til at få en betydning. I august sikrede Danmark sig otte VM-pladser efter flotte EM-resultater. Inden EM stod Danmark kun til at få seks ryttere med til VM.

- Jeg var selvfølgelig meget begejstret, da vi fik bekræftet, vi kunne få otte mand med. For jeg tror, at antallet på den rute kan gøre en forskel. Specielt med den bredde, som vi har i toppen af dansk cykelsport, kan vi virkelig få noget ud af at komme derover med otte mand, siger Anders Lund.

Ny disciplin: Holdtidskørsel for mænd og kvinder

Rytterne på den mixede holdtidskørsel skal køre på nationale hold á seks ryttere. Der vil være henholdsvis tre mandlige ryttere og tre kvindelige ryttere. 

Først vil de tre mandlige ryttere blive sendt afsted på den 28 kilometer lange rute. Når den anden mandlige rytter er i mål, bliver de tre kvindelige ryttere så sendt afsted på den samme rute, som de mandlige ryttere har kørt. 

Når den anden kvindelige rytter er i mål, er det så det nationale hold med den bedste samlede tid, der kan kalde sig verdensmester.

De ti bedst placerede lande på UCI's rangliste får otte ryttere med til VM, mens lande placeret mellem nummer 11 og 20 får seks med.

Sidste år havde Danmark også otte ryttere med til VM. Der kørte Michael Valgren i mål på en syvendeplads. Før det skal vi helt tilbage til 2004, siden Danmark sidst havde otte ryttere med til VM.

Til VM i 2019 bliver der blandt andet præsenteret en ny disciplin, hvor mænd og kvinder kombineret skal kæmpe i en holdtidskørsel.

Du kan se de forskellige ruteprofiler fra VM ved at klikke på billedet nedenunder.

VM i cykling løber af stablen i Yorkshire mellem 22. og 29. september.