Vuelta a España

Vuelta-rytter cyklede videre efter 16 sting - tragisk historie var årsagen

Willie Smit har på sin Twitter-profil skrevet, hvad der motiverede ham til at fuldende Vuelta a España.

Et dramatisk styrt på 14. etape blev skæbnesvanger for Luka Mezgez, som måtte forlade Vuelta a España.

Også Katusha-rytteren Willie Smit røg i asfalten og måtte sys med adskillige sting. Modsat Mezgez stillede han dog til start den efterfølgende dag. Og den 26-årige sydafrikaner endte også med at gennemføre sin første Grand Tour i karrieren.

Det var en stor overraskelse, at han overhovedet kunne være klar til 15. etape. Specielt for den ti år ældre Groupama-FDJ-rytter Steve Morabito, som undrede sig over, at Smit ikke blot udgik af løbet efter det store styrt med en kilometer til mål af 14. etape.

Søndag aften efter løbets afslutning forklarede Smit, hvad der fik ham til at fortsætte. Og her afslørede han en tragisk baggrundshistorie.

- Lang historie kort rullede jeg frem til starten den næste dag med 16 sting i mit venstre knæ I den neutrale zone Steve Morabito kom op til mig og spurgte hvorfor: "Andre ville have taget hjem".

- Da jeg var syv år gammel, var det første gang, jeg så en mand tæve min mor. Så dårligt som vores liv kan være, er der én ting, som vil forblive indgraveret i mig for altid. Hun var forslået flere gange, men ikke en eneste gang skreg hun, fældede en tåre eller flygtede som en kujon. Det er min motivation.

- Ikke lang tid efter omkom min far i Afghanistan i færd med at løfte landminer og beskytte folk på de farlige veje. På vores bryllupsnat fortalte jeg min kone, at jeg aldrig ville være i stand til at blive den mand, min far var. Men de har sat et eksempel for mig ikke at være en kujon. Tak mor/far!

Willie Smit sluttede som nummer 118 i Vueltaen. Hans bedste individuelle resultat undervejs var på sidste etape til Madrid, hvor han blev nummer 31.