Cykling

Eksperter kritiserer World Tour-rytternes deltagelse ved U23-VM

Jasper Philipsen kører for World Tour-holdet UAE Emirates. Johanna Geron / Ritzau Scanpix

Stod det til Rolf Sørensen, så skulle unge World Tour-ryttere ikke have lov at køre VM i U23-klassen.

Jasper Philipsen og Sergio Higuita var nogle af de største forhåndsfavoitter inden U23-herrernes linjeløb ved VM.

Men selvom de overholder aldersgrænsen for at deltage, så burde de ifølge Rolf Sørensen slet ikke være med.

For Philipsen kører til dagligt for World Tour-holdet UAE Team Emirates, mens Higuita er under kontrakt med EF Education First, der også hører til på den øverste hylde i cykelsporten.

- Jeg synes, at det er en mærkelig og forkert regel. Altså, der er folk med i det her løb, som lige har kørt Vuelta a Espana, og som kører på den allerstørste scene.

- Dem, der er med fra World Touren, er så gode og etablerede. Det, synes jeg, er lidt unfair for dem, som sidder i et U23-VM og skal vise sig frem i forsøget på at køre sig til kontrakter gennem et godt løb. For dem er det jo det største løb på året. lyder det fra TV 2 SPORTs cykelekspert.

Det er ikke bare synd for de ryttere, som normalt gør sig på lavere plan. Rolf Sørensen mener også, at det går ud over cykelløbet.

- Med de mekanismer, der sker, hvis du har World Tour-ryttere inde, hvor måske et belgisk landshold kører på et helt andet og mere professionel indstillet løb, hvor de nærmest kører som et World Tour-hold. Så kan der gå lidt af det der ”cowboyder-løb”, hvor der bliver stukket i højre og venstre. Det, synes jeg, er lidt synd for løbet.

Forstår ikke World Tour-rytterne

Den tidligere toprytter kan heller ikke forstå motivationen for at køre med i U23-rytternes løb.

- Jeg forstår ikke, at de vil ned og konkurrere på et i gåseøjne "lavere plan". Det er som at være oppe at køre i Formel 1, og så går de til lige pludselig at køre rundt i almindelige biler. Jeg synes, det er mærkeligt. Jeg synes, når de først er kommet derop, så er det dér, de hører til, siger Rolf Sørensen og henviser endnu en gang til belgieren, som i sommer kørte 11 Tour-etaper for UAE-Team Emirates.

- Jasper Philipsen ligger og vinder cykelløb på den største scene. Og her kører han mod nogle konkurrenter, som er noget lavere i hierakiet. Så mest af alt forstår jeg ikke dem selv, men jeg forstår heller ikke, at reglen og muligheden er der.

- Man bør se på det

Chris Anker Sørensen er enig i, at man bør se på reglerne for U23-VM.

Som han ser det, bunder en del af diskussionen i, at de unge ryttere i dag bryder igennem på højeste niveau noget tidligere, end det var tilfældet for eksempelvis 10 år siden. Eksempelvis vandt 19-årige Remco Evenepoel EM-sølv i år, Egan Bernal på 22 år vandt Tour de France, og i Vuelta a España kørte 21-årige Tadej Pogacar sig på podiet.

Derfor er den forsvarende U23-verdensmester, Marc Hirschi, ikke med blandt sine jævnaldrende. I stedet kører ham mod eliten. Det samme er tilfældet for Evenepoel, som blev dobbelt juniorverdensmester i Innsbruck sidste år.

- Det er stadig en masse gode cykelryttere, der kører i U23. Men det giver bare U23-løbet et andet skær, når nogle hellere vil køre elitens løb. Den prioritering kan jeg jo godt følge dem i. Og det er derfor, vi skal overveje, hvordan vi skal opbygge det her, udtaler Chris Anker Sørensen, som spekulerer i, om man helt skulle afskaffe U23-klassen ved verdensmesterskaberne.

- Alternativt skulle man overveje, hvis U23-klassen skal blive ved med at være der. Så skulle man sige, at alle U23-ryttere skulle køre den, for jeg synes, det ikke skal være sådan et løb, hvor de World Tour-ryttere, som ikke kan finde vej til senior-landsholdene, vælger U23-landsholdet som et plaster på såret.

VM for U23 blev kørt for første gang i 1996, hvor det afløste amatør-VM. Derefter var det i en periode et krav, at man var amatør for at få lov at køre i klassen. I dag er der altså intet i vejen for, at de professionelle kører med her.

I årets VM-linjeløb blev Jasper Philipsen nummer 42, mens Sergio Higuita kom på fjerdepladsen.