Cykling

Skåltaler, jubeldans og champagne: Sådan fejrede danskerne VM-guldet

Landstræner Anders Lund havde efter eget udsagn 'en rigtig god fornemmelse' for en topplacering til det danske landshold ved VM i landevejscykling.

Champagnepropperne sprang lystigt, da de otte danske cykelryttere fejrede Mads Pedersens store VM-triumf på hotellet i Harrogate.

De store følelser kom i spil i forbindelse med de obligatoriske skåltaler efter en ekstraordinær opslidende og følelsesladet dag i Yorkshire.

Det er historisk og det største, der er sket for os

Henrik Jess Jensen, formand Danmarks Cykle Union

Her skrev Mads Pedersen cykelhistorie ved som den første dansker at komme først over målstregen ved verdensmesterskaberne i landevejsløb for professionelle ryttere.

DCU: - Den største dag i historien

Den nykårede verdensmester indledte skåltalerne og kaldte dagen for "sindssyg", mens han roste sine syv holdkammerater til skyerne.

- Vi kørte fantastisk som hold i dag og greb chancen, og så ender vi med at vinde. Det er sindssygt, vi kan gøre det som nation. At det så er mig, der står med trøjen, det er ubeskriveligt lige nu. Tak for hjælpen alle sammen, sagde Mads Pedersen.

Dernæst tog Danmarks Cykle Unions formand (DCU), Henrik Jess Jensen, ordet og udråbte VM-sejren til Mads Pedersen for "den største dag i unionens historie".

- Det er historisk og det største, der er sket for os. Et verdensmesterskab er for os som forbund det største, sagde Henrik Jess Jensen.

De to venner og kollegaer roser hinanden ovenpå VM-guldet i landevejsløb Video: TV 2 SPORT

Ifølge DCU's formand var det helt uvirkeligt at se en dansker i den regnbuedefarvede VM-trikot. Men efter Mads Pedersens sejr sidste søndag i Frankrig i cykelløbet Grand Prix d'Isbergues var forventningen, at der var mere i vente fra danskeren.

- Når du kommer med den selvtillid, så er du ikke til at styre. Mads, du er en værdig mester, lød de rosende ord fra Henrik Jess Jensen.

I følger taktikken og kører som en stor nation

Anders Lund, dansk landstræner for landevejscykling

Landstræner med god mavefornemmelse

Landstræner Anders Lund afslørede under sejrsfesten, at han helt fra morgenstunden havde en rigtig god fornemmelse for en topplacering til det danske landshold.

- Det var jer otte ryttere, der gav mig den gode fornemmelse. I har fra starten af ugen udstrålet noget helt specielt. I har udstrålet, at I glædede jer til at køre dette VM, sagde Anders Lund og uddybede:

- I vidste, det ville blive lortevejr, men inden starten glædede I jer til at komme ud at køre. I følger taktikken og kører som en stor nation.

Mister 'sikker' titel som årets rytter

Jakob Fuglsang og Michael Valgren var på forhånd udråbt som de største danske medaljekandidater, og begge ryttere var fuld af rosende ord over for kollegaens triumf.

- Det er fantastisk for dansk cykling. Alle var indstillet på at give sig 100 procent, og heldigvis lykkedes vores taktik, da Mads kom med i det rigtige ’hug’, sagde Jakob Fuglsang under sejrsfesten.

Inden dagens VM-løb var netop Jakob Fuglsang favorit til at blive kåret som årets danske cykelrytter efter sin fantastiske sæson, men med Mads Pedersens VM-guld er oddsene med ét blevet ændret.

Det var dog ikke noget, der gik Fuglsang på:

- Mon ikke Mads Pedersen løber med titlen. Det er helt ok, hvis han vinder, lød det med et grin fra den danske vinder af årets Liege-Bastogne-Liege.

Mads Pedersen fortjener det. Han var den stærkeste i dag

Michael Valgren, professionel cykelrytter

Valgren og Mads P. i spontan jubeldans

Michael Valgren havde håbet på en VM-triumf, men han var ikke opmærksom, da forhåndsfavoritten Mathieu van der Poel og Matteo Trentin trådte væk fra hovedfeltet.

Danskeren blev låst ved at have Mads Pedersen liggende i front af afslutningen på VM-løbet, og danskeren endte som nummer seks. En placering, som Valgren var stolt af.

Samtidig var den danske rytter fuld af glæde over vennens triumf på de britiske landeveje omkring Harrogate.

- Mads Pedersen fortjener det. Han var den stærkeste i dag. At Mads kunne gøre det færdigt - mega respekt, sagde Michael Valgren, inden vennen brød ind og startede en spontan jubledans.