Cykling

- VM-guld er den største enkeltstående præstation i dansk cykelhistorie, siger ekspert

Mads Pedersens VM-guld er ifølge TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen på størrelse med Bjarne Riis' Tour de France-triumf.

Mads Pedersens verdensmesterskab er en helt unik bedrift.

Aldrig før har en mandlig dansk professionel cykelrytter vundet verdensmesterskabet i linjeløb, og den fantastiske præstation skal placeres helt oppe blandt de allerstørste i dansk cykelhistorie.

- VM-guld er den største enkeltstående præstation i dansk cykelhistorie. Det er helt sindssygt. Når du taler endagsløb, så bliver det ikke større end verdensmesterskaberne, siger Chris Anker Sørensen, der er cykelekspert på TV 2 SPORT.

Han bakkes op af Rolf Sørensen, der ikke er sen til at hylde den store præstation.

- Det er måske den største danske præstation nogensinde i dansk cykling, siger han.

I 1996 vandt Bjarne Riis Tour de France, der regnes for verdens største etapeløb. Det er der, man skal kigge hen for at kunne begynde at sammenligne Mads Pedersens triumf.

- Bjarnes (Riis, red.) Tour de France-sejr må vi ikke glemme, når vi snakker om den største præstation. Det er svært at vurdere det op imod hinanden, men som endagsløb er det her det største, siger Chris Anker Sørensen.

Danmark har tidligere vundet verdensmesterskabet i linjeløb, men det har været som amatører. Aldrig har en mandlig dansk professionel cykelrytter vundet.

Flere favoritter end i Tour de France

Verdensmesterskabet bliver som et af de få løb kørt som et landshold og ikke for rytternes normale cykelhold.

Det gør løbet til en speciel størrelse, fordi der er flere favoritter til sejren, end der ellers typisk er til eksempelvis et Tour de France.

- Der er mange flere landshold, end der er cykelhold i andre løb. Det gør, at der er langt flere om buddet og flere favoritter, der bliver kørt for. Der er mange flere, der har en kaptajnrolle, siger Chris Anker Sørensen.

Samtidig understreger han også, at der kun er én dagsorden, når det gælder verdensmesterskaberne. Andre løb kan blive brugt til, at en rytter skal køre sig i form til et kommende løb, men sådan er det ikke til et verdensmesterskab.

Her er alt sat ind på at blive verdensmester.

- Der er så mange gode ryttere. Lige med undtagelse af et par enkelte stykker, så er alle de største ryttere til start, og det er de for at vinde, siger cykeleksperten.

Mads Pedersen kan nu trække i verdensmestertrøjen med regnbuestriberne i det næste års tid. Det er det synlige bevis på, at han søndag skrev dansk cykelhistorie.