Cykling

Verdensmesteren: 'En led hund flere ikke vil træne med'

Mads Pedersens vej til VM-sejren har budt på erhvervspraktik hos Michael Rasmussen, hård træning og et helt specielt talent.

23-årige Mads Pedersen stod og klaprede tænder. Han frøs tydeligt, mens han fik VM-trøjen på.

VM-løbet havde budt på koldt, vådt og blæsende vejr - noget, som mange cykelryttere hader, men som Mads Pedersen elsker.

Det havde været 'Mads P.-vejr'.

- Han har ikke noget imod en hård sidevind og lidt slud. Det er de forhold, som han træner i hjemme i Danmark, og det hærder ham til sådan en dag som i går. Når han rammer sådan en dag, er forholdene perfekte for ham, fortæller TV 2s mangeårige cykelkommentator Dennis Ritter.

Bor 30 minutter fra sit barndomshjem

Mads Pedersen har modsat mange danske professionelle cykelryttere valgt at blive i Danmark frem for at rejse til udlandet, hvor vejret - og dermed også træningsforholdene - ofte er bedre.

Han prioriterer en tilværelse, der hænger sammen uden for cyklingen.

Derfor har han og hans forlovede, Lisette, købt hus i Danmark. Nærmere bestemt Lejre, hvor hun kommer fra, og hvor Mads Pedersen kun har 20 kilometer hjem til barndomshjemmet i Tølløse - en tur, der tager ham omkring 30 minutter at cykle, hvis han skyder den hastighed, som han vandt VM med i går.

- Jeg kan godt lide, at når man endelig er hjemme fra cykelløb, er det ikke nødvendigvis cykelfolk, man har med at gøre. Jeg kan godt lide at se mine folkeskolekammerater, og jeg kan godt lide at køre hjem til mine forældre og spise aftensmad sammen med min kæreste, forklarede Mads Pedersen i et interview med TV 2 SPORT fra 2017.

I praktik hos 'Kyllingen'

Mens mange ryttere de senere år er begyndt at sværge til de kortere intervalture, har Mads Pedersen ry for at køre lange ture - gerne på over 200 kilometer. Han gør det på sin måde - og det har han gjort, siden han var helt ung.

Da han gik i folkeskole, ville han i praktik som professionel cykelrytter. Så det kom han. Han tog til Italien og trænede med Michael 'Kyllingen' Rasmussen.

Michael Rasmussen kommer ligesom Mads Pedersen fra Tølløse.

Gymnasiet var ikke noget for ham. Han droppede ud som 16-årig. Det hele skulle handle om cykling.

Mads Pedersen har udviklet sig til "en dieselmotor", hvilket gør ham udholdende i lange løb som VM, fortæller Dennis Ritter.

- Når han kommer udover 250 kilometer, og alle er i knæ, er Mads lidt mindre slidt end alle de andre. Det viste han også i Flandern Rundt sidste år, siger Dennis Ritter med henvisning til Mads Pedersens andenplads i den belgiske endagsklassiker i 2018.

Han var stjernen fra start

Under VM-løbet søndag smed han som en af de første overtrækstøjet og gjorde sig klar til at køre væddeløb med over 50 kilometer til mål - kort efter angreb han.

Til sammenligning smed hans konkurrent i finalen, italienske Matteo Trentin, først sin overtrækstrøje, da de kørte ud på sidste omgang.

- Når han sætter sig op på en cykel og kører cykelløb, er han typen, der sparker døren op og siger: "Skal vi lege?", siger hans ven gennem mange år Jakob Egholm, der er cykelrytter og tidligere juniorverdensmester i linjeløb, til TV 2.

Jakob Egholm lærte Mads Pedersen at kende i ungdomsårene, og allerede fra første møde fornemmede Jakob Egholm, at der var noget specielt over den dengang 15-årige Mads Pedersen.

- Han var stjernen, for han kørte klart stærkest af alle, siger Egholm.

At Mads Pedersen var noget specielt, slog han for alvor fast i 2013, hvor han som 17-årig først vandt juniorernes Paris-Roubaix.

Mads Pedersen vandt Paris-Roubaix i 2013.

Samme år rejste han rundt i Europa sammen med andre danske talenter i en campingvogn og vandt cykelløb - masser af cykelløb. Hvis han ikke vandt, fik han et topresultat. Han blev betragtet som verdens bedste juniorrytter.

Det var dog en anden rytter, der løb med VM-sejren i juniorernes linjeløb i 2013. En ung hollænder ved navn Mathieu van der Poel, der også ved dette års VM spillede en væsentlig rolle, da han sad med i det afgørende udbrud sammen med Mads Pedersen.

Inspirerende fandenivoldskhed

Siden juniorårerne har få tvivlet på Mads Pedersens talent, men blandt de danske ryttere er han også blevet kendt og berygtet for sin træningsiver.

- Dem, der træner med ham, siger, at han er "en led hund", og jeg har hørt, der er flere, som ikke vil træne med ham, siger Dennis Ritter.

To af dem, der dog gerne vil træne med Mads Pedersen, er Emil Vinjebo og Jakob Egholm – også selvom det nogle gange kan være rigtig hårdt.

- Han har en fandenivoldskhed, der er meget inspirerende. Han har tit sat mig af på træningsture, fortæller Jakob Egholm, der bliver bakket op af Emil Vinjebo.

Mads Pedersen slog Matteo Trentin (Italien) og Stefan Kung (Schweiz) i spurten ved VM.

Vinjebo hæfter sig også ved, at Mads Pedersen kan være mere end en hård mand at træne med.

- Han er en kæmpe humørspreder, og når vi træner vi sammen, så snakker vi sammen uafbrudt. Lige meget hvem Mads træner med, så snakker han hele tiden. Men han er også en, man kan snakke alvorligt med, siger han.

Helst fri for opmærksomhed

Efter søndagens VM-sejr kan Mads Pedersen se frem til at køre rundt i den regnbuestribede VM-trikot, og med den følger et naturligt fokus på ham fra både medier og fans. Men netop den del har Mads Pedersen tidligere slået fast, at han helst ville være fri for.

Efter at han i 2017 blev en del af Trek-Segafredo-holdet, der havde Alberto Contador på holdet, oplevede han nemlig, hvad det vil sige at være en succesfuld cykelrytter.

- Vi var på træningslejr i Calpe i december, og Contador kunne ikke gå 100 meter ned ad gaden, før der var folk, der stoppede ham for en autograf. Jeg ville simpelthen ikke kunne holde det ud. Det ville irritere mig gevaldigt, hvis det var sådan, sagde han i 2017 i et interview med TV 2 SPORT.

Mads Pedersen foran klubhuset i Holbæk, hvor det hele startede.

Ifølge Dennis Ritter vil Mads Pedersen dog nok acceptere, at han nu er blevet kendt ikke bare i Danmark, men over hele verden.

- Han lever med at være kendt og genkendt et helt år i den trøje, for han vil være stolt af den, siger Dennis Ritter, inden han understreger, at man godt kan forvente, at Mads Pedersen kommer til at holde benene solidt plantet på jorden til trods for sin triumf.

- Jeg tror ikke, at VM-trøjen vil ændre ham. Han er den, han er, og det vil han altid være.

Det er den første danske guldmedalje ved de professionelles VM Video: TV 2 SPORT