UCI udelukker Bahrain Merida-duo i dopingsag

16x9
Borut Bozic (tv.) indstillede karrieren i 2018. Han er i dag sportsdirektør hos Bahrain Merida. Kristijan Koren er stadig aktiv og kører for Bahrain Merida. Foto: Scanpix Denmark

Borut Bozic og Kristijan Koren har hver fået en karantæne på to år for at have forbrudt sig mod antidopingreglementet i 2011 og 2012.

Oplysninger fra den østrigske 'Operation Aderlass' har resulteret i straffe til slovenerne Borut Bozic og Kristijan Koren, der begge er på kontrakt hos cykelholdet Bahrain Merida.

Den internationale cykelunion (UCI) skriver i en pressemeddelelse onsdag, at den tidligere cykelrytter Borut Bozic og den aktive cykelrytter Kristijan Koren begge er blevet udelukket i to år.

Bozic stoppede sin aktive karriere i 2018 og er i dag sportsdirektør hos cykelholdet fra Den Arabiske Halvø.

Kristijan Koren blev tidligere på året hevet ud af Giro d'Italia efter fire etaper, da de østrigske myndigheder indleverede oplysninger fra den såkaldte 'Operation Aderlass'.

Oplysninger, der nu bekræfter, at den 32-årige cykelrytter har forbrudt sig mod antidopingreglerne. Koren forbrød sig mod reglerne i både 2011 og 2012, hvor han kørte for Liquigas-Cannondale, mens Bozic er blevet straffet for at forbryde sig mod reglerne i 2012, hvor han kørte for Astana.

**

Perspektiv

Antidoping
Antidoping Foto: Barbara Gindl / Scanpix Denmark

Operation Aderlass

Operation Aderlass er navnet på et større arbejde mod doping af de østrigske myndigheder. Det var blandt andet på grund af Operation Aderlass, at "Erfurt-sagen" rullede under VM i langrend.

Det var her, Max Hauke bogstaveligt talt blev taget med nålen i armen, mens han var ved at bloddope sig. Statsadvokaten i München har fundet frem til 21 atleter fra otte forskellige nationer, der alle er kommet hos den samme læge Mark Schmidt i Erfurt.

I alt har ni atleter erkendt brugen af doping i forbindelse med sagen. Seks langrend-løbere og tre cykelryttere.

***

Koren kan derfor ikke deltage i professionelle cykelløb i to år, mens Bozic ikke kan fortsætte sin rolle som sportsdirektør.

Petacchi smidt hjem under årets Giro

Tilbage i maj under Giro d'Italia blev også den tidligere sprinterkonge Alessandro Petacchi og Kristijan Durasek suspenderet på baggrund af den samme operation.

Petacchi fik allerede sin straf i august, og den lød også på to år. Petacchi stoppede sin aktive cykelkarriere i 2015, men under årets Giro d'Italia blev han smidt hjem, da han var kommentator for italiensk fjernsyn.

- De (UCI, red.) påstår, at jeg skulle have mødt denne doktor for år tilbage, men jeg har allerede sagt, at jeg aldrig har mødt eller talt med ham, sagde Petacchi ifølge Cyclingnews, inden han rejste hjem.

Petacchi vandt 152 sejre i sin professionelle cykelkarriere.