Bahrain Merida fyrer duo efter dopingkarantæne

16x9
Borut Bozic (tv.) indstillede karrieren i 2018. Han var sportsdirektør hos Bahrain Merida inden fyring. Kristjan Koren er stadig aktiv og kørte indtil torsdag for Bahrain Merida. Foto: Scanpix Danmark

World Tour-holdet har valgt at fyre Kristijan Koren og Borut Bozic, der onsdag blev idømt en karantæne på to år for at bryde antidopingreglementet.

Bahrain Merida har med øjeblikkelig virkning valgt at afskedige den aktive rytter Kristijan Koren og den assisterende sportsdirektør Borut Bozic.

Onsdag kom det nemlig frem, at den internationale cykelunion (UCI) har tildelt den slovenske cykelduo en straf pĂĄ to ĂĄr.

Bahrain Merida har fyret begge to med begrundelsen om, at holdet har en nultolerance, hvad angĂĄr doping.

Det skriver de i en udtalelse, som er blevet sendt til Cyclingnews. Her gør holdet også opmærksom på, at de to ryttere er blevet straffet for ugerninger, der blev begået inden, de var tilknyttet cykelholdet fra Bahrain.

Koren havde forbrudt sig mod antidopingreglerne i 2011 og 2012, hvor han kørte for Liquigas-Cannondale, mens Bozic er blevet straffet for at forbryde sig mod reglerne i 2012, hvor han kørte for Astana.

De to cykelryttere blev dømt af UCI, efter de østrigske myndigheder havde indleveret oplysninger i forbindelse med ’Operation Aderlass’.

**

Perspektiv

Antidoping
Antidoping Foto: Barbara Gindl / Scanpix Denmark

Operation Aderlass

Operation Aderlass er navnet på et større arbejde mod doping af de østrigske myndigheder. Det var blandt andet på grund af Operation Aderlass, at "Erfurt-sagen" rullede under VM i langrend.

Det var her, Max Hauke bogstaveligt talt blev taget med nålen i armen, mens han var ved at bloddope sig. Statsadvokaten i München har fundet frem til 21 atleter fra otte forskellige nationer, der alle er kommet hos den samme læge Mark Schmidt i Erfurt.

I alt har ni atleter erkendt brugen af doping i forbindelse med sagen. Seks langrend-løbere og tre cykelryttere.

***

Chefen er ogsĂĄ under mistanke

I brevet distancerer Bahrain Merida sig fra slovenernes overtrædelser. Men holdets administrerende direktør, Milan Erzen, der også er fra Slovenien, blev for nyligt hovedperson i en efterforskning af UCI.

I forbindelse med selvsamme ’Operation Aderlass’ er Erzen blevet fokuspunktet i en større efterforskning af slovensk cykling. Han undersøges for at være involveret med blandt andet lægen Mark Schmidt.

- Alle og eventuelle implikationer vedrørende min involvering i Operation Aderlass er komplet falske og ubegrundede, sagde Erzen tilbage i maj via sit eget hold.

I september 2018 blev Bahrain Meridas hviderussiske rytter, Kanstansin Siutsou, testet positiv for brug af EPO. Han er stadig udelukket fra professionel cykling.