Cykling

- Hele ugen har været underlig, siger Lars Bak før karrierens sidste løb

Lars Bak stopper karrieren efter Paris-Tours og glæder sig til at prøve en hverdag, hvor det hele ikke skal handle om cykling.

Se Paris-Tours på TV 2 søndag fra klokken 15.00.

Søndag eftermiddag stopper en 18 år lang cykelkarriere, når Lars Bak klikker ud af pedalerne efter 217 hårde kilometer i endagsløbet Paris-Tours.

Løbet er Baks sidste som professionel, og hele optakten har også båret præg af, at det hele snart er slut.

- Hele ugen har været underlig, for man har gjort sig klar til det sidste løb, og man har fået mange søde beskeder fra folk med 'nyd dit sidste cykelløb' og 'held og lykke'. Nu er det i morgen (søndag, red.), og så er der ikke flere cykelløb, siger Lars Bak.

Senere sengetid

Den 39-årige rytter startede sin karriere hos Team Fakta i 2001 og fik for alvor sit gennembrud, da han i 2005 kom til CSC. Her krydrede han sit første år med at blive dansk mester samt at vinde både Tour de l'Avenir og Paris-Bourges.

I 2009 trådte Bak ind på World Touren, og i løbet af sin karriere har han blandt andet deltaget i hele tyve Grand Tours med en enkelt etapesejr i Giro d'Italia til følge.

Men efter mange tusinde kilometer på alverdens landeveje med hænderne på cykelstyret er der nu blot 217 kilometer tilbage af den lange karriere - og det har også sine fordele, at det snart er slut.

- Man kan gå senere i seng, spise hvad man vil, og man behøver ikke træne så meget.

- Som professionel cykelrytter har man sine ritualer hele dagen lang og hver uge og hver måned. Man har visse ting, man bare gør automatisk hver dag, og det er jo ting, man pludselig ikke behøver gøre, siger Lars Bak.

Vil blive i sporten

Men Lars Bak er slet ikke færdig med sporten, og han står efter eget udsagn med et par muligheder på hånden.

- Jeg vil rigtig gerne blive i branchen. De to veje er begge veje, der fører til noget i cykelsporten, siger Lars Bak til Ritzau.

Før han kan tage hul på livet efter den aktive karriere, skal han dog lige køre 217 kilometer fra Chartres til Tours i Frankrig.

For mange af rytterne er løbet afslutningen på sæsonen. Det har det også været flere gange for Lars Bak, som før søndag har været til start i efterårsklassikeren 11 gange.

Danskeren slutter sin karriere som Dimension Data-rytter efter ni trofaste år hos Lotto, for hvem han år efter år prydede TV-skærmen som arbejdshest forrest i feltet i Tour de France.