Cykling

Chris Anker giver karakterer til de danske World Tour-ryttere

2019 var en noget blandet fornøjelse for de danske World Tour-ryttere.

Fire danske ryttere ligger helt i toppen, mens en enkelt dumper.

Sådan er nogle af karaktererne i Chris Anker Sørensens, TV 2 SPORTs cykelekspert, vurdering af de 18 danske World Tour-ryttere i 2019.

Mens en rytter som Jakob Fuglsang har kørt sig til et 12-tal hos eksperten via toppræstationer over hele året, ser det lidt anderledes ud for Mads Pedersen.

Det er en uge i september, som giver ham topkarakteren. Det skyldes, han blev den første danske herre til at vinde VM i landevejsløb.

Herunder kan du se, hvordan Chris Anker Sørensen har bedømt de 18 ryttere.

Karakterer til de danske World Tour-ryttere

 1. Jakob Fuglsang

  Karakter: 12

  Selvom Mads Pedersen med sin VM-titel står med det største enkeltstående resultat i år, ja faktisk i dansk cykelsports historie, så vil jeg sige, at Jakob Fuglsang har haft det bedste år set over hele sæsonen.

  Han har leveret høj klasse i samtlige løb, han har været med i. En sejr samlet i Dauphine, etape-sejr i Vueltaen, sejr i Liege-Bastogne-Liege for bare at nævne nogle. Det at lave kontinuerlige resultater fra februar til oktober - det er altså imponerede. Når du så samtidig lige til VM, tænker på holdet frem for din egne personlige ambitioner, så er du en sand mester. Hvor var det fedt, da han herligt arrogant kørte op på siden af Yves Lampart og kiggede på ham med et udtryk, der sagde, ”du henter dem altså ikke, med den fart du skyder”. 

  Eneste malurt i bærgeret var Tour de France, hvor styrt gjorde, at Fuglsang ikke leverede og måtte stå af med en smadret hånd. En sæson uden skæverter er dog utænkelig i min verden, men selvfølgelig vækker det ekstra opsigt, når det er i Touren, det sker. Han slutter som nummer 3 i verden, og det er altså vanvittigt imponerende og vidner om høj klasse, hvis alt dette ikke skal belønnes med et 12-tal, så ved jeg aldrig, hvornår det skal i brug.

 2. Kasper Asgreen

  Karakter: 12

  Jeg må indrømme, at jeg inden sæsonen havde forventet, at Asgreen kunne vinde DM i enkeltstart og lave godt føringsarbejde i fronten af feltet, men at han skulle lave så mange resultater, er kommet bag på mig. Derfor får han 12, for hvor har han været fantastisk.

  Han har været en af årets bedste hjælperyttere. Derudover kommer andenpladsen i Flanderen Rundt, som hjælperytter ydermere, hvor han havde siddet og ført for andre. Pludselig kan han også køre op ad og vinder en bjergetape i Californien, senere på året snupper han så en etape i Tyskland Rundt. I Schweiz Rundt smadrede han hele feltet i føringsarbejdet for Viviani. Lige på nær til VM, har han leveret i samtlige enkeltstarter, han har kørt i år, mest nævneværdig er sølvmedaljen til EM.

  Der har dog været et par svipsere undervejs. Paris Roubaix gik ikke så godt, og styrtet i grupettoen på 4. etape af Tour de France var lidt en fjollet omgang. Disse kan dog ikke overskygge, at han har haft en fuldstændig fantastisk sæson.

 3. Mads Pedersen

  Karakter: 12

  Mads Pedersens sæson fra den 22. september til den 29. september var fantastisk. Først kom sejren i GP Isberques og siden hen sejren til VM. Det sidste er et helt vildt resultat, og første gang en dansker vinder lige netop titlen hos elite-herrerne. Du kan ikke vinde noget større endagsløb, det findes ikke.

  Er den samlede Tour de France-sejr større end VM-titlen? Det synes jeg, men man kan også sagtens argumentere for, at VM er større. Han skal køre med verdens flottest cykeltrøje det næste år.

  Dog må jeg sige, at udover jubelugen i september, har hans sæson ikke været synderligt god. Den har været præget af manglende resultater, knæproblemer og sygdom. Når det er sagt, er han i min bog årets danske cykelrytter og sin unge alder til trods allerede en legende, derfor giver jeg ham topkarakter.

 4. Michael Mørkøv

  Karakter: 12

  Hvis Michael Mørkøv var stabilgrus, ville han udkonkurrere alle andre mærker på markedet, for han har været uhyre stabil i at levere sine kaptajner til spurterne, uagtet om de hed Viviani, Jakobsen eller Hodeg.

  Jeg kan ikke pege på en leadout-mand i feltet, der er bedre end Michael Mørkøv. Derudover kan han også selv lave resultater, når han får frie tøjler. Det vidner DM-titlen og EM i parløb på bane om. Nogen vil måske mene, at 12 er at gå over genvind, men at levere en sprinter perfekt er en kunstform, og denne kunstform mestrer Michael Mørkøv til perfektion.

 5. Christopher Juul-Jensen

  Karakter: 10

  Jeg kan ikke sætte en finger et sted, på det arbejde Christopher Juhl Jensen laver. Han beviser år efter år, at han er en af feltets bedste hjælperyttere.

  Han er en af de folk, der sjældent bliver hyldet i medierne, for meget af hans arbejde bliver ikke set på tv-skærmene, men tro mig, hvis du spørger rundt i feltet, så ved folk godt, hvor god en rytter han er.

  Evnerne som hjælperytter gav han også bevis for både i Giroen og Touren, i sidst nævnte var han jo arkitekten bag Trentins sejr.

 6. Jonas Vingegaard

  Karakter: 10

  Mine forventninger var noget lave til Jonas Vingegaard. Ikke fordi han ikke er en virkelig dygtig cykelrytter, for det er han, men han kører første år på den helt store scene. For 10 år siden ville folk have faldet ned fra stolene, hvis en første årsprof vandt kongeetape af Polen Rundt.

  Allerede i foråret gav han beviser på talentet ved at blive nummer 12 på sidste etape af Baskerlandet Rundt, det kan du kun gøre, hvis du har bjergbenene rigtig skruet på. Derfor er mine forventninger noget højere til næste sæson.

 7. Jonas Gregaard

  Karakter: 7

  Han kørte rigtig godt i Californien Rundt, blev nummer 18 sammenlagt og var helt med fremme på den etape, Kasper Asgreen vandt, hvilket altså er imponerede for en rytter, der er første års professionel.

  Det blegner måske bare lidt i forhold til, at så mange unge ryttere lige nu levere store resultater. Derfor har jeg vippet lidt imellem et 4- og et 7-tal, men jeg synes, at han fortjener et 7 tal, da han har grebet de mange udfordringer, han er blevet udsat for som professionel rigtig god an.

 8. Mikkel Honeré

  Karakter: 7

  Det at få start i en Grand Tour i den første sæson, du er professionel, vidner om, at holdet er glade for dig, og at de ser et lys i dig. Den indsats Mikkel Honoré leverede i Giroen var også rigtig fin, hvor han var til stede i en del udbrud og hjalp holdet fint.

  Vi har også netop set ham i hjælperens rolle for Enric Mas i Tour of Guangxi, hvor han ydede en flot indsats. De helt store resultater er det ikke blevet til, derfor var jeg lige som hos Jonas Gregaard lidt i tvivl, men jeg synes dedikation og loyalitet skal belønnes.

 9. Casper Pedersen

  Karakter: 7

  Når man kigger på Casper Pedersens resultater for i år igennem, er de måske ikke så imponerende. Jeg belønner ham dog for at have været meget synlig undervejs, i de løb han har kørt.

  Han var med i mange udbrud i Vueltaen, og når han ikke kørte i udbrud, så lavede han et rigtig godt stykke forarbejde for sin sprinter. Dette er et meget godt billede på den sæson Casper Pedersen har leveret - et bund solidt arbejde for holdet.

 10. Lars Bak

  Karakter: 4

  Feltets ”grand old man” har været lidt fra fordums styrke. Tour de France var en lang kamp for overlevelse for Lars Bak. At han kom igennem viste dog noget om, hvad han er lavet af. 

  Lars Bak har været et forbillede, ikke kun for mig selv, men også mange andre danske proffer. Han var holdets mand og professionel ud til fingerspidserne. De ressourcer, han gravede frem til at slutte af med manér i Paris Tours, understreger bare, at her er en rytter, der kan grave dybere end de fleste.

  Hvis jeg skulle give karakter for hele karrieren, ville det blive et 10-tal, men for indeværende år, må Lars Bak nøjes med et 4 tal

 11. Magnus Cort

  Karakter: 4

  En bjergtrøje i Tyskland Rundt er ikke helt nok for en rytter af Magnus Corts kaliber. Selvom det blev til en 15. plads i Milano San Remo, havde jeg forventet mig mere af ham i forårsklassikerne.

  I Flanderen Rundt så han jo flyvende ud på et tidspunkt på Muren i Geraardsberg, for så 10 kilometer senere at eksplodere fuldstændigt. Han havde en uheldig punktering på en etape i Tour de France, hvor han ellers sad med fine muligheder for et resultat.

  Lyspunkter har der dog også været. Han kørte fremragende til VM og var en fantastisk hjælper for Fuglsang i Dauphine. Jeg tror også, Magnus Cort inden sæsonen havde håbet på mere, hvilket måske også er en af grundene til, at han er søgt væk fra Astana og over på EF Education First.

 12. Niklas Eg

  Karakter: 4

  5.-pladsen i Tour of Utah står tilbage som sæsonens bedste resultat for Niklas Eg. Jeg vil dog også huske ham for ganske fin kørsel i Vueltaen, hvor han navnlig i de to første uger var aktiv i udbrud. I sidste uge virkede han til at kæmpe lidt med træthed.

  Han har dog ikke helt vist de samme takter som i foregående sæson, hvor han bed skeer med de helt store navne på bjergetapen i Abu Dhabi Tour.

 13. Rasmus Byriel Iversen

  Karakter: 4

  Han fik en skidt start på sæsonen med et styrt og kravebensbrud i årets første løb, hvilket gjorde, at han haltede efter formmæssigt hele foråret. I kan måske huske, interviewet han gav, da han var stået af i Kelberg Grand Prix Herning, hvor han søgte med lys og lygte efter formen.?

  Den er dog kommet i efteråret, hvor han har været en holdets mand. Han har dog manglet lidt resultater, og der har været lidt for mange løb, hvor han har kørt til bussen før tid. Forhåbentlig får han et forår uden uheld næste år, så han kan vise sit sande potentiale.

 14. Asbjørn Kragh

  Karakter: 4

  Asbjørn Kragh lider måske lidt under at hans fine forarbejde igennem sæsonen, ikke blev fulgt til dørs af kaptajnerne på holdet. Det er nogle gange hjælperytterens lod, hvis kaptajnerne vinder bliver du hyldet, uagtet om arbejdet du har leveret, var noget venstre hånds arbejde.

  Omvendt bliver dit gode arbejde ikke hyldet, hvis kaptajnen ikke vinder. Så måske har jeg været uretfærdig i min karaktergivning. Men udover en sjetteplads på sidste etape af Tour of Guangxi, har jeg ikke set meget til ham i årets løb.

 15. Mads Würtz Schmidt

  Karakter: 4

  Han kørte dejligt opportunistisk i Tour de France, og selv Jens Voigt fik et kæmpe ”man crush” på Mads Wûrtz. De mange udbrudsforsøg var dog alle forgæves, alligevel blev det til tre top-20 placeringer undervejs. Den ene var på enkeltstarten, som tidligere var hans speciale.

  3.-pladsen i ZLM tour og den flotte kørsel i Paris Roubaix var andre lyspunkter i årets løb. Løbene efter Tour de France trækker dog lidt i den modsatte retning, og jeg ender på et gigantisk stort 4-tal.

 16. Michael Valgren

  Karakter: 4

  Et forsømt forår blev fulgt op af et ret fint efterår. Valgrens sjetteplads til VM var også imponerede, faktisk går det stille og roligt frem for ham - han blev nummer syv sidste år. Faktisk er det vildt, at Valgren har spillet en vigtig rolle i de sidste to års største danske resultater. For de samme penge kunne han have vundet Tour de France-etapen, som Cort vandt. Han var bestemt også i spil til VM-titlen i Yorkshire, da han var den eneste der kunne følge Sagan til sidst.

  Set i bagklogskabens lys, så skulle han være gået med Trentin og Van der Poel, da de kørte. Valgren har lidt ligesom Mads Pedersen, haft en skidt sæson store dele af året, men efter Tour de France vendte det. Sidste år lykkedes stort set alt for ham, hvorimod han i år har skulle kæmpe væsentlig mere for det.

  Med den sidste halvdel af sæsonen han leverede, burde han nok have fået et 7-tal. Jeg havde dog voldsomt store forventninger til ham inden i år, så den lave karakter skal også ses som ros. Valgren hører til blandt verdens bedste cykelryttere og skal derfor igennem hele sæsonen være med i topstriden af cykelløb.

 17. Søren Kragh

  Karakter: 02

  Efter sidste sæsonens mange flotte præstationer havde jeg virkelig skruet forventninger i vejret til Søren Kragh. Glimtvis har han da også leveret, med andenpladsen i Algarve, 11.-pladsen i Gent Wevelgem og nogle flotte enkeltstarter i årets løb.

  Siden han udgik af Tour de France den 25. juli, har der dog ikke været så meget at glæde sig over. Bevares han var uheldig og punktere i Paris Tours, da han sad alene ude foran. Det initiativ, han viste undervejs i løbet, glæder mig, og jeg er sikker på, han vender stærkt tilbage næste år, for han er en latterlig god cykelrytter.

  Tilbage står dog en sæson hvor forhåbninger var store, men resultater udeblev, derfor bliver det 02 med pil opad til Søren Kragh.

 18. Matti Breschel

  Karakter: 00

  Matti Breschels sidste sæson har været præget af sygdom ,og derfor har den ikke budt på mange starter og endnu færre løb, der er blevet kørt til ende. Han viste sig dog frem i både Flanderen Rundt og Paris Roubaix, hvor han var en vigtig del af holdets succes.

  Jeg ved dog hvor god en cykelrytter Matti kan være, og jeg er ærgerlig på Mattis vegne over, at sidste sæson blev ruineret af sygdom. Han står dog tilbage med en stor karriere, hvor de to VM-medaljer står som et klart bevis på hans evner.