Cykling

Jakob Fuglsang bliver Giro-kaptajn - får anden rolle i Touren

Den danske Astana-kaptajn har sat kryds ud for Ardenner-klassikerne, Giro d’Italia og OL i Tokyo til næste sæson.

Jakob Fuglsang har ikke droppet ambitionerne om at køre klassement i en Grand Tour, men til næste år bliver målet ikke Tour de France.

I stedet skal den danske Astana-kaptajn for bare anden gang i sin karriere køre Giro d’Italia. Det er en del af den foreløbige plan, han har lagt sammen med holdet.

- Jeg vil stadigvæk gerne forsøge at give det (klassementet, red.) en chance. Nu er det ikke gået, som jeg havde håbet i Touren de sidste par år, så for at prøve noget nyt, tror jeg, det kunne være godt og fornuftigt at forsøge det i Giroen, siger Jakob Fuglsang til TV 2 SPORT.

Tilbage i 2016 kørte Fuglsang sit første og hidtil eneste Giro d’Italia, og her endte han som nummer 12 samlet.

Anden rolle i Tour de France

Jakob Fuglsang har deltaget i Tour de France de seneste syv år, og den stime står ikke for fald.

Han forventer nemlig fortsat at være en del af Astana-mandskabets otte udvalgte, når Touren til næste år begynder i Nice. Det bliver dog ikke i rollen som kaptajn, som han har haft fornøjelsen af de seneste to år.

- Lige nu ser det umiddelbart ud til, at jeg kommer til at køre Touren som hjælperytter for Lopez (Miguel Angel Lopez, red.), uden at det er 100 procent sikkert, og det er lidt med tanke på ruteprofilen både i forhold til, at Giroen passer mig ret godt, og at Touren kan passe ret godt til Lopez, siger Jakob Fuglsang.

Samme rollefordeling havde Astana-mandskabet i dette års Vuelta a España, hvor kaptajn Lopez endte som nummer fem, mens Jakob Fuglsang vandt en bjergeetape.

OL og Ardenner-klassikere store mål

Giro d'Italia og Tour de Frances forskellige ruteprofiler er dog ikke den eneste årsag til rollefordelingen.

En af de største ting, der talte for ændringen, er, at 2020 er et OL-år. Med bare seks dage mellem sidste etape af Tour de France og OL-linjeløbet i Tokyo ser Jakob Fuglsang det som en god løsning med en mindre krævende rolle i rundturen i Frankrig.

- Det at køre Touren for at køre klassement og så være skarp til OL, tror jeg umiddelbart, er svært, siger Jakob Fuglsang, som foruden Giro d’Italia og OL fremhæver Ardenner-klassikerne (Amstel Gold Race, Fléche Wallonne og Liége-Bastogne-Liége) i april som et stort mål.

Fuglsang vandt i 2016 sølv ved OL i Rio, og dengang havde han også en optakt i rollen som hjælperytter ved Tour de France. Dengang var det for italienske Fabio Aru, og det endte altså med en dansk OL-medalje 13 dage efter Tour-afslutningen.

- Det flaskede sig meget godt. Så det er lidt for at forsøge at gentage det, siger Jakob Fuglsang.

Den 34-årige Astana-kaptajn forbereder sig til den kommende sæson med en træningslejr i Calpe fra den 5. december til 20. december Calpe. Her lægger han sammen med holdet de endelige planer for 2020.