Cykling

Fra 'fanboy' til holdkammerat: - Stort at køre med legende, siger dansker

Mathias Norsgaard skal de næste to år træde i pedalerne for World Tour-holdet Movistar, og her glæder han sig til at cykle med sit store idol.

Drengedrøm, legende og fanboy.

Det er blot et uddrag af de superlativer, som Mathias Norsgaard udtrykker efter det store skifte til spanske Movistar.

22-årige Norsgaard skal nu repræsentere et af de bedste hold på World Touren. Og det kan han så krydre med at blive holdkammerat til et af sine helt store idoler.

- En ting er at komme op på World Touren og køre mod de bedste. En anden ting er at køre med en rytter som Alejandro Valverde. Jeg kan huske, da jeg startede i 2006, der var han også en kæmpestor cykelrytter. En rigtig dygtig cykelrytter, siger Norsgaard til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Han har altid været der i den tid, jeg har kørt cykel. Han er en af dem, man kan betegne som en legende indenfor cykelsporten. Da jeg mødte ham første gang, var jeg lidt fanboy. Det kommer jeg måske aldrig over, men det er i hvert fald rigtig stort for mig.

39-årige Valverdes meritter beretter da også om en sand legende indenfor cykelsporten.

Hans CV tæller blandt andet et verdensmesterskab i linjeløb, fire sejre i Liege – Bastogne – Liege og ni podieplaceringer i Grand Tours, hvor han samtidigt har 17 etapesejre til sit navn.

Meget at lære

Selvom Norsgaard selv kalder skiftet for en ’drengedrøm’, er der stadig meget at lære. Det mener han selv.

Faktisk er han slet ikke overbevist om, at det niveau, han har lige nu, er godt nok til cykelsportens øverste niveau.

- Jeg tænker stadigvæk, at jeg skal blive to sæsoner bedre over vinteren. Det niveau, jeg havde i år, tænker jeg ikke, er godt nok til at være på World Touren. Selvfølgelig har jeg kørt stærkt i mine U23-løb, men jeg skal også tage et kæmpe skridt op. Ligesom Kasper Asgreen har gjort på World Touren.

- Selvfølgelig er det noget, som bekymrer mig her over vinteren, men det er også en drivkraft. Jeg skal træne hårdere, men det er også med til at skabe mere disciplin for mig. Jeg skal bare arbejde røven ud af bukserne over vinteren.

Norsgaard har underskrevet en toårig aftale, så tiden til at imponere er ikke uendelig.

Derfor planlægger han også at starte op allerede i januar, hvor han ellers ville have startet i april, hvis han stadig var på kontrakt hos Riwal-Readynez.

I videoen herunder kan du se eller gense Mathias Norsgaards hidtil største sejr, da han i år vandt en etape i ungdommens svar på Tour de France, Tour de l'Avenir.

Den danske cykelrytter Mathias Jørgensen vandt det franske etapeløb Tour de l'Avenir. Video: Malthe Henriksen

Beskedne drømme

Norsgaard forklarer, at han ikke er en ryttertype, der vinder specielt mange cykelløb.

Han er dog overbevist om, at han kan blive en gunstig hjælperytter. Derfor har han heller ikke sat alt for store krav til selv.

- Jeg ved ikke helt, hvad jeg drømmer om. Der er en ret stor sandsynlighed for, at jeg kommer til at køre nogle af forårsklassikerne. Men det, jeg drømmer om næste år, er, at jeg ikke falder igennem.

Norsgaard tør altså ikke at drømme alt for stort. Han er bare rigtig glad for, at handlen faldt på plads. Det tog nemlig mere end en måned, fra Movistar og Riwal blev enige og til, at skiftet blev officielt.

- Nu er jeg her. Det giver en ro, og det er rigtig dejligt, kan jeg mærke. Det har altid været det, jeg skulle. At nå sportens top, slutter Norsgaard.