Vuelta a España

Vuelta-ruten præsenteret - flere ikoniske bjerge på menuen

Den forsvarende Vuelta a España-mester, slovenske Primoz Roglic. Oscar Del Pozo / Ritzau Scanpix

Vuelta a España begynder i 2020 i Holland med tre etaper og slutter i Madrid. Berømte Col du Tourmalet udgør afslutningen på en bjergrig 9. etape.

Ruten for Vuelta a España 2020 er her til aften blevet præsenteret under et gallaarrangement i Madrid.

Rygterne om detaljerne for den sidste Grand Tour på cykelkalenderen har længe svirret, men nu ligger det fast, at Vueltaen begynder fredag 14. august i Holland.

Utrecht er vært for den første etape med en holdtidskørsel omkring byen på 23,7 kilometer.

Derefter følger yderligere to flade etaper i Holland, hvor muligheden for kraftig vind kan få en afgørende betydning.

Herefter venter en transportdag, hvor rytterne fragtes til den nordlige del af Spanien tæt på Frankrigs grænse, hvor løbet fortsætter fra byen Irun på 4. etape.

Vueltaen skal i 2020 også forbi både Frankrig og Portugal, mens der venter flere etapeafslutninger på bjergtoppe som Sanctuary of Arrate, Laguna Negra, Col du Tourmalet, Moncalvillo, La Farrapona, Angliru, Mirador de Ézaro og La Covatilla på næstsidste etape.

Vueltaen slutter efter 23 dage - og to indlagte hviledage - søndag 6. september med en rundstrækning i Madrid.

Col du Tourmalet på menuen

Et af højdepunkterne bliver utvivlsomt Col du Tourmalet, der skal forceres på løbets niende etape.

Den første alvorlige test for favoritterne til den samlede Vuelta-sejr bliver på 6. etape, som afsluttes på en kategori-1 stigning efter 164 kilometer.

Niende etape bliver utvivlsomt afgørende, for etapen begynder i den spanske by Biescas og får afslutning efter 135,6 kilometer på det 2115 meter høje ikoniske bjerg Col du Tourmalet i den franske del af Pyrenæerne.

Det mytiske bjerg Alto d'Angliru er også et af højdepunkterne på menuen, hvor der på 15. etape venter rytterne voldsomme stigninger på op til 17 procent over et par kilometer.

Vueltaens eneste individuelle enkeltstart bliver kørt dagen efter Alto d'Angliru, hvor rytterne på 16. etape skal forcere 33,5 kilometer, der fortrinvist er flade, men med en kategori-3 stigning op ad Mirador de Ezaro Dumbria som afslutning.

2020-udgaven af Vuelta a España bliver nærmest udelukkende kørt i den nordlige del af Spanien - med en kort afstikker til Portugal - og feltet kommer således ikke til at køre syd for Madrid i den centrale del af landet.

Det bliver første gang siden 1997, at Portugal er vært for Vueltaen.

Der er mål på 18. etape i Porto, mens 19. etape kører på tværs af landet ind mod Spanien med etapemål i byen Ciudad Rodrigo.

Flere stjerner til start

2019-vinderen, slovenske Primoz Roglic, forventes at stille til start for at forsvare sin titel.

Sidste år blev spanske Alejandro Valverde nummer to, mens den unge komet Tadej Pogacar fik tredjepladsen på podiet i Madrid.

Sidstnævnte har bekræftet, at han stiller til start i 2020, hvilket blandt andet også gælder den italienske stjerne Vicenzo Nibali og colombianske Miguel Angel Lopez.

Hollandske Mathieu van der Poel sigter efter at få sin Grand Tour-debut i Vueltaen.

- Jeg vil gerne køre Vueltaen, siger han til Sporza.

Det kræver dog, at cykelfænomenets prokontinentalhold, Corendon – Circus, får et wildcard til årets sidste Grand Tour.