Cykling

Dansk stortalent har været i konstant smerte siden påkørsel

Efter et mareridt af en måned kan det danske stortalent Mathias Norsgaard forsigtigt se frem mod et comeback til cykelsporten.

Mathias Norsgaard på 22 år var godt på vej til at indfri enhver cykelrytters drøm.

21. januar var han udset til at køre karrierens første WorldTour-løb for sit nye hold, Movistar.

Men så blev han kørt ned på en træningstur i Spanien 5. december. Og nu er han indlagt på sygehuset i Viborg. Med et brækket skinneben og lange udsigter til at køre et cykelløb.

- Han har haft det ad helvede til. Det værste har været den smerte, han konstant har været i, opsummerer Teddy Norsgaard, far til Mathias Norsgaard, forløbet over for TV 2 SPORT.

Han kan dog også melde om bedring for den unge dansker, der - selvom han må bruge en støttestrømpe for at kunne gå - allerede har sat sig på kondicyklen.

- Han er i fuld gang med genoptræningen. Han er begyndt at gå på trapper og sidde på cyklen, siger Teddy Norsgaard.

Fem dages venten på fem timer lang operation

Faren har med stor frustration fulgt sin søns forløb de seneste uger. Første udfordring var at få ham transporteret fra Girona til Viborg.

- Det værste var, da han lå nede i Spanien, hvor jeg ikke kunne få ham hjem. Jeg ringede til forsikringsselskabet, jeg ved ikke hvor mange gange, for at få ham tilbage.

Først fem dage efter ulykken og ankomsten til sygehuset i det midtjyske blev Mathias Norsgaard opereret. Operationen tog fem timer.

Den to meter høje dansker fik en skrue ind for at samle skinnebenet, der var flækket midt over, da næste store udfordring opstod.

- Han var så veltrænet, som han nu var, fordi han skulle køre Tour Down Under. Det betød, at hans knoglestruktur var meget stærkere end almindelige menneskers.

- Så de skulle mosle lidt med ham for at få det lange søm ind i hans skinneben. Det medførte, at hans lægmuskel hævede op, fordi den blev fyldt med blod, siger Teddy Norsgaard.

For at gøre ondt værre fik den unge dansker konstateret kompartmentsyndrom, som ifølge lægehåndbogen ses i en til ni procent af tilfældene ved underbensfrakturer.

- Musklen kunne simpelthen ikke være inde i benet længere, så de var nødt til at åbne ham op på indersiden og ydersiden af lægmusklen. Så kunne musklen udvide sig. Der var nemlig ikke nok gennemstrømning af blod ned til hans fod, så den hævede vanvittigt op.

ADVARSEL: BILLEDET NEDENFOR ER VOLDSOMT.

Det synlige bevis på ulykken kommer danskeren til at bære noget tid endnu.
Det synlige bevis på ulykken kommer danskeren til at bære noget tid endnu.

Siden blev indersiden syet sammen, men Mathias Norsgaard lå med ydersiden af sit skinneben åbent i ni dage, inden han fik det lukket. Dagen efter sad han på kondicyklen.

Misser klassikere han var købt ind til

De næste seks måneder skal Mathias Norsgaard bære støttestrømper. Arene må han også finde sig i noget tid endnu.

Men den unge dansker, hvis kontrakt med Movistar løber indtil udgangen af 2021, er ikke knækket, lyder det fra Teddy Norsgaard.

Og Mathias Norsgaard har fået en deadline for sit comeback. Oprindeligt lød meldingen på seks måneders pause, men faren mener, at deadline er sat til 1. marts.

Lyn-analyse

Det er selvfølgelig en katastrofe. Også oven i hovedet. Det er svært i forvejen, når du kommer ind på et etableret hold. Mega svært. Til gengæld kommer han "skævt" ind i sæsonen, og det er ikke nødvendigvis så dårligt, for han kommer til at køre stærkt på et tidspunkt af sæsonen, hvor der sandsynligvis er mangel på ryttere. Så det skal nok blive godt. Han er et tempofænomen uden lige. Men det er svært at spå om en ung mand, der går ind på sådan et type hold så tidligt. Normalt tager det et år til halvanden at falde til, og det handler meget om psyken.

Dermed misser Mathias Norsgaard de fleste - hvis ikke alle - forårsklassikerne, som han ellers var købt ind til at køre for Movistar.

- Måske kommer han med til én af forårsklassikerne, men han kommer ikke til at sparke røv. Det er utopi at tro, at han kommer til at gøre det godt.

- Han har selvfølgelig næste år, men jeg tror bare, at han vil gøre et godt indtryk det første år. Det er fandme uheldigt, slutter Teddy Norsgaard.

Norsgaard har indtil udgangen af i år kontrakt med det danske hold Riwal Readynez.