Cykling

Rytters arm brækkede under anholdelse - Froome kalder det forfærdeligt

Nic Dlamini blev anholdt i Table Mountain National Park. GLYN KIRK / Twitter / Ritzau Scanpix

World Tour-holdet NTT tager afstand fra behandlingen af rytteren Nic Dlamini i Table Mountain National Park i Sydafrika.

Der er stor opstandelse blandt professionelle cykelryttere i Sydafrika, efter sydafrikaneren Nic Dlamini brækkede armen under en anholdelse.

Dlamini var ude at cykle i Table Mountain National Park ved Cape Town, hvor en privat videooptagelse viser selve anholdelsen - og ikke hvad der ledte op til anholdelsen.

Ifølge flere Twitter-brugere brækkede NTT-rytteren armen under anholdelsen. Det er ifølge eTV News og Bicycling SA blevet bekræftet af nationalparken.

- Cyklisten, hvis navn ikke kan nævnes, har brækket armen, da han modsatte sig anholdelse, lyder det i en officiel udtalelse.

Ifølge nationalparken skyldtes anholdelsen, at Dlamini var kørt ind i en sektion af parken uden at betale en såkaldt Conservation fee, og at han ikke havde de rigtige papirer til at opholde sig der.

'Skadede sig selv'

Da han ikke kunne fremvise papirerne til inspektøren, eskalerede situationen ifølge Table Mountain National Park.

- Det fik den mistænkte til at skade sig selv under bataljen, lyder det.

Lawrence Lindeque, der lagde videoen på Twitter, delte siden et røntgenfotografi af Dlaminis arm.

En person ved navn Donovan Le Cok var angiveligt også med på turen. På Twitter skriver han, at han har filmet hændelsen og er klar til at give sin version.

Holdchef fik kvalme

Nic Dlaminis hold, sydafrikanske NTT, der indtil denne sæson hed Dimension Data, har til eftermiddag udsendt en officiel udtalelse, hvor holdet fordømmer handlingen mod Dlamini.

NTT kræver svar på, hvordan situationen kunne ende i vold, og at der sker disciplinære procedurer mod de involverede fra nationalparken.

Samtidig kræver de en offentlig undskyldning til Dlamini, hvis chance for at komme til OL til sommer har lidt et knæk, skriver holdet.

- Jeg blev både knust og forfærdet over at se videoen af Nic på de sociale medier. At se en ung mand, som jeg kender så godt, i unødvendig lidelse, gav mig kvalme, siger NTT-chef Douglas Ryder.

- Det er simpelthen ikke en acceptabel måde, han blev behandlet på.

Sportsjournalisten Craig Marais skriver på Twitter, at han har interviewet den politiske leder i regionen, Alan Winde, der har været til stede på hospitalet ved Dlamini.

Han fortæller, at Winde kræver en dybdegående undersøgelse og siger, at det er fuldstændig uacceptabelt at behandle en borger sådan. Og så kalder han det pinligt, at han skulle have skadet sig selv.

Kollegaer raser

Anholdelsen og den brækkede arm til følge har vakt stor opstandelse blandt flere cykelryttere, herunder de sydafrikanske World Tour-ryttere Willie Smit og Daryl Impey.

- Angrib en professionel atlet. Bræk hans arm. Gå efter fyren, der optager det. Spørg ham, om han havde fået lov til at filme. Wow, skriver Smit.

- Nic fortjener ikke det her. Skamfuldt, Table Mountain National Park. I bør skamme jer, skriver Impey.

Den firedobbelte Tour de France-vinder Chris Froome har reageret på hændelsen og kalder nationalparkens behandling "forfærdelig".

Den tidligere professionelle cykelrytter Robert Hunter har også meldt sig i det kritiske kor.

- Klamt, at I sender sådan en omgang vrøvl og løgne ud. Men hvad kan man forvente fra en statsinstitution, skriver han på Twitter.

Nic Dlamini har endnu ikke udtalt sig om episoden.

Han er 24 år og har siden 2017 været tilknyttet det sydafrikanske cykelhold. I år kørte han sin første Grand Tour, da han var med i Vuelta a España.