Cykling

Verdensmester kåret som årets danske cykelrytter 

Mads Pedersen kroner 2019 med titlen som årets danske cykelrytter, efter en historisk sæson der sikrede ham regnbuetrøjen.

Mads Pedersen brugte 2019 på at gøre noget, som ingen mandlig dansk cykelrytter har gjort før.

I september blev han nemlig verdensmester i landevejscykling, og præstationen har nu også sikret ham titlen som årets danske cykelrytter.

- Feltet har været super stærkt, og alle de nominerede har i hvert fald fortjent det lige så meget som mig. Så det er fedt, at jeg har fået den, siger Mads Pedersen til TV 2 SPORT.

Prisen uddeles af Dansk Cykle Union (DCU) og Pedersin blev præsenteret for hæderen søndag ved GP Odense, hvor han deltager med Michael Mørkøv.

Udover VM-titlen vandt Mads Pedersen også endagsløbet Grand Prix d’Isbergues ugen forinden.

Seneste vindere af 'Årets cykelrytter'

2019: Mads Pedersen

2018: Michael Valgren

2017: Jakob Fuglsang

2016: Amalie Dideriksen

2015: Mads Würtz Schmidt

2014: Michael Valgren

2013: Amalie Dideriksen

2012: Lasse Norman Hansen

2011: Lars Bak

2010: Matti Breschel

Kilde: DCU

Stærkt felt

Mads Pedersen blev udvalgt foran fem andre nominerede, og alle indstillinger vidner om et stærkt år i dansk cykling.

Verdensmesteren har blandt andre overgået Jakob Fuglsang, der i 2019 har vundet flere store sejre som klassikeren Liège-Bastogne-Liège og etapeløbet Criterium du Dauphiné.

- Det var faktisk en udfordring at udvælge, fordi vi har haft så mange fantastiske indsatser og resultater i år, fortæller bestyrelsesformand i DCU, Henrik Jess Jensen, der selv har været med til at udpege vinderen af prisen.

Men en VM-titel betyder altså så meget, at den alene kan gøre en rytter til årets bedste i Danmark, ifølge Morten Bennekou, der er elitechef i unionen.

- Verdensmesterskabet og verdensmesterskabstrøjen som ikon fylder enormt meget i cykelsporten, og det ser vi i dag, hvor Mads jo eksempelvis slår Jakob Fuglsang, der har kørt en umådeligt flot sæson.

Følgende seks ryttere/hold blev nomineret til prisen i 2019:

  • Herrernes 4.000 meter-hold på banen (EM-guld, VM-bronze, to World Cup-guld og ny dansk rekord)
  • Jakob Fuglsang (Vinder af Liège-Bastogne-Liège, vinder af Criterium du Dauphiné, vinder af Vuelta a Andalucia, etapevinder i Tirreno-Adriatico og etapevinder i Vuelta a Espana)
  • Kasper Asgreen (EM-sølv i enkeltstart, etapevinder i Deutschland Tour, etapevinder i Tour of California, 2.-plads i Flandern Rundt og 2. plads på 17. etape af Tour de France
  • Mads Pedersen (Verdensmester i linjeløb og vinder af Grand Prix d’Isbergues)
  • Amalie Dideriksen & Julie Leth i parløb på banen (VM-bronze, EM-guld og World Cup-guld)
  • Lasse Norman Hansen & Michael Mørkøv i parløb på banen (EM-guld og dobbelt World Cup-guld)