Cykling

Officielt: Riis tilbage på World Touren - her er hans planer

Bjarne Riis vender tilbage til cykelsportens øverste niveau sammen med Virtu Cycling. Det bekræftede han onsdag eftermiddag på et pressemøde.

Bjarne Riis er igen at finde på cykelsportens øverste niveau. Onsdag bekræfter han, hvad TV 2 SPORT og flere andre medier har erfaret: Riis og Virtu Cycling bliver medejer af World Tour-hold Team NTT.

- Det her er en stor dag for Virtu Cycling og for mig personligt. Jeg glæder mig til at se de her synergier parterne imellem, og hvordan det kan udfolde sig de kommende år. Jeg glæder mig til at trække i arbejdstøjet og begynde at arbejde med staff og ryttere allerede i morgen på årets første træningslejr i Spanien, lød de indledende ord fra Bjarne Riis.

Riis uenig i beskrivelsen 'comeback'

Samtidig løftede han sløret for, at hans egen rolle bliver teammanger med ansvar for det sportslige.

- Der er mange, der siger, det er mit comeback til cykelsporten. Det er jeg ikke enig i. For det første vil jeg godt notere, at det her ikke er et samarbejde imellem mig og NTT Pro Cycling. Det er et samarbejde imellem Virtu og NTT. Dernæst vil jeg sige, jeg reelt ikke har været væk. Vi har trods alt haft to hold i Virtu-regi de seneste år, tilføjede Riis.

Han har gennem flere år arbejdet på at få Virtu Cyclings herrehold løftet til sportens øverste niveau, men ved udgangen af 2019 valgte han at lukke holdet. Nu har han i stedet købt sig ind på det sydafrikanske NTT-hold, der hed Dimension Data i sidste sæson, og han gør comeback på herrernes World Tour med store ambitioner.

- Det arbejde, jeg skal i gang med, skal jeg gøre i samarbejde med blandt andre Lars Michaelsom som ledende sportsdirektør. Sammen skal vi omsætte det her til et succesfuldt mandskab, som ryttere og staff gerne vil være en del af. Det er en opgave, som motiverer mig helt vildt, siger Riis og retter blikket mod Tour de France-starten i København:

- Grand Départ i Danmark (Tour-starten i 2021, red.) er den ultimative bonus, men vores visioner rækker til mere end det. Vi vil arbejde stenhårdt på at opbygge et superhold i absolut verdensklasse. Det starter i morgen for mit vedkommende. 'Doug' (Ryder, medejer af NTT, red.) og jeg tager til Spanien og møder teamet. Der skal ærmerne smøges op, og vi skal i gang.

Bjarne Riis skal samle NTT op og finde ud af, hvor holdet står lige nu. Video: TV 2 Sport

NTT glæder sig til samarbejdet med Riis

Virtu Cycling og NTT Pro Cycling har underskrevet et såkaldt "letter of intent", som betyder, at førstnævnte inden længe køber en tredjedel af aktierne i NTT-holdet.

NTT var i 2019 det næstdårligste af de 18 hold på World Touren, og holdets grundlægger og chef, Douglas Ryder, glæder sig til at få Riis ind.

- I dag er endnu et signifikant øjeblik for det her hold - og dets fremtid, siger Ryder i en pressemeddelelse.

- Den ekspertise, som Bjarne Riis kan bibringe holdet på den sportslige og udviklingsmæssige front, bliver en fantastisk tilføjelse til den teknologidrevne performance-tilgang, som vi har bygget sammen med vores hovedsponsor, NTT.

Livsværket efter den aktive karriere

1996: Bjarne Riis er med til at stifte Professional Cycling Denmark. Team Home – Jack & Jones kører fra 1998, og det store mål er at køre Tour de France i år 2000. Det lykkes under navnet MemoryCard – Jack & Jones.

2000: Bjarne Riis indstiller sin aktive karriere og overtager ledelsen af Professional Cycling Denmark, der driver Danmarks bedste cykelhold.

2003: Professional Cycling Denmark skifter navn til Riis Cycling. Holdet fortsætter med at køre under forskellige sponsornavne.

2006: Ivan Basso vinder Giro d’Italia. Senere bliver han nægtet at stille til start i Tour de France, fordi han sammen med flere andre ryttere er en del af dopingsagen ”Operaxion Puerto”. Med 50 sejre bliver 2006 i øvrigt det år, hvor holdet, der på det tidspunkt hedder CSC ProTeam, vinder flest sejre.

2007: Bjarne Riis indrømmer dopingbrug som aktiv. Det får Tour de France-direktør Christian Prudhomme til at kalde ham for uværdig.

2008: Carlos Sastre vinder Tour de France i CSC Pro Team-trøjen.

2010: Andy Schleck bliver nummer to i Tour de France. Senere får han den samlede sejr tildelt, da Alberto Contador dømmes for doping. Året efter kører Contador for Riis’ hold, da han vinder Giro d’Italia. Den sejr bliver også annulleret som følge af dopingsagen.

2012: Efter at have udstået sin dopingkarantæne, vinder Alberto Contador Vuelta a España.

2013: I december sælger Bjarne Riis sit livsværk Riis Cycling til russeren Oleg Tinkov. Dermed er Team Saxo – Tinkoff ikke længere dansk, selvom Riis fortsætter i en sportslig rolle som manager.

2015: Bjarne Riis bliver fyret som manager.

2016: Riis overtager det danske herrehold Team Virtupro – Véloconcept og kvindeholdet Team BMS BIRN sammen med Lars Seir Christensen. Oleg Tinkov lukker Tinkoff-holdet ved årets udgang.

2019: Om sommeren meldes det ud, at kvindeholdet, der kører på højeste niveau, lukker ved årsskiftet. I oktober besluttes det også at lukke herreholdet, der kørte på det tredjebedste niveau. Riis og samarbejdspartnerne har gennem flere år arbejdet på at få herreholdet til at rykke op som kontinentalhold, men de formår ikke at skaffe de nødvendige sponsorer.