Cykling

Eks-træner om belastende rapport: - Mistanke vil forfølge Fuglsang resten af livet

Jakob Fuglsangs image har allerede lidt skade ved mistanken om samarbejdet med den italienske dopinglæge Michele Ferrari, siger fysisk træner.

- Det harmonerer ikke med den Jakob Fuglsang, som jeg kender.

Så kontant lyder svaret fra Jakob Fuglsangs tidligere fysiske træner, Rune Larsen, på spørgsmålet om en mulig forbindelse mellem den danske cykelrytter og dopinglægen Michele Ferrari.

Fuglsang har altid været forbandet over de ryttere, der faldt i fælden og dopede sig

Rune Larsen, tidligere træner for Jakob Fuglsang

En hidtil hemmeligholdt rapport fra cykelsportens uafhængige antidopingenhed Cycling Anti-Doping Foundation, CADF, knytter i 2019 Jakob Fuglsang til den italienske læge, der er udelukket på livstid fra at måtte virke i al sport.

Og Rune Larsen er forundret, hvis der kan påvises en forbindelse mellem Astana-kaptajnen og Michele Ferrari.

- Jakob Fuglsang og jeg har arbejdet sammen i mange år, og vi har fokuseret på at nå så langt som muligt i cykelsporten - uden brug af ulovlige midler. Fuglsang har altid været forbandet over de ryttere, som faldt i fælden og dopede sig, siger Rune Larsen til TV 2 SPORT og uddyber:

- Jakob Fuglsang har været i klar i spyttet om, at det ikke var en vej, vi skulle gå. Derfor har jeg svært ved at se, at Fuglsang har truffet det valg.

Persona non grata

Rune Larsen er administrerende direktør for virksomheden AimHigh, der står for personlig træning og coaching af sportsfolk.

Den fysiske træner har arbejdet sammen med Jakob Fuglsang, siden cykelrytteren var 17 år og var i perioden fra 2017 frem til afslutningen på cykelsæsonen i 2018 tilknyttet Astana-holdet.

Samarbejdet mellem parterne stoppede, efter et skuffende Tour de France for Jakob Fuglsang. Rune Larsen havde haft ansvaret for Fuglsangs træning op til Tour de France 2018, men danskeren endte som nummer 12 i det samlede klassement - langt fra drømmen om en samlet top 5-placering.

Rune Larsen beskriver Michele Ferrari som 'persona non grata' inden for cykelsporten, og kalder det et 'super dårligt valg', hvis den nu 34-årige Fuglsang har søgt kontakt til den kontroversielle italienske dopinglæge.

- Hvis det er tilfældet, er det et besynderligt valg, som Jakob Fuglsang og Astana har truffet, for det er forbudt at arbejde sammen med Michele Ferrari, siger Rune Larsen.

Jakob Fuglsang nægter at have mødtes med den omstridte italienske dopinglæge Michele Ferrari, skriver han i en sms til TV 2.

Det er en rigtig ærgerlig mistanke, der vil forfølge ham resten af livet

Rune Larsen, tidligere træner for Jakob Fuglsang

Fuglsangs image lider

Rune Larsen anerkender, at anti-dopingenheden CADF gør sit arbejde ved at efterforske cykelryttere, der er under mistanke.

Men den fysiske træner kalder det under alle omstændigheder for 'en træls historie' for den danske Astana-kaptajn, hvis image allerede har lidt skade.

- Det er dårligt nyt for Jakob Fuglsang og Astana. Man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, og hvis Jakob Fuglsang er uskyldig, er det en rigtig ærgerlig mistanke, der vil forfølge ham resten af livet, siger Rune Larsen.

Uheldigt læk af fortrolig sag

Direktør i Anti Doping Danmark, Michael Ask, er enig i, at rapporten fra Cycling Anti-Doping Foundation vil være en belastning for den danske verdensstjerne.

For uanset om Jakob Fulgsang ender med at blive dømt, så vil de lækkede oplysninger komme til at skade ham - samt den videre efterforskning i sagen.

- Jeg synes, det er uheldigt, at historien er kommet ud. Det er en fortrolig sag, der enten skulle efterforskes yderligere, eller lukkes ned. Hvis det sidste er tilfældet, har Jakob Fuglsang fået plettet sit ry. Det er en meget uheldig konsekvens, siger Michael Ask til TV 2 SPORT.

Jakob Fuglsangs hold, Astana, har i en pressemeddelelse afvist at samarbejde med nogen mistænkelige læger.

Samtidig siger holdet, at man overholder de gældende dopingregler.