Cykling

Forstå Jakob Fuglsang-sagen på fem minutter

Jakob Fuglsang er under mistanke for at arbejde sammen med lægen Michele Ferrari, der ikke må beskæftige sig med cykelsport.

Har Jakob Fuglsang brudt reglerne?

Det er det helt centrale spørgsmål, efter DR, Politiken og VG er kommet i besiddelse af en rapport, der indikerer netop dét.

Rapporten er lavet af et eksternt firma på bestilling fra cykelsportens uafhængige antidopingorganisation, Cycling Anti-Doping Foundation (CADF). Her får du et overblik over, hvad der er op og ned i sagen.

Hvad er Fuglsang mistænkt for?

Jakob Fuglsang er mistænkt for at arbejde sammen med dopinglægen Michele Ferrari, der har livstidskarantæne fra cykelsport og al øvrig idræt. Det er ulovligt at arbejde sammen med Ferrari.

Det skal understreges, at der i skrivende stund ikke er fremlagt konkrete beviser mod Fuglsang.

I rapporten står der, at efterretninger tyder på, at Michele Ferrari 'fortsat er involveret i at dope atleter på Astana Pro Team’. Og at ’efterretninger indikerer, at Astana Pro Team-cykelrytteren Jakob Fuglsang er i Michele Ferraris dopingprogram’.

Jakob Fuglsang har ikke ønsket at kommentere historien til nogen medier.

Han har tidligere forholdt sig til doping i sin selvbiografi, 'Drømmen om regnbuestriberne og den gule trøje'. Her lød det:

- Jeg vil kunne stå inde for det, jeg har foretaget mig. Jeg vil kunne se mig selv i spejlet, og det kan jeg nu. Jeg har aldrig dopet mig, og jeg kommer aldrig til at dope mig.

Under Tour de France 2019 talte TV 2 SPORT med Fuglsang om den mistanke, der ofte klæber sig til ryttere med gode resultater. Her svarede han:

- Jeg er overbevist om, at feltet er renere i dag, end det har været. Jeg skal tro på det. Ellers ville det være omsonst selv at køre som ren rytter, hvis jeg ikke tror på, de andre også kører rent.

Hvorfor er Michele Ferrari så kontroversiel?

Michele Ferrari er dømt for at have stået bag systematisk doping af blandt andre Lance Armstrong, der har fået frataget syv Tour de France-sejre.

Michele Ferrari anses som et af de mest brodne kar i cykelsporten, selvom han altid har nægtet at have stået bag dopingbrug.

Hvilke konsekvenser kan et eventuelt samarbejde få for Fuglsang?

Det kan straffes med karantæne op til to år, hvis nuværende ryttere eller hold bruger Michele Ferrari som konsulent eller træner.

Hvis der er doping involveret, kan straffen være hårdere.

Hvad er der tidligere sket?

Jakob Fuglsang har ikke tidligere været involveret i sager som denne, men historisk har Astana været indblandet i flere kedelige sager.

Blandt andet har holdets nuværende general manager, Alexander Vinokourov, arbejdet sammen med Ferrari, da Vinokourov selv var aktiv cykelrytter.

Vinokourov er dømt for bloddoping, ligesom den nuværende Astana-læge Andrei Mikhailov er dømt for doping.

Tidligere har en italiensk politiundersøgelse også kædet Astana og Michele Ferrari sammen.

Hvad sker der nu?

Antidopingmyndigheden CADF foreslår at foretage yderligere efterforskning af de involverede, men derudover ønsker CADF ikke at kommentere, hvad organisationen arbejder på.

Den internationale cykelunion, UCI, afventer de næste skridt fra CADF.

I skrivende stund er UCI ikke blevet officielt orienteret som sagen, og derfor er det op til CADF, hvad der skal ske.