Cykling

Nu udtaler dopinglæge sig for første gang om Fuglsang-rygter

Michele Ferrari siger, at han ikke har haft noget forhold til cykelholdet Astana i over ti år. Italieneren er idømt livstidskarantæne fra al sport.

Den kontroversielle italienske dopinglæge Michele Ferrari udtaler sig nu for første gang om det påståede samarbejde med cykelholdet Astana og danske Jakob Fuglsang.

Den 66-årige italiener afviser på sin hjemmeside 53*12.com at have gjort noget forkert i forbindelse med den hemmelige rapport, som DR, Politiken og norske VG har fået indsigt i.

Jeg er aldrig blevet dømt for doping

Michele Ferrari, dopinglæge

Michele Ferrari siger blandt andet, at han desværre "endnu en gang finder sig tvunget til at benægte de nye og falske beskyldninger fra medierne mod sin person".

- Jeg har ikke haft noget forhold til ryttere fra Team Astana i over ti år, siger Michele Ferrari.

Falske rapporter

Jakob Fuglsang er kommet under mistanke for at have samarbejdet med den italienske dopinglæge, der har livstidskarantæne fra cykelsport og al øvrig idræt.

Det er ulovligt at arbejde sammen med Ferrari, og kan det dokumenteres, vil det kunne give karantæne fra cykelsporten i op til to år.

Michele Ferrari siger, at den rapport, som et eksternt firma har lavet i 2019 på bestilling fra cykelsportens uafhængige antidopingorganisation, Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), bygger på "falske rapporter".

I rapporten fra CADF er der såkaldte efterretninger, der indikerer, at Jakob Fuglsang er en del af Michele Ferraris dopingprogram, og at de to har mødtes i de franske byer Nice og Monaco, hvor Fuglsang bor.

Men dette afvises også af Michele Ferrari:

- Jeg har ikke været i hverken Monaco eller Nice i de seneste 12 år, siger dopinglægen.

Desuden udtale Ferrari følgende i forhold til den belastende rapport:

  • Jeg har aldrig kørt på hverken en scooter eller en motorcykel i hele mit liv - for at køre motorpace med en cykelrytter.

  • Jeg har ikke deltaget i cykelløbet Vuelta Catalunya i 2019. Jeg har ikke fysisk været til stede ved et eneste cykelløb løb siden 1994.

  • Jeg har ingen base i Lugano, et sted, jeg aldrig har været.

  • Jeg er aldrig blevet dømt for doping.

Astana afviser mistanke

Det kasakhiske cykelhold afviser blankt den mistanke, der nu klæber sig til flere af Astanas ryttere - heriblandt stjernerne Jakob Fuglsang og Alexey Lutsenko.

- Holdet kræver af alle rytterne, at de overholder alle forpligtelser i forhold til antidoping-reglementet, heriblandt at blive associeret med karantæneramte mennesker og læger.

- Holdet samarbejder ikke med nogen mistænkelige læger, heriblandt Dr. Michele Ferrari, lyder det i en pressemeddelelse på bagkant af rapporten.

Astana fastslår, at der ikke er åbnet en sag mod nogen af holdets ryttere.

Samtidig siger det kasakhiske cykelhold, at man vil samarbejde med både Den Internationale Cykelunion (UCI) og CADF, hvis der kommer en konkret henvendelse.

UCI oplyser i en mail til TV 2 SPORTEN, at cykelunionen ikke har modtaget en rapport fra den uafhængige antidopingorganisation, CADF.

Men UCI "følger sagen nøje", og påpeger samtidig, at CADF arbejder "fuldstændig uafhængigt" af Den Internationale Cykelunion.

Omfattende dopingprogram

Michele Ferrari arbejdede igennem en årrække sammen med den syvdobbelte vinder af Tour de France, amerikanske Lance Armstrong.

Amerikaneren blev i 2012 blev kendt skyldig i brug af doping og frataget alle sine syv Tour-sejre.

Det var italieneren, der var hjernen bag texanerens omfattende dopingprogram, der blandt andet omhandlede brug af epo, blodtransfusioner og testosteron. Michele Ferrari blev på denne baggrund idømt livstidskarantæne fra al sport.

Det er strafbart at bruge den italienske dopinglæge i alle henseender - både som rådgiver, træner eller læge.

TV 2 SPORT har forsøgt at få en kommentar fra Jakob Fuglsang til sagen, men den danske cykelrytter har ikke ønsket at kommentere rapportens indhold.