Tour de France

2. etape - Roskilde > Nyborg | Tour de France 2021

Tour de France 2. etape 2021. Grand Départ Copenhagen Denmark 2021

2. etape af Tour de France 2021 er 199 kilometer lang og starter i Roskilde og slutter i Nyborg. Se profil og læs analyse her.

  • Etapetype: Flad
  • Længde: 199 km
  • Etapen køres lørdag 3. juli
TDF rute Sjaelland
TDF 2019 Chris Anker Sørensen

Denne etape er svær at give stjerner, for hvis vinden står rigtigt, kan det blive en særdeles ondskabsfuld dag, hvor feltet kan blive splittet fuldstændig. På 10. etape til Albi i 2019-udgaven så vi, hvor omkostningsfuld sidevind kan være. Her tabte Pinot, Porte, Uran og Fuglsang lidt over halvandet minut, og Landa tabte over to minutter. For Landa betød det, at han efterfølgende måtte kaste sig ud i nogle angreb langt udefra.

Cykelekspert Rolf Sørensen og cykelkommentator Dennis Ritter får hjælp af cykelekspert Chris Anker Sørensen, når de besigtiger 2. etape af Tour de France 2021. Video: TV 2 SPORT

Hvilken vindretning vil være den optimale? Der er egentlig mange muligheder. Hvis den står i nordvest, kommer der til at være sidevind og side-medvind hele stykket fra efter Asnæs Indelukke og til Storebæltsbroen. På den måde kan man udnytte de i Danmark hårde stigninger: Asnæs, 1,1 kilometer, 5,8 procent - Høve Stræde, 1,6 kilometer, 4,7 procent - Kårup Strandbakke, 1,3 kilometer, 5,6 procent. Disse stigninger er jo ikke nogle, der virker skræmmende for et Tour de France-felt, men med de små veje, og hvis det blæser, ja, så er der alle ingredienser til et hårdt cykelløb.

Reelt er der cirka 100 kilometer, hvor der kan køres i sidevind. Eneste minus er så, at der vil være side-modvind på Storebæltsbroen, hvilket kan skabe lidt sammensmeltning. Stadigvæk vil en dag med så mange kilometer i sidevind skabe kaos.

Hvis vinden nu enten kommer fra syd eller nord, vil der være sidevind på Storebæltsbroen, hvilket igen vil skabe splittelser. Nok ikke med lige så store tidsforskelle som på etapen til Albi i 2019, men jeg kan stadig huske dagen til Montpellier i 2016, hvor finalen blev kørt i sidevind. Her var den største taber blandt klassementsfolkene Joaquim Rodriguez, der tabte lidt over et minut.

Nedenfor kan du se sandsynligheden (i procent) for, at der kommer udfordrende vindforhold på Storebæltsbroen.

Vindforholdene på Storebælt

Det kan også blive en fuldstændig vindstille dag, hvor vi får sprintertogene i aktion hamrende hen ad broen og ind mod Nyborg. For hvis det ikke blæser, kommer der ikke til at ske det store på denne etape - ud over et par styrt. Lige meget hvad er det en dag, holdene vil holde meget øje med lang tid i forvejen. På selve dagen vil vindforholdene blive tjekket så ofte, at det er America's Cup værdigt. Der er så mange ideelle vindretninger, at det er svært ikke at forestille sig en anelse sidevind på et tidspunkt.

Så for at bruge et efterhånden ikonisk Rolf Sørensen-citat: "Du kan ikke vinde Tour de France den her dag, men du kan så sandelig tabe det".

Etapens vigtighed for klassementet (1-5 stjerner)

TDF ratings 3 stjerne