Tour de France

Bjarne Riis har fortrudt berømt kommentar, der chokerede Tour-ledelsen

Bjarne Riis har planer om at gøre comeback til Tour de France som holdejer, og i den forbindelse sendte han en sms til Tour-direktøren mandag.

- Trøjen ligger hjemme i en papkasse i garagen. De kan bare komme og hente den.

Bjarne Riis’ berømte ord fra 2007 i forbindelse med sin indrømmelse af doping tilbage i 1990’erne nager fortsat Tour de France-direktør Christian Prudhomme. Det fortalte franskmanden til tirsdagens præsentation af Tour de France-ruten i Danmark til næste år.

- Der var specielt én ting, som chokerede os. Nemlig at han ikke vidste, hvor hans gule trøje var. Det tager jeg som... Jeg håber ikke, det er sandt, siger Tour-direktøren.

Svaret kom i forbindelse med, at Danmarks eneste Tour de France-vinder, Bjarne Riis, i denne sæson gør comeback på cykelsportens højeste niveau, World Touren, som holdejer. I januar købte den 55-årige herningenser en tredjedel af aktierne i NTT-mandskabet, og med det følger planer om at vende tilbage til Tour de France.

Sendte sms mandag

Det faktum har skabt debat i cykelmiljøet, og til tirsdagens præsentation af Tour de France-ruten i Danmark til næste år fyldte det også. Ifølge Tour-direktøren har den danske holdejer sendt en sms til ham dagen inden pressemødet.

- Jeg hørte ligesom jer for nogle uger siden, at Bjarne Riis vender tilbage til international cykelsport. Vi har naturligvis ikke været taget med på råd. Jeg har ikke så meget at sige til det andet end, at han sendte mig en besked i går (mandag, red.), hvor han skrev, at han fortryder det, han sagde om Tour de France for nogle år siden.

- Vi kan ikke ændre fortiden. Men man kan altid håbe, at fremtiden bliver bedre. Jeg fik en besked fra ham i går (mandag, red.), hvor han beklagede. Det vasker ikke tavlen ren, men jeg har det bedre med, at jeg får den sms, end hvis han ikke havde sagt noget, siger Christian Prudhomme.

TV 2 SPORT har uden held forsøgt at få en kommentar fra Bjarne Riis.

Indrømmede langt dopingmisbrug

Som vinder af Tour de France i 1996 vakte Bjarne Riis’ indrømmelse af doping under det og mange andre løb 11 år senere stor opsigt.

Her blev den eneste danske Tour de France-vinder adspurgt, hvorvidt han fortsat så sig som den retmæssige indehaver af den gule trøje.

Her svarede Bjarne Riis det, der siden har skabt en kløft mellem ham og Tour de France-arrangørerne. Et svar, der tydeligt viste, at han på daværende tidspunkt ikke anså den gule trøje som noget særligt.

Samme dag som Riis’ indrømmelse ønskede Den internationale cykelunion (UCI) til trods for den otte års forældelsesfrist vedtaget af World Anti-Doping Agency (WADA), at Bjarne Riis skulle aflevere den gule trøje tilbage.

Året efter genindføjede Tour de France-arrangøren Bjarne Riis i sine officielle annaler over vindere af det 21 etaper lange etapeløb.

Bjarne Riis indrømmede brugen af epo og andre præstationsfremmende stoffer fra 1993 til 1998 og dermed også under sin Tour de France-sejr i 1996.