Cykling

Riis-ryttere kritiserer profil efter styrt: - Det er på ingen måde fair

Rui Costa har brugt højrearmen til andet end at juble med i Saudi Tour. Anne-christine Poujoulat / Ritzau Scanpix

Den tidligere verdensmester Rui Costa har fået kritik for at være skyld i et større styrt på 2. etape af Saudi Tour.

Der har stået Rui Costa på en del af Saudi Tour 2020 indtil videre.

Første etape vandt den 33-årige portugiser i en mindre spurt, hvilket gav ham førertrøjen. Og på anden etape var han igen i vælten. Denne gang af mere negativ grund.

Med lidt mere end 10 kilometer tilbage af onsdagens etape var placeringskampen i feltet i fuld gang. Men så styrtede en betragtelig del af feltet, mens andre blev bremset af uheldet.

Efterfølgende viste tv-billederne, at styrtet skete, da Team NTT's Janse Van Rensburg rykkede til venstre, hvor Rui Costa mødte ham med sin højre arm. Det fik sydafrikaneren til at falde til den modsatte side, hvor han rev flere med sig i asfalten, blandt andre holdkammerat Enrico Gasparotto.

- Det er på ingen måde fair. Hænder SKAL blive på styret, skrev italieneren på Twitter med video af uheldet. Noget endnu en NTT-rytter bakkede op om på samme sociale medie.

- Jeg synes, at det er forkert at bruge hænderne - selvom man har førertrøjen. Håber, UCI vil se denne video, skriver Roman Kreuziger.

Undskylder på Instagram

Rui Costa, der blev verdensmester i 2013, er ked af styrtet, men påstår, at styrtet ikke var hans skyld.

- Jeg vil gerne fastslå, at det var Van Rensberg selv, der ved et uheld rykkede over mod mig. Jeg forsøgte bare at beskytte mig selv fra at styrte.

- Efter etapen kom Van Rensburg hen personlig til vores bus for at fortælle, at situationen skete, fordi en holdkammerat ramte ham. At han kom over på den måde, sætter jeg virkelig pris på, skriver Rui Costa i et opslag på Instagram.

2. etape af Saudi Tour blev vundet af italienske Niccolò Bonifazio. Rui Costa fører fortsat løbet samlet.

Team NTT, hvor danske Bjarne Riis for nyligt blev medejer, har skrevet på Twitter, at deres tre styrtede ryttere: Janse Van Rensburg, Enrico Gasparotto og Carlos Barbero alle umiddelbart slap med overfladiske skrammer.