Cykling

Tre ting lover godt for Fuglsangs sæson, siger ekspert

Jakob Fuglsang har to store mål for sæsonen, og det tegner lyst efter sejren i Ruta del Sol, siger Chris Anker Sørensen.

Jakob Fuglsang er igen flyvende fra starten af cykelsæsonen.

Det er konklusionen, efter den danske cykelstjerne satte samtlige sine konkurrenter til vægs i sæsonåbningen i Ruta del Sol og søndag genvandt det spanske etapeløb i overbevisende stil.

Fuglsangs samlede sejr samt to etapesejre undervejs i Andalusien tegner overordentlig positivt for den kommende cykelsæson, vurderer TV 2 SPORTs cykelekspert Chris Anker Sørensen:

- Jakob Fuglsang er kommet planmæssig godt fra start, og det giver forhåbninger om endnu en rigtig god sæson.

Chris Anker Sørensen hæfter sig især ved følgende tre detaljer ved Jakob Fuglsangs flotte kørsel i den sydlige spanske region.

I Ruta del Sol så Fuglsang rigtig godt ud. Han kørte godt opad, og han så aldrig rigtig presset ud. Han var en mand i kontrol

Chris Anker Sørensen, cykelekspert

1. Forbedret enkeltstart

Selvom enkeltstarten i Ruta del Sol ikke var en traditionel enkeltstart, der blandt andet blev kørt delvist på grusveje, så var den kuperet med en del stigninger undervejs.

Dermed passer den godt ind i den trend, som arrangørerne af både Giro d'Italia og Tour de France har lagt, nemlig at udvikle enkeltstarter, der er teknisk krævende, som ikke favoriserer den klassiske 'tonsertype'.

- Det er positive takter, at Jakob Fuglsang viser, han kan køre enkeltstart på et meget højt niveau, siger Chris Anker Sørensen.

Enkeltstarten i Andalusien var 'kun' på 13 kilometer, men den danske cykelstjerne formåede alligevel at slå specialister som blandt andre Brandon McNulty. Fuglsang blev nummer to - under ét sekund efter vinderen, Dylan Theuns.

Resultatet viser, at Jakob Fuglsang virkelig har forbedret sin enkeltstart, mener TV 2 SPORTs cykelekspert.

2. Forbedret udstyr

Et andet positivt udfald af Ruta del Sol har været kvaliteten af udstyret på det kasakhstanske Astana-hold.

- Det nye enkeltstartudstyr virker til at være rigtig godt, og noget som falder i Jakob Fuglsangs smag, forklarer Chris Anker Sørensen.

Op til denne sæson har Astana skiftet cykelproducent fra Argon 18 til Wilier, og med de nye cykler og forbedrede pladehjul, er der kommet bedre styr på tingene.

- Materialet ser ud til at være bedre i alle de test, vi har lavet, siger Jakob Fuglsang til TV 2 SPORT.

Den danske Astana-kaptajn var urørlig på sidste etape af Ruta del Sol. Her blev han nummer to på enkeltstarten og vandt løbet. Video: TV 2 SPORT

Netop udstyret til kampen mod uret har Jakob Fuglsang tidligere påpeget som værende et problem på Astana-holdet.

Og da de store etapeløb bliver afgjort på enkeltstarterne, er det helt afgørende, at holdet har forbedret sig på dette punkt, forklarer TV 2 SPORTs cykelekspert.

3. Bekræfter vindermentalitet

Endelig mener Chris Anker, at det er glædeligt, at Jakob Fuglsang har formået at følge op på sidste sæsons flotte sæsonåbning med en samlet sejr i hans første løb:

- Det viser, at sidste år ikke var et one-hit-wonder, hvor næsten alt gik op i en højre enhed for Jakob Fuglsang.

Den danske cykelstjerne var i 2019 eminent i den vigtige disciplin 'god til at vinde', hvilket han tidligere har kæmpet med at mestre.Men de evner ser ud til at være intakte hos den danske Astana-kaptajn.

- Det viste Jakob Fuglsang i særdeleshed på 3. etape af Ruta del Sol, hvor danskeren havde læst finalen til perfektion og 'snød' de andre ryttere ved at køre det sidste, skarpe sving helt rigtigt, siger Chris Anker Sørensen.

Jakob Fuglsang er blevet markant bedre til at holde hovedet koldt og tage de rigtige beslutninger i finalen

Chris Anker Sørensen, cykelekspert

Planmæssigt på vej

Jakob Fuglsangs flotte sæsonstart giver løfter for nye store triumfer for den aktuelle nummer to på UCI's verdensrangliste.

Fuglsangs to helt store mål er i år det samlede klassement i Giro d' Italia samt landevejsløbet ved OL i Tokyo, og ambitionerne om topresultater i disse løb er absolut til stede, vurderer Chris Anker Sørensen:

- I de store etapeløb er det desværre ofte gået galt i forhold til at køre om den samlede sejr, men omvendt er hans niveau løftet til nye højder. I Ruta del Sol så Fuglsang rigtig godt ud. Han kørte godt opad, og han så aldrig rigtig presset ud. Han var en mand i kontrol, lyder skudsmålet.

Jakob Fuglsang kommer til at køre endnu en dag i førertrøjen i etapeløbet Ruta Del Sol. Video: TV 2 SPORT

Giro d' Italia køres over tre uger og er et markant hårdere løb end det fem dage lange etapeløb i Andalusien med mange, stejle bjerge og langt hårdere konkurrenter i form af blandt andre Richard Carapaz, Vincenzo Nibali og Remco Evenepoel.

Derfor skal man ifølge cykeleksperten passe på med at drage forhastede konklusioner om Fuglsangs muligheder i det italienske etapeløb, men Chris Anker Sørensen slår alligevel fast, at den danske cykelrytter planmæssigt er rigtig godt på vej frem mod en topplacering i Giroen.

Drømmen om OL-guld

Ved OL i Tokyo til sommer håber Jakob Fuglsang på, at han ved landevejsløbet kan veksle sin sølvmedalje fra legene i Rio de Janeiro 2016 til en medalje af ypperste karat.

Den hårde, kuperede ruten ligger umiddelbart rigtig godt til den danske cykelstjerne, hvilket har fået Fuglsang til at droppe drømmen om en samlet topplacering i år i Tour de France, da afslutningen på det franske etapeløb ligger kun seks dage før startskuddet i Japan.

Særligt én detalje fra Ruta del Sol kan Jakob Fuglsang tage med sig frem mod drømmen om OL-guld, mener Chris Anker Sørensen.

- Der er selvfølgelig mange, der går efter OL-guldet i Tokyo. Men cykelløbet kan sagtens afgøres i en finale blandt flere ryttere, og Jakob Fuglsang er blevet markant bedre til at holde hovedet koldt og tage de rigtige beslutninger i finalen. Det har han netop vist i det spanske etapeløb, siger cykeleksperten.