Coronavirus

Danske cykelryttere træner i uvished - og med vidt forskellige tilgange

En er spærret inde i Spanien. Nogle har valgt at flygte til Danmark. En har valgt at blive helt indendørs, selvom det ikke er nødvendigt

Lige nu er de danske, professionelle cykelryttere i samme situation som resten af sportens verden: De aner ikke, hvornår de kommer til at udføre deres job igen.

Hvordan de så vælger at bruge den ufrivillige pause er dog lidt forskellig fra rytter til rytter. Men én ting er sikkert med dem alle. Cykelsport er på ingen måde det vigtigste lige nu, når man spørger dem. De håber bare, at verden og samfundet kommer bedst og hurtigst muligt ud af krisen igen.

Den ufrivillige pause er blevet en realitet, fordi den nye og smitsomme coronavirus har bredt sig over hele verden. Adskillige lande har lukket stort set alt ned i et forsøg på at stoppe smittekæderne, og det sender altså også cykelrytterne i hi.

Vi har taget en snak med nogle af de danske ryttere for at høre, hvordan de håndterer det at stå i en ufrivillig pause uden at vide, hvornår den slutter:

  • Mads Würtz Schmidt (Israel Start-Up Nation): Bosat I Spanien men er rejst til Danmark
  • Magnus Cort (EF Pro Cycling): Bosat I Andorra
  • Alexander Kamp (Trek Segafredo): Bosat i Spanien men er rejst til Danmark
  • Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott): Bosat I Danmark

Mange af de danske cykelryttere er til daglig fordelt ud over det meste af verden, hvor de har valgt at bosætte sig i lande som for eksempel Italien, Frankrig, Schweiz og Spanien.

Og to af dem, der normalt bor i Spanien, valgte i denne uge at tage konsekvensen af den spanske regerings totale udgangsforbud og booke den første billet hjem til Danmark.

- Jeg synes ikke, det var holdbart, at jeg ikke engang kunne cykle udenfor, lyder det fra Alexander Kamp

- Det spanske cykleforbund er i dialog med myndighederne om, at professionelle ryttere kunne få tilladelse til at køre ude, og på den måde passe deres arbejde. Men de har jo ligesom nok at se til lige nu, så uvisheden fik mig til at flyve hjem. Så kunne jeg også se min familie.

Samme dilemma stod Mads Würtz Schmidt også i, da han efter eget udsagn havde siddet to dage i sine underhylere i lejligheden i Girona uden at kunne foretage sig noget.

- Der er ingenting at være i Spanien for lige nu, der må man jo ikke engang gå uden for en dør, og man må heller ikke engang ligge og cykle alene langt væk fra alt. Så jeg tænkte, det var bedre at komme hjem til min familie og min forlovede, mens jeg stadig kunne.

Mellem Spanien og Frankrig ligger Andorra, og der er Magnus Cort lige nu fanget indendørs. Og her har han valgt at blive, indtil det hele er overstået.

- Jeg har da overvejet at tage til Danmark. Men vi ved jo alligevel ikke, om det også lukker ned på et tidspunkt. Og jeg skal alligevel i 14 dages karantæne, hvis jeg tog hjem, så ville det jo være et fedt, siger Magnus Cort, der har tilbudt sine fans at køre med på en online cykeltur.

Og så er der Christopher Juul-Jensen, som til daglig bor i Danmark, og selvom han ikke er beordret indendørs, så har han alligevel valgt at blive der.

- Jeg har ikke sagt, jeg ikke vil bevæge mig ud, men jeg synes, vi har et ansvar om at prøve at begrænse bevægelse udenfor, og derfor ville det være et forkert signal at sende at tage ude og træne hver dag, når jeg lige så godt kan gøre det herhjemme.

Hvordan kommer man igennem så uvant en situation?

Fælles for dem alle er, at de ikke aner, hvornår de kommer til at køre cykelløb igen, men herfra har de meget individuelle tilgange til, hvordan de holder dampen oppe, mens de bare venter i uvisheden.

Hvordan holder du formen ved lige?

Christopher Juul-Jensen: - Det er jo i princippet ikke ret meget anderledes end den måde, jeg har trænet på henover vinteren de sidste par år her i København, som er meget hometrainer-fokuseret (indendørs cykel-anordning, red.). Det er klart, det er kortere tid, men til gengæld er det bare mere komprimeret og med flere intervaller, så det kan sagtens blive hårdt.

Magnus Cort: - Jeg har besluttet mig for at køre med to træningspas hver dag og så bare derud af. Hver anden dag er det ene pas styrketræning og hver anden sidder jeg to gange på hometraineren. Og her den første uge er det bare en time ad gangen, og så regner jeg med om en uges tid at sætte det op og køre halvanden time. Det tror jeg er nogenlunde.

Mads Würtz Schmidt: - Min træner Nicki Sørensen og jeg har fået lagt en god og motiverende plan for, hvad der skal ske her den næste tid, hvor jeg skal køre nogle forskellige test og prøve nogle ting af med kost og så videre. Og så egentlig bare komme ud og køre nogle cykelture og glemme lidt, at man nu cykler, fordi det er et arbejde. Så at komme ud og bare nyde at cykle og finde tilbage til det der fra man var dreng, hvor det bare var fedt at komme ud og cykle.

Hvordan holder du så motivationen oppe under de her ændrede forhold?

Alexander Kamp: - Jeg vælger at se på det som en mulighed for at vende hele bøtten på hovedet, også måden hvorpå vi træner og forbereder os på. For når vi ikke ved, hvad vi forbereder os til, så er vi nødt til at tænke ud af boksen, og det synes jeg egentlig er en ret interessant og motiverende tilgang.

Mads Würtz Schmidt: - Med den nye plan, vi har fået lagt, så ved jeg, hvad jeg skal have fokus på, så jeg står ikke nu og tænker; "fuck, det gider jeg ikke. Hvorfor skal jeg cykle, når der ikke er noget at cykle for?" Så der finder jeg motivation i den nye plan. Og det er det bedste ved at komme hjem, at jeg kan komme UD og cykle. Og det håber jeg jo så ikke, der kommer til at ske noget ved.

Christopher Juul-Jensen: - Jamen, det er jo mit arbejde, og jeg elsker det uanset om det er indendørs eller udendørs. Det er jo et drømmearbejde, og så kan det ikke kun være sjovt hele tiden, det er jo også røvsygt at køre udenfor, når det regner, men det skal gøres, og det skal også prioriteres indendørs. Og så må man bide det i sig. Jeg er jo nok afhængig af smerten og lidelsen på cyklen, som man ved forhåbentlig har en gavnlig effekt, når det er overstået, så det er nok til at man hurtigt kan blive motiveret.

Hvordan tror du den her sæson lander?

Magnus Cort: - Jeg kunne nemt forestille mig et scenarie, hvor nogle lande har det mere under kontrol end andre, og så man måske kunne finde på at starte op og kun invitere halvdelen af feltet. Det frygter jeg lidt. Men jeg forstår jo også godt, hvis man gerne vil i gang så hurtigt som muligt, at de steder hvor livet igen går i gang, at man så fortsætter. Og så synes jeg, man skal afholde nogle af de aflyste løb senere, hvor det måske kunne give mening at lægge nogle af monumenterne ind.

Alexander Kamp: - Der er vist et møde snart med de mange interessenter, og de skal sætte sig ned og kigge på det. Og som jeg forstår det, er der interesse fra nogle af parterne at forlænge sæsonen indtil november, så lad os se, hvor det ender.

Christopher Juul-Jensen: - Jeg håber da, at de løb, der er blevet aflyst, får noget støtte og hjælp, og at der er forståelse fra myndigheder og borgmestre rundt omkring til, at det kan planlægges på et senere tidspunkt. Så må cykelhold og ledelse være indstillet på, at nogle af de store løb overlapper hinanden for at få det passet ind. Jeg vil da glæde mig over, hvis flere af de store løb – også de små, for det er måske i virkeligheden dem, der er hårdest ramt her – at de bliver afholdt.

Og så er der lige Mads Würtz Schmidt, som modsat sine kollegaer, ikke håber på en forlænget sæson. Af helt andre årsager.

- Jeg håber, det hele bliver aflyst, hvis jeg skal være helt ærlig, for jeg skal jo giftes til oktober! Jeg kender i hvert fald en, der bliver MEGET skuffet, hvis jeg ikke får lov til at holde bryllup, lyder det fra den snart 26-årige rytter med et lidt nervøst grin.

Der er større ting på spil

Men midt i snakken om uvisse træningsplaner, optimal træning og aflyste cykelløb, så er der ikke en eneste af de danske cykelryttere, der ikke godt ved, at det lige nu slet ikke handler om dem, men at der er langt større ting i spil.

- Nu handler det om, at hele verden er på randen af sammenbrud, så nu skal vi bare støtte op om alle de forskellige tiltag, de forskellige regeringer kommer med. Så må cykling komme i anden række. Det er alle indforstået med. Nu har jeg muligheden for at få slappet lidt af, og så må jeg se, hvornår jeg kan begynde at køre løb igen. Men det her er en ekstraordinær situation for hele verdenssamfundet. Det skal vi tage alvorligt. Sport er sgu ikke det vigtigste lige nu, siger Alexander Kamp

Christopher Juul-Jensen er enig:

- Jeg brænder for at køre cykelløb ligesom alle andre, men jeg har det sådan, at når det er ens for alle, og situationen er meget større end bare cykelsporten selv, så er det lidt en ”no-brainer”. Fuck det, at vi ikke kører cykelløb lige nu, det er heller ikke det, der er vigtigst. Vi kommer til at køre snart igen, og så er det fordi krisen er overstået og folk er lettede og glade. Der er bare ikke meget at komme efter; bliv derhjemme, bliv indenfor, og så få det bedste ud af det, det er ”pretty simple”, siger Juul-Jensen

Det er lige nu uvist, hvornår cykelsæsonen bliver genoptaget igen, men de fleste af de dansker ryttere har lige nu et sigte, der er rettet mod Criterium du Dauphine i starten af juni og så ellers Tour de France i starten af juli. Hvis alt går vel.