Cykling

Riis har særlig indsigt på nøgleområde: - Jeg er en af de få, der forstår det

Bjarne Riis er igen at finde som sportslig leder for et World Tour-hold, og hans forståelse for ny teknologi skal få hans nye hold til tops.

En unik forståelse af teknologi.

Det er den helt store grund til, at Bjarne Riis tror på, at han kan føre sit nye World Tour-hold, NTT Pro Cycling, til tops i cykelsporten.

- Jeg tør godt at sige, at jeg er en af de få, der forstår teknologi og så kan omsætte den til praktik, siger Bjarne Riis.

I januar blev han præsenteret som sportslig leder på NTT Pro Cycling, og efter at han nu har haft et par måneder til at se rytterne og teamet omkring holdet an, har han identificeret, hvordan der skal skabes succes.

- Jeg tror, jeg kan være nøglen mellem vores, skal vi sige science-department-coaches og så vores sportsdirektører. Og få det transformeret og få det oversat til et sprog, de forstår. Og så tænke hvordan det kan bruges, siger han.

Teknologien bliver i forvejen flittigt brugt på de forskellige hold, og ryttere bliver jævnligt sendt i blandt andet vindtunneller for at få målt data.

Derfor mener han, at det er med at omfavne teknologien og udnytte den bedst muligt.

- Jeg tror, at det er uhyre vigtigt for fremtiden og for cykelsporten generelt, for teknologi kan ikke undgås. Men det er vigtigt, at det kan forstås rigtigt, og at det kan omsættes rigtigt, siger han.

Fra nørder til ryttere

Både under træning og til cykelløb er der masser af data at analysere på, når tallene fra rytternes cykelcomputere tikker ind. Men det er med at udnytte det optimalt, så tallene ikke bare drukner i mængden af data.

- Altså de her nørder vi har ansat - jeg tror ikke, de har noget imod, at de bliver kaldt nørder - de har rigtig meget med tal og numre og grafer og alt muligt, hvad der nogle gange kan blive lidt for meget. Men det er vigtigt, at man sådan lige forklarer dem, hvad det er, vi har brug for, siger han.

Det kan ifølge Bjarne Riis være udvalgte strækninger fra et løb, der skal analyseres for at give et indblik i, hvad den enkelte rytter skal arbejde med.

- Så går jeg til rytterne eller til sportsdirektøren og siger: "Prøv lige at se her. Det er det her, jeg gerne vil se, og det her er mega vigtigt. Hvis vi bruger de her tal rigtigt, så kan vi faktisk forbedre os her og her og her", siger han.

Har allerede set det i aktion

Bjarne Riis har altid været kendt som detaljens mand, men med nye teknologiske muligheder har han nu fået bedre muligheder for at optimere.Og han har allerede brugt de nye muligheder i aktion.

Han giver et helt konkret eksempel fra et nyligt etapeløb med rytteren Ben O'Connor fra NTT Pro Cycling, som han ikke kendte så godt i forvejen, men som han havde set noget talent i.

- Første etape var han til hat og briller. Og jeg tænkte; jamen det var da mærkeligt det her. Dagen efter ser jeg ham på etapen, hvor han har været stået af og lige skulle lade vandet. Og ham og nogle andre fra holdet kørte op imellem bilerne, og hver gang de accelererede, mistede han fem meter. Og det tog mig 20 sekunder at finde ud af: Okay, nu ved jeg lige hvorfor. Han kan ikke accelerere, siger han.

Selvom Ben O'Connor selv har cykelcomputer med diverse data til rådighed, kan det være svært at have overblikket, når erfaringen mangler. Men det kan han nu se frem til at få hjælp med.

- Jeg kan bare se, at det er jo ikke fordi, at han ikke kan træde watt. Men han bruger kræfterne forkert i cykelløb, fordi det er så nogle andre kurver, jeg kan se i hans diagrammer, at han egentlig kan køre stærkt, men han bruger så mange flere kræfter i et cykelløb, end alle de andre gør. Og så er det jo klart, så tømmes benzintanken på et tidspunkt, siger Bjarne Riis.

Det kan den rutinerede dansker udnytte til at udstikke helt præcise træningsmetoder til at forbedre netop den del - i samarbejde med dem han kalder "nørder".

Store ambitioner

Bjarne Riis er en mand med store ambitioner, og selvom NTT Pro Cycling stadig har lang vej op til de allerstørste hold, så er det målet på sigt.

- Det er jo stadigvæk ikke et stort hold. Derfor er det jo fedt, at vi kan bide en lille smule skeer med nogle af de store en gang imellem, som vi har gjort her i sæsonstarten. Men der er jo stadigvæk et stykke vej op til, hvor vi gerne vil være, siger han.

Her har han altså udpeget den unikke teknologiske forståelse og udnyttelse af den som nøglen til succes. Det arbejde er dog først lige startet.

- Det er jo ikke svært at finde ud af, hvor vi gerne vil hen. Men det der er vigtigt lige nu, det er at finde ud af, hvor er vi og så finde ud af den vej, vi skal ud på for at komme derhen, hvor vi gerne vil, siger han.

Spørgsmålet er så, hvor hurtigt det kommer til at gå.

For her er der en væsentlig faktor i forhold til, hvilke ryttere der eksempelvis kan hentes til holdet, og i forhold til hvor store teknologiske muligheder det giver Bjarne Riis.

- I sidste ende er det jo økonomi, der styrer langt hen ad vejen. Resten skal vi nok klare, siger han.